Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi, dołącz też do naszej społeczności, specjalnej grupy na Facebooku, gdzie nawzajem się wspieramy, wymieniamy przepisami i działamy!

pestki-z-dyni-jak-uprazyc

Dlaczego warto jeść pestki dyni?

  1. Zawierają bardzo dużo magnezu – 1/4 szklanki pestek z dyni zawiera połowę zalecanej dziennej dawki magnezu dla dorosłego człowieka!
  2. Są źródłem cynku, który wspiera odporność, dba o dobry sen i nastrój.
  3. Są jednym z najlepszych źródeł kwasów omega-3, które zapobiegają chorobom. Są niezbędne szczególnie dla kobiet w ciąży.
  4. Pestki dyni przyczyniają się do poprawy poziomu insuliny i zapobiegają powikłaniom związanym z cukrzycą.
  5. Przynoszą korzyści dla zdrowia serca oraz wątroby.
  6. Jedząc pestki dyni kilka godzin przed snem, zagwarantujesz sobie idealnie przespaną noc! Koniecznie spróbuj 🙂

Popularne: Czy znasz wszystkie właściwości oleju kokosowego?

Wykonanie

Nastaw piekarnik na 170 stopni.

 

Z miąższu dyni wyjmij pestki, a następnie dokładnie je opłucz pod zimną wodą.

Kolejno, lekko osusz pestki na ręczniku papierowym. Przygotuj blaszkę do pieczenia, a pestki dokładnie wymieszaj z rozpuszczonym olejem kokosowym. Jeśli chcesz, możesz posypać je solą lub ulubionymi przyprawami.

Popularne: Czy wiesz, że istnieje jeden produkt, który pomaga schudnąć i zapobiega chorobom?

Blachę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut.

Pamiętaj, aby podczas pieczenia chociaż raz je obrócić, lub raczej potrząsnąć blachą, aby pestki równo się upiekły. Po około 30 minutach wyjmij blachę i pozostaw pestki do  ostygnięcia. Uwielbiam chrupać je kiedy są jeszcze ciepłe. Takie smakują mi najbardziej.

Jeśli  zostanie choć odrobinka, to warto przechować je w szklanym słoiku. Pamiętaj aby dobrze zakręcić słoik, aby długo zostały pachnące i chrupiące.

SMACZNEGO!   

 

Zobacz także:

Batonik czekoladowy z masłem orzechowym i pestkami dyni

Pyszne muffinki dyniowe z nasionami chia i rodzynkami

Pasta z dyni do chleba