Chcesz nauczyć się dobrze jeść i zdrowo schudnąć, nawet 30 kg? Dołącz do wspaniałej społeczności, gdzie otrzymasz dopasowane do Ciebie plany jedzenia, przepisy i mnóstwo motywacji! Zapisz się dzisiaj!

Batonik czekoladowy z masłem orzechowym i pestkami dyni

Bez glutenu, nabiału, za to mnóstwo cennych tłuszczy, witamin i składników mineralnych. Czy to w ogóle może być smaczne? Szczerze? jak nie wiem co!

Idealny przepis na każdą okazję. Doskonale sprawdza się jako przekąska na 2 śniadanie lub podwieczorek.W ramach słodkiej soboty zjem 4 kawałki tego pysznego ciacha!

Główne składniki to olej kokosowy, słodkie daktyle, masło migdałowe i imbir. 

BATONIK CZEKOLADOWY POKROJONY PRZEPIS KASI GURBACKIEJ

SKŁADNIKI NA około 20 batoników

Czas przygotowania: 15 minut plus około 1h na mrożenie

1 łyżka kakao
15 słodkich daktyli bez pestek
250 g masła migdałowego (ja użyłam firmy Primavika)
1 łyżka świeżo startego imbiru

1/3 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki oleju kokosowego

1/2 szklanki ziarek dyni
1/2 szklanki grubo siekanych
migdałów
1 szklanka amarantusa
ekspandowanego 15 łyżek (dmuchany)
szczypta grubej soli morskiej ( u mnie różowa himalajska)

Zobacz też: Plan jedzenia, który pomoże Ci schudnąć z brzucha, nawet 8 cm w 12 dni>>

100 gramów czekolady o zawartości 70% kakao
jeśli taka czekolada jest dla Ciebie „za gorzka” możesz dodać 2 łyżki mleka kokosowego do polewy z czekolady

 

WYKONANIE

Daktyle namoczyć w gorącej, przegotowanej wodzie (tak,aby woda zakryła daktyle) i pozostawić na około 15 minut. Następnie całość wraz z wodą zmiksować na gładką masę.W niewielkim garnuszku roztopić olej kokosowy, dodać pastę z daktyli, kakao, starty imbir i masło migdałowe. Wymieszać dokładnie, aby nie było grudek i pozostawić 1-2 minutki, aby całość trochę się podgotowała. Chodzi przede wszystkim o to, aby smaki i aromaty się dokładnie połączyły. Zdjąć z ognia i pozostawić do przestygnięcia. Masa powinna być ciepła.

Dodać do niej ziarka dyni, amarantus i migdały. Dokładnie wymieszać. Blachę ( u mnie blacha 20 cm x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Całą masę wyłożyć na blachę i dokładnie ją rozprowadzić. Masa będzie dość twarda, dlatego można pomóc sobie ręką. Ja właściwie użyłam wyłącznie ręki…

Włożyć blachę do zamrażarki na około 1 godzinę. Po tym czasie można ją wyjąć.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w małym rondelki, dodać 1 łyżeczkę oleju
kokosowego (i ewentualnie 2 łyżki mleka kokosowego, jeśli chcesz mieć bardziej mleczną czekoladę) i dokładnie wymieszać. Batony polać masą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi. Pokroić na kawałki i delektować się smakiem pysznych batoników… Batony można przechowywać w lodówce w szklanym lub metalowym pojemniku przez kilka dni.

Co jeszcze możesz zrobić aby szybko schudnąć z brzucha?

Możesz zastosować program odchudzający z boczków, brzucha i pupy. Możesz schudnąć nawet 7 kg w ciągu 4 tygodni a nawet szybciej jedząc smacznie i do syta. Otrzymasz jadłospis, w którym „czarno na białym” masz rozpisane co jeść. Posiłek po posiłku, dzień po dniu, aż do upragnionej wagi. Zobacz i wypróbuj go TUTAJ