Pyszne muffinki, wykonane ze zdrowych składników, to idealne śniadanie, nawet jeśli chcesz schudnąć. Są zgodne z zasadami Klubu Kasi, jednej z najpopularniejszych diet, która przynosi rewelacyjne rezultaty. Poznaj szczegóły i dołącz do nas

muffinki dyniowe

Chyba mało kto z nas lubi ostatnie dni lata. Mnie w takich chwilach pociesza jedynie fakt, że rozpoczyna się sezon na dynię 🙂 Warzywo to zawsze rośnie w moim ogrodzie zaraz koło cukinii. W tym czasie  na moim stole króluje zupa z dyni, frytki, ale także pasta na kanapki 🙂

Wszystkie przepisy  z jej wykorzystaniem znajdziesz – TU –

Pomyślałam sobie, że wykorzystam to pyszne warzywo do deseru, a mianowicie muffinek z dodatkiem nasion chia. Muffinki idealnie smakują z domowym mlekiem migdałowym i świetnie nadadzą się jako pożywne śniadanie!

Czy znasz wszystkie właściwości dyni?

Przede wszystkim jest małokaloryczna, ponieważ 10 dag zawiera jedynie 28 kalorii, dlatego też osoby na diecie mogą śmiało po nią sięgać.

Co ważne, chroni i wzmacnia nasz układ odpornościowy, zwalczając wolne rodniki. Z pewnością pomoże na poprawę kondycji skóry, ale także włosów i paznokci. Ze względu na to, że nie zawiera w sobie ani grama sodu pomaga w leczeniu nadciśnienia.

To, co dobre znajduje się także w samym środku dyni – mowa tu pestkach, które zawierają niezbędne dla naszego organizmu kwasy omega-3 pochodzenia roślinnego, które zapobiegają miażdżycy. Posiadają także witaminę B3, która dba o prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego.

Popularne: Chcesz szybko schudnąć i uniknąć efektu JOJO? Dzięki tej diecie to jest możliwe!

Składniki (na 12 muffinek)

  • 1 łyżka nasion chia
  • 3 łyżki wody
  • 1 szklanka musu z dyni
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 i 2/3 szklanki mąki owsianej (drobno zmielonej)
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka rodzynek niekonserwowane siarką
  • 1 brzoskwinia, pokrojona w małą kostkę

Wartość odżywcza jednej porcji:

Białko: 2,6 g
Tłuszcz: 7,4 g
Węglowodany: 24 g
Błonnik: 2 g
Kalorie: 171

Wykonanie

Nagrzej piekarnik do 170 stopni. W średniej misce wymieszaj chia wraz z wodą i odstaw na kilka minut.
W dużej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę owsianą, sodę, proszek do pieczenia oraz sól. Do mieszanki z chią dodaj mus z dyni, olej, miód i dokładnie wymieszaj. Następnie delikatnie połącz suche składniki wraz z mokrymi, ale ich nie miksuj.
Tak przygotowaną masę wylej do specjalnych, papierowych foremek i ułóż na  blaszce przeznaczonej  pieczenia muffinek. Posyp je rodzynkami i pokrojoną brzoskwinią, a następnie wstaw do piekarnika.
Piecz babeczki przez 20-24 minuty, aż do suchego patyczka. Schłodź je przez około 10-15 minut i wyjmij z blaszki.

SMACZNEGO!