Chcesz jeść zdrowo i chcesz schudnąć? Wypróbuj proste i smaczne przepisy, które ułatwią Ci odchudzanie.
Ta pasta z dyni jest idealna na kanapki. Idealne połączenie.
Pasta z dyni do chleba idealnie pasuje także do wielu innych dań. Ma dużo mniej kalorii niż masło, margaryna czy inne tłuste smarowidła. Jest zdrowa, ma bardzo dużo witaminy A, która „dba” o zdrowe oczy i piękną skórę. Ma też dużo beta-karotenu i potasu. Idealne smarowidło do chleba jeśli masz podwyższony cholesterol czy wysokie ciśnienie krwi.Poza tym bałagan robi się raz, a Zainspirowałam się przepisem z Jadłonomii, jednak moja wersja jest nieco bardziej „doprawiona”.
Pasta kanapkowa z dynią, czosnkiem i chilli
Składniki na 2 słoiki
1 dynia (około 1 kg)
6 ząbków czosnku
3 papryki
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki pasty sezamowej tahini
sól i pieprz do smaku
mielona papryka chilli
WYKONANIE
Dynię przekroić na pół, delikatnie skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika na około godzinę, aż dynia będzie miękka. Aby to sprawdzić można wbić widelec, jeśli będzie wchodził „jak w masło” dynia jest już dobra. Na około 30 minut przed końcem pieczenia dyni włożyć na blachę paprykę i czosnek.
Paprykę przekroić na pół, wyjąć gniazdo nasienne i delikatnie skropić oliwą z oliwek.Piec około 30 minut w temp. 180 stopni aż papryka będzie bardzo miękka, a skórka mocno przypieczona.
Czosnek piec w skórce około 30 minut, aż będzie miękki.
Po upieczeniu zostawić warzywa, aby delikatnie ostygły. Za pomocą łyżki wyjąć z dyni ziarka i wyrzucić je. Pozostały miąższ dyni wyjąć łyżką i przełożyć do miski. Z papryki zdjąć skórkę i przełożyć do dyni. Czosnek obrać ze skórki (bardzo łatwo go wycisnąć) i włożyć do warzyw. Dodać pastę tahini i sok z cytryny. Dokładnie zmiksować, aby powstała jednolita masa. Doprawić do smaku chilli, solą i pieprzem.