Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi, dołącz też do naszej społeczności, specjalnej grupy na Facebooku, gdzie nawzajem się wspieramy, wymieniamy przepisami i działamy!
Popularne: Takie i inne słodkości możesz jeść na diecie! Nie katuj się głodówkami!
Kto z nas czasem nie ma ochoty po prostu na coś słodkiego? 🙂 Ja chyba nie znam takiej osoby! Ważne, aby wszystko, co jemy było ze sprawdzonych i zdrowych produktów – wtedy nie mamy aż tak dużych wyrzutów sumienia.
Kilka dni temu zrobiłam te ciasteczka i postanowiłam, że zrobię je jeszcze raz, aby się podzielić z Wami przepisem i zdjęciami. Mam nadzieję, że będą smakowały!
Ciastka przypadły do gustu przede wszystkim moim dzieciom – zażyczyły sobie, abym robiła je co weekend! Nie mam wyjścia 🙂
Oczywiście jak w wielu moich przepisach możecie dowolnie komponować ulubione dodatki. U mnie pojawiła się żurawina, bo akurat miałam ją w kuchni, a poza tym jest bardzo zdrowa!
Jest to ogromne źródło błonnika, witamin z grupy B, magnezu, wapnia, a także sodu i potasu. Skutecznie chroni układ moczowy, zatem szczególnie kobiety, które mają tego typu kłopoty, powinny po nią sięgać nawet codziennie! Jest odpowiednia przy leczeniu wrzodów żołądka i chorób serca.
Warto jednak wiedzieć, że możecie dodać to, na co tylko macie ochotę. Orzechy, nasiona, gorzka czekolada czy suszone owoce także z pewnością idealnie się skomponują 🙂 Ciekawa jestem, na co się zdecydujecie?
Popularne: Schudnij szybko bez efektu jojo – zobacz jak zrobiła to Jola!
Składniki
- 1/2 szklanki masła migdałowego
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki żurawiny suszonej
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki mąki owsianej
- 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mąki migdałowej
- 1/4 szklanki mąki jaglanej
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
Wykonanie
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj blachę do pieczenia, wyłożoną pergaminem. W dużej misce wymieszaj masło migdałowe, syrop klonowy, olej i wanilię, aż do uzyskania gładkiej masy. Do oddzielnego naczynia nasyp suche produkty, czyli płatki owsiane, mąki, skrobię oraz sodę. Następnie połącz powoli i dokładnie wszystkie składniki, wlewając mokre składniki do suchych. Żurawinę posiekaj na małe kawałki i dodaj do przygotowanej masy. Uformuj z niej ciasteczka – wielkość dowolna 🙂 I ułóż na blaszce do pieczenia. Piecz przez około 8-10 minut.
SMACZNEGO!
Popularne wpisy:
5 produktów, których lepiej nie jeść, jeśli chcesz schudnąć
Poznaj domowy i prosty przepis na chleb bezglutenowy
Przepis na wyśmienite ciasto czekoladowe z cukinią – palce lizać!