BŁONNIK NA OCZYSZCZANIE, ZAPARCIA I ODCHUDZANIE

Czy błonnik rzeczywiście działa odchudzająco, oczyszczająco, do tego leczy zaparcia?

gruszki zalety jedzenia

Katarzyna Gurbacka
Dietetyk, Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka Diety Venus

Pewnie każdy wie, że błonnik to idealna substancja na wiele dolegliwości. Jednak nie każdy rodzaj błonnika jest dla Ciebie dobry…aby móc w pełni korzystać z jego „mocy”, koniecznie przeczytaj ten artykuł i dobierz idealny dla siebie rodzaj błonnika.

Błonnik to grupa substancji pochodzenia roślinnego, które nie są trawione ani wchłaniane w przewodzie pokarmowym człowieka. Błonnik posiada zdolność pęcznienia pod wpływem wody, pobudzając tym samym jelita do wydalania zbędnych produktów przemiany materii. Błonnik, dzięki swoim właściwościom odgrywa bardzo istotną rolę w procesie odchudzania. Dieta odchudzająca powinna być bogata w błonnik z kilku powodów:

Po pierwsze #1błonnik jest dobry na odchudzanie. Tworzy tworzą delikatny żel, który wypełniając żołądek i pokrywając ściany górnego odcinka przewodu pokarmowego, spowalnia wchłanianie węglowodanów dając jednocześnie uczucie sytości. Błonnik w organizmie wiąże duże ilości wody, pęcznieje, oraz opóźnia moment, w którym pokarm opuszcza żołądek, zmniejszając tym samym odczucie głodu.Warunkiem jego sprawnego działania, jest picie odpowiedniej ilości płynów z przewagą wody. Te ilości to około 1 litr płynów na 30 kg masy ciała.

Popularne: Koktajl na zaparcia z dużą ilością błonnika

Po drugie #2błonnik jest dobry na oczyszczanie jelit i zaparcia. Przyspiesza perystaltykę jelit i reguluje wypróżnienia. Jest niezastąpiony z zwalczaniu zaparć, które niejednokrotnie towarzyszą procesowi odchudzania. Korzystny wpływ błonnika na proces odchudzania jest potwierdzony naukowo, jednak aby skutecznie działał trzeba go dostarczyć do organizmu w odpowiedniej ilości. I tak według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) optymalna dzienna dawka błonnika to 20-40 g. Najwięcej ten cennej dla organizmu substancji znajdziemy w pełnych ziarnach zbóż, warzywach i owocach. Taki błonnik jest najbardziej wartościowy, najlepiej przyswajalny i przynosi najlepsze efekty. Ważne, aby spożywać go regularnie to znaczy codziennie.

12 PYSZNYCH PRODUKTÓW, KTÓRE ZAWIERAJĄ DUŻE ILOŚCI BŁONNIKA

Robiąc zakupy, pamiętaj, aby włożyć je do koszyka!

# 1. GRUSZKI

W 100gramach tych owoców znajdziemy około 3,1 g błonnika. Ponadto gruszki zawierają jod, witaminy B,C,A,E,K i kwas foliowy. Owoce te zawierają cały szereg właściwości odżywczych , których wpływ na zdrowie doceniany jest od wieków. Gruszki zawierają brom –minerał poprawiający pracę mózgu, jod, który pozytywnie działa na tarczycę , ponadto spożywanie gruszek może zapobiec udarowi mózgu i rozwojowi nadciśnienia.

# 2. MALINY

W 100 gramach malin znajdziemy 6,1 g. błonnika. Maliny są znanym środkiem przeciwgorączkowym mają też działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, obniżają ciśnienie krwi i wzmacniają serce. Maliny zawierają dużą ilość witamin i wpływają korzystnie na układ odpornościowy. Zawarte w malinach polifenole chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają procesy starzenia.

# 3. NASIONKA CHIA

Zawierają dużą ilość błonnika, bo aż 25g na 100g nasion. Chia to również źródło wielu witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawierają szereg witamin takich jak: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo. Nasiona chia to obfite źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach. Wspomagają nawilżanie organizmu ponieważ mogą zatrzymywać dziesięciokrotność swojej wagi. Ze względu na swoje właściwości hydrofilowe są stanowią często uzupełnienie diety sportowców. Błonnik z chia na oczyszczanie jest idealny ponieważ można z niego zrobić mało kaloryczne i sycące danie, a nawet deser.

Zobacz też: Przepis na chlebki i inne wypieki z dodatkiem chia

#4. JABŁKA

W jednym średniej wielkości jabłku, znajduje się około 2 gramów błonnika. Warto włączyć je do diety ponieważ poprawia trawienie, zapobiega procesom starzenia się i wspomaga odchudzanie. Jabłka są również źródłem potasu, który usprawnia pracę serca i układu nerwowego.

#5. BANANY

Zawierają ok 2 g błonnika. Banany  zawierają w sobie dużo potasu, witaminy A, C, E, B6  i żelazo. Są również cennym źródłem węglowodanów docenianych szczególnie przez sportowców. Potas korzystnie wpływa na ciśnienie krwi, a magnez wzmacnia mięśnie, idealne połączenie, które zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ponadto banany zawierają tryptofan-aminokwas wchodzący m.in. w skład serotoniny nazywany hormonem szczęścia.

# 6. AWOKADO

Jeden owoc, zawiera około 3,6g gram błonnika. Jest również cennym źródłem kwasu foliowego oraz magnezu. Zawiera cenne dla zdrowia witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe.  Owoc ten ceniony jest ze względu na dużą zawartość tyrozyny, aminokwasu, który korzystnie wpływa na pracę mózgu oraz procesy myślowe. Spożywanie avocado pobudza produkcję kolagenu, dzięki czemu opóźnia pojawienie się zmarszczek, nadaje skórze świeży wygląd. Avocado zawiera też luteinę-przeciwutleniacz istotny dla ochrony oczu.

# 7. MARCHEW

Marchewka zawiera około 3,6 g błonnika na 100g produktu. Znaleźć w niej możemy także witaminę A, C, witaminy z grupy B, witaminę E, H, K oraz PP. Marchewka bogata jest również w składniki mineralnych takie jak, jak wapń, potas, żelazo, miedź, fosfor, magnez, sód cynk i kobalt. Zawiera ponadto kwas foliowy, kwas jabłkowy, inozytol oraz pektyny. Jedzenie marchewki ma bardzo korzystny wpływ na skórę , wygładzając zmarszczki i nadając skórze bardziej intensywny kolor. Zawarty w marchwi beta-karoten korzystnie wpływa na wzrok, a zawarty w niej inozytol zapobiega gromadzeniu się tłuszczu i cholesterolu w wątrobie.

# 8.BURAKI

Oprócz wysokiej j zawartości błonnika- 2,8g, zawierają dużą ilość cennych witamin i minerałów rzadko spotykanych w jednym produkcie.  Nie bez powodu nazywany jest kopalnią zdrowia, dając silne efekty terapeutyczne. Przede wszystkim burak zwiera betacyjany, które pełnią bardzo ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Badania udowodniły, ze burak jest najskuteczniejszym warzywem w walce z rakiem. Zawarte z nim antocyjany i przeciwutleniacze wzmacniają organizm po chemioterapii, pomagają w walce z anemią i białaczką. Buraki zawierają dużą ilość magnezu i potasu dzięki czemu są skuteczne w walce z nadciśnieniem i chorobami serca. Poza tym buraki wspomagają pracę wątroby, są skuteczne w leczeniu wrzodów układu pokarmowego, zwalczają zgagę i zaparcia.

# 9. KARCZOCHY

Zawierają aż 5,7 g błonnika na 100 g produktu, do tego są bardzo nisko kaloryczne i polecane są szczególnie w dietach odchudzających. Nie jest to jednak jedyna zaleta tych warzyw. Karczochy cenione są ze względu na zawartość cynaryny i inuliny, które poprawiają działanie układu trawiennego, oraz wspomagają metabolizm. Karczochy pomagają też utrzymać właściwy poziom cholesterolu, oraz wspomagają regeneracje wątroby i proces usuwania toksyn z organizmu. Karczochy zawierają wiele antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i hamują produkcję komórek nowotworowych.

Najczęściej czytane:  Dlaczego lepiej nie jeść białego pieczywa, makaronu, ciasta i wszystkich wypieków zawierających mąkę pszenną (nawet tą pełnoziarnistą)?

# 10. SOCZEWICA

Soczewica zawiera bardzo wysoką ilość błonnika aż 8,9 g na 100 g produktu. Ma też dużą ilość białka, potasu i kwasu foliowego. Jest skarbnicą wielu składników odżywczych i zawiera właściwości prozdrowotne. Białko soczewicy jest jednym z najlepiej przyswajalnych białek pochodzenia roślinnego. Soczewica zapobiega nadciśnieniu, anemii i miażdżycy.

# 11. MIGDAŁY

Migdały zawierają aż 12,5 g błonnika na 100g produktu, zapobiegają napadom głodu i łagodzą stres. Migdały zawierają również duże ilości witamin B2, E,A, oraz potasu dzięki czemu zapobiegają chorobom serca i cukrzycy. Zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Błonnik zawarty w migdałach jest idealny na oczyszczanie bo już w małej porcji jest go całkiem sporo.

# 12. KIEŁKI

Czy wiesz, że w 3 łyżkach stołowych kiełków znajduje się tyle samo błonnika co w kromce razowego chleba! Do tego zawierają dużą ilość witamin z grup B,C, E, D, K mikroelementów i białka. Kiełki obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają miażdżycy i nowotworom, a także regulują procesy trawienne. Ponadto kiełki poprawiają wygląd cery, włosów, paznokci oraz wzmacniają kości. Mają działanie regeneracyjne i odmładzają organizm, poprawiają odporność, uzupełniają niedobór witamin i minerałów, mówiąc krótko zapewniają dobre samopoczucie.

 Zobacz co jeszcze możesz zrobić dla swojego zdrowia:

Produkty bogate w błonnik powinny stanowić podstawę każdej diety ponieważ, korzystnie wpływają na organizm człowieka. Wspomagają odchudzanie, są bogate w różnego rodzaju witaminy i minerały, zapobiegają wielu chorobom, pomagają cieszyć się zdrowiem, dobrym samopoczuciem i ładnym wyglądem.

Jeśli szukasz specjalnej diety błonnikowej, która nie tylko „wyleczy” Cię z zaparć, ale także oczyści jelita, a Twój system trawienny „złapie oddech” i zamiast odkładać toksyny i tłuszcz, skupi się na przyswajaniu składników odżywczych i witamin. Znajdziesz TUTAJ