Katarzyna Gurbacka
Dietetyk, Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka Diety Venus
Każdy z nas wie co to jest błonnik i że jest on nam potrzebny dla zachowania dobrego zdrowia. Dlaczego? ponieważ błonnik działa w naszym organizmie jak miotełka. Wymiata, wszystko co zbędne. Koktajl, który proponuję zawiera skoncentrowaną ilość błonnika i wielu substancji odżywczych. Jest idealny przy zaparciach, idealnie oczyszcza jelita i wspomaga odchudzanie.
Zawiera mnóstwo aktywnych składników, które wspierają nasze zdrowie, a gotowanie kurkumy zwiększa biodostępność związków szczególnie kurkuminy, która jest idealna w leczeniu dolegliwości układu oddechowego (przy astmie, nadaktywności oskrzeli, alergii i), jak również na inne choroby, w tym anoreksji, katarze, kaszlu, chorób wątroby i zapalenia zatok.
Popularne: Ta roślina powoduje stany zapalne i pogarsza zdrowie (znane są przypadki zawałów serca)
Obszerne badania przeprowadzone w ciągu ostatnich 30 lat pokazały, że kurkumina odgrywa też ważną rolę w zapobieganiu i leczeniu różnych pro-zapalnych chorób przewlekłych, w tym chorób neurodegeneracyjnych (Alzheimer, Parkinson, stwardnienie rozsiane) chorób układu krążenia, płuc, chorób metabolicznych, chorób autoimmunologicznych i chorób nowotworowych.
Oto zalety tego koktajlu na zaparcia:
-Niska zawartość tłuszczów nasyconych
-Nie zawiera cholesterolu
-Ma małą zawartości sodu
-Mnóstwo naturalnego błonnika
-Mnóstwo manganu
-Dużo magnezu
-Dużo potasu
-Super bogate w witaminę A
-Bardzo bogate w witaminę B6
-Bardzo bogate w witaminę C
Zobacz też:
Ta roślina, którą jesz codziennie to najgorszy rodzaj jedzenia, unikaj jej jak ognia!