Katarzyna Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka pysznej książki kucharskiej Sekrety Odchudzania

Czekolada służy naszemu zdrowiu już od tysięcy lat…

Kakao było wykorzystywane przez Majów już 2600 lat temu. Niektóre osoby myślą, że są uzależnione od czekolady i okazuje się, że ma to naukowe uzasadnienie, bo zwiększa ona poziom endorfin w organizmie. Daje domowa_czekolada_2ona podobny efekt zadowolenia, co alkohol czy marihuana, jednak nie ma działań ubocznych, a wręcz przeciwnie – wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. Pamiętaj jednak, że uzależnienie od jedzenia słodkiej czekolady, może wynikać z tego, że zawiera ona cukier.

Prawdziwa, ciemna czekolada ma pozytywny wpływ na serce i naczynia krwionośne. Poprawia także działanie jelit.

Jednym z najzdrowszych i najpopularniejszych związków są antyoksydanty. Pewnie już o nich słyszałaś, pewnie także wiesz, że są min. w czerwonym winie, jagodach czy herbacie, ale te produkty mają także skutku uboczne. Ponadto nie są tak smaczne jak czekolada.

Kakao i czekolada to także świetne rozwiązanie dla osób, które chcą poprawić stan swoich naczyń krwionośnych, ponieważ zawierają resweratrol, jeden z najbardziej wartościowych antyoksydantów.

Dlaczego kakao jest tak wartościowe i dlaczego należy je spożywać?

Naturalny proszek zawiera najwyższą zawartość resweratrolu ze wszystkich produktów spożywczych – jest go w nim więcej nawet niż w czerwonym winie.

Resweratrol należy do grupy polifenoli, substancji, produkowanych także przez winogrona, maliny, borówki i różne orzechy. To także substancja, która odpowiada za „francuski paradoks”, czyli niski poziom cholesterolu u osób na francuskiej diecie. Resweratrol zawarty w diecie pozwala obniżyć wysoki poziom cholesterolu, który towarzyszy zwykle tradycyjnej diecie w tym kraju.

Jakie działania ma resweratrol?

Substancja posiada szereg zalet:

-Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami
-Zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów, szczególnie – raka prostaty
-Pozwala zachować elastyczność naczyń krwionośnych
-Ma działanie przeciwzapalne
-Spowalnia objawy starzenia
-Chroni przed chorobą Alzheimera

Która czekolada jest najlepsza i działa najaktywniej?

Oczywiście, nie każda czekolada ma pozytywne działanie na nasz organizm. Mleko w mlecznej czekoladzie neutralizuje pozytywne działanie kakao, a cukier, znacznie pogarsza działanie układu odpornościowego. Ponadto słabej jakości czekolady mają mnóstwo innych wypełniaczy, tłuszczu, lecytyny, które nie są zdrowe i taka czekolada nie wnosi do organizmu nic, prócz pustych kalorii i centymetrów w pasie. 

Czarna czekolada zawiera mniej cukru, jednak i tak najlepszym wyborem są te czekolady, które zawierają najwięcej kakao. W lepszych sklepach można kupić czarną, organiczną czekoladę, o ograniczonej zawartości cukru, bez lecytyny sojowej i właśnie taki produkt, jest najlepszym wyborem. Najlepszym wyborem jest zwrócenie się ku droższym markom czekolad, przy których produkcji, używa się naturalnych metod produkcji i znakomitej jakości składników, bez zbędnych wypełniaczy. 

Popularne: 9 produktów, najbogatszych w magnez?

Na co zwracać uwagę, kupując czekoladę?

Im ciemniejsza jest czekolada, tym lepiej – oznacza to wyższą zawartość kakao i to, że czekolada zawiera mniej pozostałych dodatków. Związki, które mają pozytywne działanie na organizm człowieka, czyli flawanole, są często usuwane z czekolady ze względu na gorzki smak. W ich miejsce dodaje się słodziki, które sprawiają, że czekolada, zamiast leczyć, będzie szkodliwa.

Oto, na co należy zwrócić uwagę, kupując czekoladę:

  • Czym jest słodzona – niektóre czekolady są słodzone miodem i taki wybór, jest najlepszy. Kalorii nie zawiera także czekolada słodzona stewią lub ekstraktem z owocu Lo Han Guo. Unikaj czekolady słodzonej cukrem, fruktozą, syropem glukozowo-fruktozowym oraz sztucznymi słodzikami. Czekolada z dużą zawartością cukru, traci swoje właściwości zdrowotne. Niektóre czekolady, szczególnie te z dużą ilością kakao np. 90% w ogóle nie zawierają cukru. Może warto rozważyć i spróbować taką czekoladę?

  • Jakiego pochodzenia są ziarna kakaowca – w sklepach można kupić czekoladę z ziaren GMO i nie trudno się domyśleć, że nie jest ona najlepszym wyborem. O wiele lepiej wybrać czekoladę fair-trade lub organiczną, która będzie posiadała odpowiedni certyfikat.

  • Jaki tłuszcz zawiera – tłuszcz w czekoladzie jest znacznie zdrowszy, od cukru. Najlepiej, jeśli jest to naturalny tłuszcz z kakao lub olej kokosowy, które zawierają zdrowe tłuszcze nasycone o średniej długości łańcucha. Nie kupuj czekolady zawierającej olej sojowy i inne tłuszcze roślinne i trzymaj się z daleka od tłuszczów trans.

Jaka ilość czekolady jest najlepsza dla człowieka?

Choć osobiście spodziewałam się większej ilości, to zdrowa porcja powinna mieć mniej niż 7 gramów, czyli jedna kostka. Prawdziwa czekolada zawierająca ponad 95 kakao jest gorzka i raczej nie będziesz miał ochoty się nią objadać. Choć osobiście bardzo ją lubię. 

Dzięki jedzeniu prawdziwej, zdrowej czekolady, możesz osiągnąć następujące korzyści:

  • Poprawić metabolizm

  • Obniżyć ciśnienie krwi

  • Poprawić działanie naczyń krwionośnych

Bardzo ważne jest czytanie etykiet produktów, które kupujemy – niektóre czekolady są określane przez producentów jako organiczne, ale nie znajduje to odzwierciedlenia w ich składzie. Działania zdrowotnego na pewno nie będą miały słodkie czekoladki. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest kupienie organicznego kakao i zrobienie z niego własnych słodyczy.

ZOBACZ TEŻ:

5 produktów, których nie możesz jeść, jeśli chcesz schudnąć?

Czy olej kokosowy naprawdę jest taki zdrowy (naukowe wyjaśnienie)

Jak działa ocet jabłkowy na odchudzanie?