Katarzyna Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka pysznej książki kucharskiej Sekrety Odchudzania

Frytki z batatów to doskonała przekąska, która z powodzeniem może zastąpić klasyczne frytki. Choć wiele osób uważa, że bataty to po prostu słodkie ziemniaki, mało kto wiek, że są dużo zdrowsze od klasycznych kartofli.

Czym różnią się bataty od zwykłych ziemniaków?

Warzywa te są znacznie zdrowsze niż klasyczne ziemniaki ponieważ  zawierają dużo więcej składników odżywczych. Bataty są źródłem witaminy E, B i C, zawierają dużo beta-karotenu, zatem korzystanie wpływają na wygląd skóry oraz funkcjonowanie narządu wzroku. Zawartość witamin sprawia, że spożywanie batatów obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca. Ponadto w batatach znajdziemy takie cenne minerały jak żelazo, magnez, fosfor, potas, wapń oraz mangan i selen.

1.W batatach znajdziemy dużo witaminy B6, która jest nazywana pogromcą homocysteiny, czyli związku chemicznego z grupy aminokwasów, który odpowiada za powstawanie zmian miażdżycowych, wystąpienie udaru mózgu i zawału serca.

2. Bataty są też cennym źródłem witaminy D, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego oraz ma wpływ na nasze zdrowie psychiczne. Niedobory witaminy D, mogą powodować zmniejszoną produkcję dopaminy, co może powodować obniżony nastrój, zatem witamina D i same bataty są polecane tym, którzy cierpią na depresje.

3. Mają dużo witaminy C, która odgrywa istotną rolę w budowie kości, zębów, tworzeniu komórek krwi, wspomaga produkcję kolagenu, który odpowiada za elastyczność skóry i przyspiesza gojenie się ran. Witamina C wspomaga walkę z wirusami oraz pozwala lepiej radzić sobie ze stresem.

4. Bataty są polecane cukrzykom, ponieważ jak pokazały badania przez to, że spowalniają wchłanianie się cukrów w organizmie, redukują poziom insuliny i mają wpływ na poprawę funkcjonowania komórek trzustki, warzywa te mają niski indeks glikemiczny przy swoich właściwościach odżywczych.

5.W batatach znajdziemy dużo polifenoli, zwalczających wolne rodniki, które są przyczyną starzenia się organizmu oraz powstawania wielu chorób, w tym nowotworów.

baner_moc spalania tluszczu

6.Bataty zawierają dużo błonnika, który przyspiesza przejście mas pokarmowych przez układ trawienny, spowalnia wchłanianie się tłuszczów i cukrów do organizmu, zatem korzystnie działa na pracę przewodu pokarmowego.

7.Bataty są źródłem potasu, który jest bardzo istotny dla pracy układu nerwowego i nerek. W warzywach tych znajdziemy też żelazo, które wzmacnia odporność na stres i prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i magnez, który z kolei wzmacnia serce oraz układ krwionośny.

8.Bataty jak inne warzywa o kolorze pomarańczowym zawierają dużo karetonoid, które odpowiadają za dobre funkcjonowanie wzroku, są też doskonałymi antyoksydantami, opóźniającymi procesy starzenia się komórek i zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia wielu chorób, w tym nowotworów. Badania wykazały też, że wysoki poziom karetonoidów we krwi zmniejsza nie tylko groźbę zachorowania na raka, ale i nawroty choroby u osób, które zostały dotknięte nowotworem.

Frytki z batatów z sosem z awokado

Oto sekret najlepszych na świecie frytek ze słodkich ziemniaków:

-bataty pokroić na kawałki grubości około 7 mm
-wypłukać je bardzo dobrze w misce z wodą, aby usunąć nadmiar skrobi
-osuszyć na papierowym ręczniku przed pieczeniem
-piec w odstępach, aby każdy kawałek dobrze się przyrumienił.

Składniki na 2 porcje

3 duże bataty
1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
1 łyżka mąki owsianej
1/2 łyżeczki soli różowej lub każdej innej nieoczyszczonej

Na dip

1 dojrzałe awokado
1 pęczek świeżej kolendry drobno posiekanej (może być natka pietruszki)
2 duże ząbki czosnku
sok z 1 limonki

Przygotowanie

Piekarnik nastawić na 180 stopni z termoobiegiem.

Bataty należy obrać ze skórki i pokroić w paski o grubości około 7 mm. Do miski wlać zimną wodę i wypłukać w niej pokrojone ziemniaki. Następnie wyjąć je z miski i wyłożyć na papierowy ręcznik. Dokładnie osuszyć. 

Na patelni rozpuścić olej kokosowy. Do drugiej miseczki włożyć osuszone bataty, dodać rozpuszczony olej kokosowy, sól i mąkę owsianą. Dokładnie wymieszać, aby olej pokrył równo wszystkie kawałki batatów. 

Wyłożyć wszystkie kawałki na blachę, tak aby zachować odstęp pomiędzy kawałkami. Piec 10 minut z jednej strony, następnie wyjąć je obrócić o piec kolejne 10 minut, aby bataty równo się przypiekły. 

W międzyczasie kiedy frytki się pieką, należy przygotować sos z awokado. Wystarczy je obrać ze skórki, dodać posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki, dodać rozgnieciony lub posiekany czosnek i sok wyciśnięty z limonki i dokładnie wymieszać. Można użyć blendera. 

Zobacz też:

Na tej diecie, schudnie nawet największy leń

Jak działa ocet jabłkowy na odchudzanie i oczyszczanie

Tarta ze słodkich ziemniaków ze szpinakiem