Katarzyna Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka planu jedzenia Dieta Venus
Tarta ze słodkich ziemniaków ze szpinakiem
Bataty, czyli słodkie ziemniaki to warzywa bardzo bogate w potas. Jeden średni batat to prawie 700 mg tego cennego pierwiastka. Oprócz sporej dawki potasu, w batatach znajdziemy też sporo skrobi, beta-karotenu, błonnika oraz witamin A i E. Jedząc bataty zapewnimy sobie na długo uczucie sytości, oczyścimy organizm z toksyn, poprawimy stan skóry oraz zaspokoimy zapotrzebowanie na potas.
Potas jest dla organizmu niezbędny bo wpływa na nasze mięśnie, układ nerwowy i krwionośny, a także bierze udział w transportowaniu składników odżywczych. Jest też niezbędny dla zachowania równowagi elektrolitowej w organizmie.
Popularne: Dlaczego warto stosować olej kokosowy codziennie?
Potas reguluje też naszą gospodarkę wodną, pobudza wytwarzanie insuliny, kontroluje skurcze mięśni i utrzymuje na właściwym poziomie pH wewnątrz komórek. Można więc sobie wyobrazić, jakie spustoszenie może wywołać niedobór potasu utrzymujący się przez dłuższy czas?
Danie jest w 100% bezmięsne, za to dzięki jajkom ma też sporo białka i innych cennych składników.
SKŁADNIKI
3 duże bataty
1 opakowanie 500g świeżego szpinaku
4 wiejskie jajka
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 cebula pokrojona w cienkie talarki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy francuskiej (to ta z ziarenkami)
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka soli ziołowej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
tortownica
WYKONANIE
Piekarnik nagrzać na 180 stopni.
Słodkie ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Przełożyć do miski, dodać oliwę z oliwek połowę łyżeczki soli i połowę łyżeczki pieprzu. Dokładnie wymieszać.
Ułożyć plasterki batatów na całej tortownicy.
Bataty włożyć do piekarnika i piec około 15 minut aż nieco zmiękną, a ich krawędzie zrobią się nieco chrupkie. W międzyczasie przygotować nadzienie.
Szpinak opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku. Paprykę i cebulę drobno pokroić.
Jajka roztrzepać dokładnie, aż powstanie „pianka”. Do miski (może być ta po batatach) wlać jaja, dodać musztardę sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Dodać szpinak, paprykę i warzywa i raz jeszcze wymieszać.
Po 15 minutach wyjąć podpieczone bataty, nałożyć masę szpinakową i ponownie włożyć do piekarnika na około 15 minut, aż jajka się zetną.Jeśli szpinak będzie się zbyt mocno przypiekał, należy nakryć tartę z góry papierem do pieczenia.
Przeczytaj również:
- TARTE ZIEMNIAKI Z JAJKIEM KIEŁBASĄ I CUKINIĄ
- Ziemniaki-przyjaciel czy WRÓG w czasie odchudzania?
- CO NA LEKKI OBIAD ALBO KOLACJĘ-MOŻE PIZZA Z ZIEMNIAKÓW?
- Frytki z batatów z piekarnika, lepsze niż tradycyjne frytki?
Zobacz też: