Kasia Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka Pysznej książki kucharskiej Sekrety Odchudzania

KURCZAK W CYTRYNIE Z PIECZONĄ CEBULKĄ

Kurczak w tym przepisie jest świetny, ale sos po prostu nieziemski. Połączenie masła, oliwy z oliwek, cytryny, czosnku, ziół i przypieczonej cebulki to coś tak pysznego, że piszcząc ten przepis aż ślinka mi cieknie. 

Choć mogłoby się wydawać, że kurczak to bardzo „pospolite” danie, ale przygotowany w nieco odmienny sposób, może stać się wyjątkowa potrawą. W dodatku ten przepis jest dość szybki i niedrogi. 

Mięso z kurczaka jest delikatne, aromatyczne i bardzo soczyste. 

pieczony kurczak w cytrynowej marynaice Kasia Gurbacka

SKŁADNIKI NA KURCZAKA W CYTRYNIE Z CEBULĄ

800 g kawałków eko kurczaka bez skóry ( u mnie podudzia)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

NA CYTRYNOWĄ MARYNATĘ

2 dojrzałe, duże cytryny
3 ząbki czosnku
1 duża cebula cukrowa
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
kilka gałązek tymianku

1 łyżeczka soli morskiej
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki roztopionego masła

*Idealnie jest przygotować marynatę i kurczaka wieczorem, a następnego dnia dopiero upiec.

WYKONANIE

Piekarnik nagrzać na 180 stopni.

Kawałki kurczaka opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku. Kiedy będzie suchy położyć go na blasze do pieczenia.

Wycisnąć sok z 1 i 1/2 cytryny. Resztę cytryny pokroić na plasterki.
Cebulę i czosnek obrać i niezbyt drobno posiekać. Włożyć do miski, zalać sokiem z cytryny. Dodać sól, pieprz, przyprawy oliwę z oliwek i roztopione masło.Wymieszać i zalać cytrynową marynatą wszystkie kawałki kurczaka.

Wstawić kurczaka do piekarnika i piec około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości kawałków kurczaka, im mniejsze tym czas pieczenia będzie krótszy.

Wyjąć z piekarnika i posypać posiekaną natką pietruszki.

Zobacz też:

5 produktów, których lepiej nie jeść, jeśli chcesz schudnąć na stałe.