jesienne zupy

Chcesz szybciej schudnąć, zastosuj ten plan jedzenia>>

Klasyczne zupy jak rosół, pomidorowa czy ogórkową sa pyszne, ale czasem warto spróbować czegoś nowego. Dziś zupa z batatów, idealna na rozgrzanie organizmu. Kto lubi te „słodkie” ziemniaki, będzie zachwycony.


Jak szybko schudnąć nawet jeśli jesteś łakomczuchem?


11 PRZEPISÓW SPALAJĄCYCH
TŁUSZCZ

Moja Droga,
Jeśli chciałabyś schudnąć, ale nie lubisz się głodzić, a może nawet tak jak ja lubisz dużo i smacznie zjeść, to koniecznie musisz to przeczytać...

Warzywa te są znacznie zdrowsze niż klasyczne ziemniaki ponieważ  zawierają dużo więcej składników odżywczych. Bataty są źródłem witaminy E, B i C, zawierają dużo beta-karotenu, zatem korzystanie wpływają na wygląd skóry oraz funkcjonowanie narządu wzroku.

Zawartość witamin sprawia, że spożywanie batatów obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca. Ponadto w batatach znajdziemy takie cenne minerały jak żelazo, magnez, fosfor, potas, wapń oraz mangan i selen.

Ta jesienna zupa jest po prostu genialna! Wyraziste przyprawy dodają jej orientalnego smaku i dodatkowo skutecznie podkręcają metabolizm. Wykonacie ją błyskawicznie, a do tego, dzięki pełnowartościowym składnikom, zapewni Wam energię na resztę dnia.

Poznajcie przepis!

JESIENNA ZUPA Z BATATÓW NA ROZGRZANIE ORGANIZMU

Składniki:

1/2 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy

1 duży batat, obrany i pokrojony w kostki

3 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki

1 pietruszka, obrana i pokrojona w plasterki

1 cebula, pokrojona na ćwiartki

3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

1 łyżeczka kuminu

1 łyżeczka kurkumy

szczypta chili

1/4 łyżeczki soli

2 szklanki bulionu warzywnego

1 cm imbiru, startego

1 łyżeczka oleju kokosowego

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 170°C. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż kawałki batata, marchewek i pietruszki oraz cebulę i czosnek. Warzywa przypraw solą, chili, kurkumą i kuminem, a następnie polej je roztopionym olejem kokosowym. Piecz wszystko przez 20 minut. Następnie przenieś warzywa do naczynia blendera i je zmiksuj. Dodaj bulion warzywny, starty imbir oraz soczewicę i ponownie zmiksuj wszystko, aby uzyskać jednolitą kremową konsystencję. Gotową zupę możesz serwować z dodatkiem natki pietruszki, z łyżką mleka kokosowego i odrobiną prażonych orzeszków ziemnych.

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga The Awesome Green

Zobacz także:

Comments

komentarze