jesienne zupy

Chcesz szybciej schudnąć, zastosuj ten plan jedzenia>>

Klasyczne zupy jak rosół, pomidorowa czy ogórkową sa pyszne, ale czasem warto spróbować czegoś nowego. Dziś zupa z batatów, idealna na rozgrzanie organizmu. Kto lubi te “słodkie” ziemniaki, będzie zachwycony.

Warzywa te są znacznie zdrowsze niż klasyczne ziemniaki ponieważ  zawierają dużo więcej składników odżywczych. Bataty są źródłem witaminy E, B i C, zawierają dużo beta-karotenu, zatem korzystanie wpływają na wygląd skóry oraz funkcjonowanie narządu wzroku.

Zawartość witamin sprawia, że spożywanie batatów obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca. Ponadto w batatach znajdziemy takie cenne minerały jak żelazo, magnez, fosfor, potas, wapń oraz mangan i selen.

Ta jesienna zupa jest po prostu genialna! Wyraziste przyprawy dodają jej orientalnego smaku i dodatkowo skutecznie podkręcają metabolizm. Wykonacie ją błyskawicznie, a do tego, dzięki pełnowartościowym składnikom, zapewni Wam energię na resztę dnia.

Poznajcie przepis!

JESIENNA ZUPA Z BATATÓW NA ROZGRZANIE ORGANIZMU

Składniki:

1/2 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy

1 duży batat, obrany i pokrojony w kostki

3 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki

1 pietruszka, obrana i pokrojona w plasterki

1 cebula, pokrojona na ćwiartki

3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

1 łyżeczka kuminu

1 łyżeczka kurkumy

szczypta chili

1/4 łyżeczki soli

2 szklanki bulionu warzywnego

1 cm imbiru, startego

1 łyżeczka oleju kokosowego

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 170°C. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż kawałki batata, marchewek i pietruszki oraz cebulę i czosnek. Warzywa przypraw solą, chili, kurkumą i kuminem, a następnie polej je roztopionym olejem kokosowym. Piecz wszystko przez 20 minut. Następnie przenieś warzywa do naczynia blendera i je zmiksuj. Dodaj bulion warzywny, starty imbir oraz soczewicę i ponownie zmiksuj wszystko, aby uzyskać jednolitą kremową konsystencję. Gotową zupę możesz serwować z dodatkiem natki pietruszki, z łyżką mleka kokosowego i odrobiną prażonych orzeszków ziemnych.

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga The Awesome Green

Zobacz także:

Comments

komentarze