Dowiedz się dlaczego lepiej nie jeść białego pieczywa i wypieków zaiwerających mąkę pszenną, poznaj  Gryczane Pyszności

Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że awokado jest owocem, ale jeszcze mniej osób wie o tym jakie ma dobroczynne właściwości!

Awokado to owoc, który dietetycy dosłownie uwielbiają. Niezależnie od nurtu dietetyki, którego są zwolennikiem. Wynika to z faktu, że zawiera  kwasy tłuszczowe jednonienasyscone, błonnik, witaminy z grupy B, witaminę E, oraz potas, żelazo, cynk, miedź i mangan. Dlatego awokado powinno się znajdować na naszym stole właściwie na co dzień.

Warto również zauważyć, że awokado wspiera odchudzanie, pomaga walczyć z rakiem, działa osłonowo na serce oraz wspomaga nasz układ odpornościowy. Innymi słowy nie trzeba się zastanawiać nad tym czy jeść awokado, raczej nad tym jak je przyrządzić.

Zobacz także: Wypieki, które przyspieszą Twój metabolizm i pomogą skutecznie schudnąć!

Z tego względu przygotowałam dla was 8 przepisów na pysznie przyrządzone awokado!

1.Sałatka z awokado z dodatkiem pieczonej marchewki

Sałatka z awokado z dodatkiem pieczonej marchewki

Składniki:

  • 1 kilogram małych marchewek (ok.7,5cm długości i 1cm grubości)
  • sól
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżych liści tymianku
  • ½ szkalnki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżeczka octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka zgniecionej czerwonej papryki
  • pieprz
  • 1 łyżka cukru
  • ¼ crème fraîche
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżeczki prażonych nasion sezamu
  • 2 szklanki kiełków
  • awokado

Instrukcja:

1. Rozgrzej piekarnik do 230° C.

2. Umieść marchewki na patelni i zalej je zimną wodą. Dopraw solą, ustaw na dużym ogniu i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj, aż marchewki będą miękkie, około 10 minut. Następnie zdejmij marchewki z patelni i i przenieś je do średniej wielkości miski.

3. Przetnij połowę pomarańczy i cytryny na pół. Wyciśnij po jednej połówce, a pozostałe połówki zostaw na później. Wymieszaj kminek, czosnek, tymianek, 2 łyżki oliwy z oliwek, ocet, paprykę praz łyżkę soku z cytryny i pomarańczy, resztę soku zostaw na później. Zmieszaj wszystko w blenderze.

Otrzymaną marynatę dopraw dla smaku solą i pieprzem. Następnie dodaj do marynaty pozostałe połówki owoców oraz wcześniej przygotowaną marchew. Wymieszaj wszystko. Umieść wszystko na blasze i piecz tak długo, aż marchew lekko się pomarszczy i będzie miała kilka brązowych plamek. Będzie to trwało około 20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika pozwól marchwi się schłodzić do temperatury pokojowej.

4. W międzyczasie wyciśnij sok z palonych połówek cytrusów i umieść je w małej misce. Dodaj resztę soku z pomarańczy oraz cytryny, 90 ml oliwy z oliwek, cukier. Dopraw wszystko solę i pieprzem wedle uznania.

5. Podziel plasterki marchewki i awokado na 4 talerzyki. Następnie umieść na nich sałatkę, dodaj 1 łyżkę creme fraich do każdej z nich. Posyp każdą porcję nasionami słonecznika oraz sezamu. Na koniec polej wszystko wcześniej otrzymanym sosem. Teraz pozostaje już tylko podać potrawę.

awokado

2. Sałatka z awokado, kurczakiem i Caprese

Sałatka z awokado, kurczakiem i Caprese

Składniki:

Marynata

  • ¼ szklanki (60 ml) octu balsamicznego
  • 2 łyżki stołowe (30 ml), oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego bazylii
  • 1 łyżeczka soli

Sałatka:

  • 4 filety z kurczaka (usunięta skóra, uda, bez kości)
  • 5 filiżanek liści rzymskiej sałaty,
  • 1 awokado, w plasterkach
  • 1 szklanka pokrojonych wiśniowych lub winogronowych pomidorów,
  • ½ szklanki kulek mini mozzarela,
  • ¼ filiżanki pociętych liści bazylii,
  • sól i pieprz do smaku

awokado

Instrukcja:

1. Wymieszać ze sobą składniki marynaty, umieścić kurczaka w płytki naczyniu, wlać do niego 4 łyżki marynaty i wymieszać razem z ziołami wokół kurczaka. Należy zostawić pewną ilość nietkniętej marynaty na później.

2. Podgrzej około 1 łyżeczkę oleju w dużym garnku lub na patelni na średnim ogniu. Następnie wrzuć filety z kurczaka i podsmaż je tak, aby były złote i chrupiące. Gdy podsmażysz kurczaka odstaw go i pozwól mu trochę odpocząć.

3. Potnij kurczaka w paski, przygotuj sałatkę z sałatę, potnij awokado w plasterki, wymieszaj wszystko z pomidorami i mozarellą. Górę przyozdób bazylią, całość pokrop pozostałą częścią marynaty i wedle uznania dopraw solą i pieprzem.

3. Frytki z batatów z sosem z awokado

Frytki z batatów z sosem z awokado

Składniki:

Frytki:

  • 3 duże bataty
  • 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
  • 1 łyżka mąki owsianej
  • 1/2 łyżeczki soli różowej lub każdej innej nieoczyszczonej

Dip:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 pęczek świeżej kolendry drobno posiekanej (może być natka pietruszki)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sok z 1 limonki

sos dip awokado z czosnkiem i cytryną

Instrukcja:

1. Piekarnik nastawić na 180 stopni z termoobiegiem.Bataty należy obrać ze skórki i pokroić w paski o grubości około 7 mm. Do miski wlać zimną wodę i wypłukać w niej pokrojone ziemniaki. Następnie wyjąć je z miski i wyłożyć na papierowy ręcznik. Dokładnie osuszyć.

2. Na patelni rozpuścić olej kokosowy. Do drugiej miseczki włożyć osuszone bataty, dodać rozpuszczony olej kokosowy, sól i mąkę owsianą. Dokładnie wymieszać, aby olej pokrył równo wszystkie kawałki batatów.

3. Wyłożyć wszystkie kawałki na blachę, tak aby zachować odstęp pomiędzy kawałkami. Piec 10 minut z jednej strony, następnie wyjąć je obrócić o piec kolejne 10 minut, aby bataty równo się przypiekły.

4. W międzyczasie kiedy frytki się pieką, należy przygotować sos z awokado. Wystarczy je obrać ze skórki, dodać posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki, dodać rozgnieciony lub posiekany czosnek i sok wyciśnięty z limonki i dokładnie wymieszać. Można użyć blendera.

awokado

4. Smoothie z kapustą i awokado

Smoothie z kapustą i awokado

Składniki:

  • pół awokado
  • 1 szklanka kapusty
  • 1 małe jabłko
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)

Instrukcja:

Wszystkie składniki umieść w blenderze, a następnie za jego pomocą je zblenduj i gotowe!

5. Sałatka Cesar z awokado i kurczakiem

Sałatka Cesar z awokado i kurczakiem

Składniki:

Sałatka:

  • pół bochenka ciabatta (120g)
  • 2 filety z całej piersi z kurczaka (około 500g)
  • 1 łyżka czosnku w proszku
  • 2 łyżki suszonej pietruszki
  • szczypta soli
  • 200g boczku w plasterkach,
  • 2 jajka, gotowane, w plasterkach
  • sałata
  • 1 pokrojone awokado,
  • ½ szklanki startego parmezanu

Sos:

  • ⅔ kubka jogurtu greckiego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 2 filety z sardeli, drobno posiekane,
  • sok z ½ cytryny
  • 3 łyżki świeżo startego sera parmezan
  • sól i pieprz do przyprawiania

Instrukcja:

1. Rozgrzej piekarnik, ułóż kromki chleba na tacy w piekarniku, skrop je oliwą i piecz w piekarniku tak długo, aż będą chrupiące. W międzyczasie przygotuj kurczaka. Wetrzyj w wpierś z kurczaka czosnek w proszku, pietruszkę i sól. Rozgrzej olej na patelni, a następnie odpowiednio wysmaż kurczaka, tak aby był złoty. Zdejmij go z patelni i pozwól mu odpocząć na ciepłym talerzu. Następnie umieść na patelni paski boczku i smaż je tak, aby były złote i chrupiące. Podczas smażenia boczku ugotuj jajka. Pamiętaj o chlebie!

2. Wymieszaj jogurt, czosnek, olej, sok z cytryny i parmezan. Według własnego gustu dodaj sól i pieprz.

3. Wymieszaj sałatę z kurczakiem, paskami boczku oraz jajami, plastrami awokado, startym parmezanem i kawałkami chleba. Następnie dolej sosu i dobrze wymieszaj.

Zobacz też: Dowiedz się jak uniknąć cukrzycy i chorób serca!

6. Taco z indyka w sałacie z sosem limonkowym

Taco z indyka w sałacie z sosem limonkowym

Składniki:

Taco z indyka:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 600 gram chudego indyka mielonego
  • 1 szklanka pokrojonego w kostkę czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku, mięsa mielonego
  • 1 ½ łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczki wędzona papryka
  • 2 łyżeczki proszku chili ancho
  • ½ łyżeczka mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu

Sos limonkowy:

  • 1 ząbek czosnku
  • ½ szklanki  jogurtu grecki
  • ¼ szklanki kolendry
  • sok z 1 limonki (około 2 łyżek)
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 awokado, pokrojone w kostkę
  • ½ filiżanki pomidorów wiśniowych,
  • 10-12 liści sałaty masłowej
  • 2 łyżki świeżej kolendry

awokado

Instrukcja:

1. Wrzuć do blendera ząbek czosnku, jogurt grecki, kolendrę, sok z limonki, łyżeczką kminku oraz sól i pieprz do smaku. Po wymieszaniu odłóż całość na bok.

2.  Podgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu, dodaj czerwoną cebulę. Smaż przez około 3-4 minuty. Następnie dodaj czosnek i smaż przez 30 sekund.

3. Dodaj chudego, zmielonego indyka. Smaż przez około 7-10 minut.

4. Dodaj 1½ łyżki kminku, papryki chilli, mielonego cynamonu, soli i pieprzu. Wymieszaj wszystko ze sobą.

5. Mieszankę z indykiem ułóż na sałacie masłowej z awokado, pomidorami koktajlowymi, świeżą kolendrą i polej kremem limonkowym.

Zobacz także: Pyszności bez pszenicy, dzięki którym pozbędziesz się problemów z nadwagą!

7. Kurczak z limonką, kolendrą i sosem salsa z awokado

Kurczak z limonką, kolendrą i sosem salsa z awokado

Składniki:

Kurczak z limonką:

  • 600gram piersi kurczaka bez kości
  • ¼ szklanki soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ¼ szklanki świeżej kolendry
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ¼ łyżeczki soli

Salsa z awokado:

  • 4 awokado, pokrojone w kostkę
  • ½ szklanki świeżej kolendry, pokrojonej w kostkę
  • 3 łyżki soku z limonki
  • ½ łyżki czerwonego octu winnego
  • ½ łyżeczki papryki czerwone płatki
  • 1 ząbek czosnku, mięsa mielonego
  • sól dla smaku

Instrukcja:

awokado

1. Do małej liski wlać ¼ soku z limonki, oliwy z oliwek, ¼ szklanki świeżej kolendry, mielony kminek oraz ¼ łyżeczki soli. Następnie wszystko wymieszać.

2. Dodać kurczaka i marynatę do zamykanej torby foliowej. Marynować przez około 15 minut.

3. Rozgrzać piekarnik do średnio-wysokiej temperatury (ok. 180-200 stopni), umieścić kurczaka w grillu i opiekać około 4-6 minut z każdej strony, tak długo aż nie przestanie być różowy. Następnie wyjąć i odstawić.

4. Teraz zrób salsę z awokado. Do awokado  w misce dodaj: ½ szklanki świeżej kolendry, 3 łyżki soku z limonki, czerwony ocet winny, czerwony pieprz, ząbek czosnku i sól.

5. Polej kurczaka salsą z awokado i gotowe!

Zobacz także: Dowiedz się więcej o wypiekach bez szkodliwego glutenu!

8. Połówki awokado z sosem kremowo-kolendrowym

Składniki:

  • 500 gram piersi z kurczaka
  • 4 średniej wielkości awokado
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Bulion z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego
  • ½ łyżeczka kminku
  • ½ łyżeczka chili w proszku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • ½ szklanki posiekanej kolendry
  • 4 limonki

awokado

Instrukcja:

1. Usmaż 4 ząbki czosnku z około 1 łyżką oliwy z oliwek na średnim ogniu.
2. Kiedy czosnek zbrązowieje zdejmij patelnię z ognia.
3. Dosól kurczaka szczyptą soli.
4. Podsmaż go na patelni.
5. Po tym jak się zarumieni podduś go przez około 20 minut.
6. Następnie ściągnij piersi z kurczaka z patelni i włóż je do miski. Rozdziel je na małe kawałki za pomocą widelca lub miksera.
7. Rozgrzej piekarnik do około 180 Celcjusza.
8. Dodaj kminek, chili w proszku, 1 łyżeczkę soli, czarny pieprz do rozdrobnionego kurczaka. Wymieszaj je ze sobą.
9. Przepołów 4 awokado . Ułóż je na pergaminie lub na aluminiowej blasze.
10. Na każdą połówkę awokado nałóż trochę kurczaka i piecz go przez około 5 minut w temperaturze 180 stopni.
11.  Żeby zrobić sos wymieszaj puszkę pełnotłustego mleka kokosowego z sokiem z limonki i kolendry.
12. Kiedy awokado w piekarniku będzie już gotowe wyciągnij je i skrop sosem śmietanowym.

Popularne: Zobacz dlaczego pszenica Cię zabija, nawet ta „pełnoziarnista”!

To już wszystkie przepisy jakie dla was dzisiaj przygotowałam. Mam nadzieję, że będą wam smakowały, koniecznie podzielcie się wrażeniami!

Comments

komentarze

Podobał Ci się ten artykuł?- kliknij „Polub tę stronę”!