Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi

Zawsze przed Świętami przygotowuje swoje domowe pieczenie. Najczęściej jest to schab i pasztet, który moja rodzina po prostu uwielbia!

Jakość kupnych wędlin pozostawia wiele do życzenia. Mnóstwo soi, barwników, konserwantów, wypełniaczy, nawet w tych drogich wędlinach, które kosztują po 30-40 złotych za kilogram.

Jedynym ratunkiem przed chemią w wędlinach jest przygotowanie jej samemu w domu. Wbrew pozorom wychodzi dużo taniej i jest mega proste i szybkie w wykonaniu.

1. Schab pieczony z chilli i ziołami

schab pieczony

Składniki:

  • około 1,2 kg schabu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Schab opłukaj i osusz. Natrzyj mięso 1 łyżką soku z cytryny.

Do miseczki wsyp świeżo mielony czarny pieprz, sól, chilli, kolendrę i majeranek, dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj. Ziołową pastą natrzyj schab.

Mięso zawiń szczelnie w kilka warstw papieru do pieczenia.

Naszykuj blaszkę „keksówkę”. Do blaszki włóż owinięty w papier do pieczenia schab i wlej wodę do połowy wysokości mięsa.

Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Wyjmij mięso z piekarnika i jeszcze przez 30 minut nie odwijaj go z papieru. Dzięki temu schab jest wilgotny, aromatyczny i długo pozostaje świeży. Można go przechowywać w lodówce nawet 7 dni.

2. Pasztet wegański

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej (suchej)
  • 1 i 1/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (dobrej jakości)
  • 2 średnie cebule, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, pokrojony
  • 1 i  1/ 4 szklanki obranych i pokrojonych w kostkę batatów
  • 1 duża cukinia, starta na tarce o grubych oczkach
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3/4 szklanki lekko uprażonych nasion słonecznika
  • 2 łyżki drobno zmielonych nasion lnu
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 170 st. C.

Do gotującego się bulionu warzywnego dodaj kaszę gryczaną, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 15-18 minut (aż kasza wchłonie cały bulion).

Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula osiągnie złocisty kolor. Dodaj bataty i cukinię wraz z rozmarynem i podsmażaj przez chwilę.

Zdejmij z ognia.

W misie malaksera rozdrobnij na mąkę nasiona słonecznika, lnu i mąkę z ciecierzycy. Dodaj mieszankę podsmażonej cebuli oraz warzyw i całość zblenduj.

Na koniec dodaj ugotowaną kaszę gryczaną i ponownie zblenduj na gładką masę. Dopraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.

Przełóż masę do keksówki i piecz przez około 60-70 minut w 170 st. C. Pasztet będzie gotowy, gdy wierzch będzie lekko spieczony i chrupiący.

3. Pasztet domowy

Składniki:

  • mięso i warzywa z rosołu (1 cały kurczak około 2,5 kg i porcja włoszczyzny: marchew, seler, por i korzeń pietruszki)
  • 2 duże cebule
  • 20 dag wątróbki drobiowej (ze sprawdzonej, ekologicznej hodowli)
  • 20 dag gotowanego boczku
  • 2 łyżki bułki tartej bezglutenowej (i 1 łyżka do posypania formy)
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • ostra papryka
  • słodka papryka
  • ulubione zioła
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Na lekko rozgrzanym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, odsuwamy na boki. Na tłuszcz wkładamy podzieloną na części wątróbkę i podsmażamy przez około 3-4 minuty cały czas mieszając.

Przez maszynkę do mięsa przepuszczamy dwukrotnie: mięso z rosołu, warzywa, pokrojony w kawałki boczek i zasmażoną wątróbkę z cebulą.

Do masy dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy. Masę przekładamy do małej, podłużnej foremki i wstawiamy na godzinę lub nieco dłużej do nagrzanego do 200 stopni C. piekarnika.

Zobacz także:

6 najlepszych przepisów na śledzie – idealne na Święta!

Pierogi bezglutenowe – jak ulepić smaczne pierogi bez białej mąki?

6 najlepszych przepisów na słodkości z makiem – palce lizać