Katarzyna Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka pysznej diety Venus.

Schab pieczony z chilli i ziołami

Przepis pochodzi z mojej książki kucharskiej Sekrety Odchudzania (więcej tutaj>>), która zawiera mnóstwo pysznych i zdrowych przepis na śniadania, obiady kolacje i zdrowe przekąski. Odkąd moje dzieci poszły do szkoły i na porządku dziennym są kanapki, które łatwo zjeść i szybko przygotować, brakowało mi pieczeni, mięsa, które można by dzieciom włożyć do kanapki. 

Jakość kupnych wędlin pozostawia wiele do życzenia. Mnóstwo soji, barwników, konserwantów, wypełniaczy, nawet w tych drogich wędlinach, które kosztują po 30-40 złotych za kilogram. Jedynym ratunkiem przed chemią w wędlinach jest przygotowanie jej samemu w domu. Wbrew pozorom wychodzi dużo taniej i jest mega proste i szybkie w wykonaniu. To moja wersja pieczonego schabu. Mięsko jest pyszne, miękkie i mokre. Moje dzieci bardzo lubią taki schab na kanapkę.  Idealne mięsko na kanapkę, pieczeń do ziemniaków, albo jako przekąska. 

schab pieczony surowy pieczeń

Schab pieczony z chilli i ziołami

SKŁADNIKI

około 1,2 kg schabu
1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki chilli
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka majeranku

2 łyżki oliwy z oliwek

WYKONANIE

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Schab opłukać i osuszyć. Natrzeć mięso 1 łyżką soku z cytryny. Do miseczki wsypać świeżo mielony czarny pieprz, sól, chilli, kolendrę i majeranek, dodać oliwę i dokładnie wymieszać. Ziołową pastą nasmarować schab. Mięso zawinąć szczelnie w papier do pieczenia. Powinno być kilka warstwa papieru do pieczenia. 

schab pieczony plastry

Naszykować blaszkę „keksówkę”. Do blaszki włożyć owinięty w papier do pieczenia schab i wlać wodę do połowy wysokości mięsa. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć mięso z piekarnika i jeszcze przez 30 minut nie odwijać go z folii. Dzięki temu schab jest wilgotny, aromatyczny i długo pozostaje świeży. Można go przechowywać w lodówce nawet 7 dni. 

Idealny na kanapkę, do jajecznicy, jako pieczeń czy do zalania galaretą. 

Zobacz też:

Inne przepisy z Sekretów Odchudzania, które są dobre dla zdrowia. 

sekrety odchudzania

Comments

komentarze