Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi

Święta tuż, tuż. Pewnie już większość z Was obmyśla menu na tegoroczną Wigilię 🙂

Ja również już od kilku tygodni zastanawiam się, co przygotować dla moich najbliższych. Postanowiłam, że do Świąt będę publikować serie przepisów z pomysłami na Wigilijne potrawy.

Dzisiaj część pierwsza czyli 6 pomysłów na śledzie 🙂 Oprócz tego, że świetnie smakują i nie wyobrażam sobie bez nich Świąt, to mają mnóstwo witamin i świetnie wpływają na nasze zdrowie.

Zawierają mnóstwo białka, żelaza, potasu, a także kwasów tłuszczowych oraz witaminy D, A oraz B6. Zaleca się ich jedzenie w szczególności osobom mającym problemy z układem krążenia, a także cierpiącym na anemię.

1. Kanapka ze śledziem i buraczkami

przepisy na śledzie

Składniki:

  • chleb gryczany
  • płat śledzia
  • 2 małe buraki
  • cebula
  • pietruszka
  • sól do smaku

Wykonanie:

Buraki obierz i ugotuj aż będą miękkie. Następnie zetrzyj je na tarce na grubych oczkach. Przygotuj kromki chleba, nakładaj na nich kolejno: starte buraczki, plasterek śledzia, pokrojoną cebulę i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem.

2. Śledzie z cebulą i koperkiem

Składniki:

  • płaty śledziowe (około 7)
  • 3 cebule
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 300 ml oleju lnianego
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki soku z cytryny + starta skórka z połowy cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • garść natki pietruszki
  • garść koperku

Wykonanie:

Pokrój cebule w drobną kosteczkę. Wymieszaj ją w miseczce z 2 łyżkami oleju, dodaj miód, skórkę i sok z cytryny. Następnie posyp ziołami prowansalskimi, koperkiem, pietruszką i dodaj rozdrobnione ząbki czosnku.

Wypłucz śledzie i osusz ręcznikiem. Pokrój w kawałki i dodaj do miseczki z cebulą i dodatkami. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i resztę oleju. Odstaw na cały dzień do lodówki.

3. Rolmopsy z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 10 filetów śledziowych
  • około 20 pomidorów suszonych
  • około 10 całych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 3 cebule
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli

Wykonanie:

Przygotuj marynatę. Filety śledzi wymocz przez około 2 godziny w zimnej wodzie, następnie osusz papierowym ręcznikiem. Obierz i pokrój cebulę w plastry. Zagotuj wodę wraz ze wszystkimi przyprawami, octem i miodem. Kiedy woda będzie się gotować, dodaj do niej cebulę i gotuj około 3 minuty.

Przygotuj rolmopsy. Na każdym filecie śledziowym ułóż po 2 pomidory suszone i 1 orzech włoski. Zawiń w roladki i zepnij wykałaczką. Tak przygotowane śledzie rozłóż na głębokim talerzu lub misce i zalej marynatą.

Śledzie powinny pozostać w marynacie 2 dni.

Popularne: Pij ten napój codziennie rano, a szybko zrzucisz zbędne kilogramy!

4. Śledzie w oleju lnianym

Składniki:

  • 400 g śledzi
  • 3/4 szklanki oleju lnianego
  • 0,5 litra wody
  • 1 łyżka miodu
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • pół szklanki octu jabłkowego (najlepiej domowego – przepis)
  • 2 cebule
  • sok z 1 cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Filety śledzi wymocz przez około 2 godziny w zimnej wodzie, następnie osusz papierowym ręcznikiem. Wlej wodę do garnka, zagotuj wraz ze wszystkimi przyprawami i odstaw do wystygnięcia. Kiedy zalewa będzie zimna, dodaj do niej miód i ocet jabłkowy, a na koniec filety śledzi. Odstaw do lodówki na około 6-8 godzin.

Cebule pokrój w bardzo drobną kostkę i zalej sokiem z cytryny. Odstaw na około pół godziny i odciśnij dokładnie na sitku.

Wyjmij śledzie z zalewy, osusz i pokrój na małe kawałki. Przygotuj duży słoik i układaj śledzie warstwami na przemian z cebulką, świeżo zmielonym pieprzem i olejem.

Tak przygotowane śledzie można podać od razu lub wstawić na kilka godzin do lodówki.

5. Rolmopsy z ogórkiem i kaparami

Składniki:

  • 10 marynowanych płatów śledziowych
  • 10 kaparów (lub oliwek)
  • 5 ogórków kiszonych
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • sól do smaku
  • garść koperku

Wykonanie:

Pokrój cebulę i ogórki w cienkie paski. Każdy filet śledzia posmaruj olejem lnianym i musztardą. Na każdym płacie połóż kapara lub oliwkę i odrobinę ogórka kiszonego. Zwiń i zepnij wykałaczkami. Przed podaniem, posyp koperkiem i dopraw do smaku.

Popularne: Ten napój jest pomocny przy leczeniu cukrzycy. Koniecznie wypróbuj!

6. Śledź po kaszubsku

Przepis i zdjęcie pochodzi z tej strony.

Składniki:

  • 1/2 kg płatów śledziowych
  • 3 – 4 duże cebule (ok. 40 dag)
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego (nierafinowanego)
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • łyżeczka ziarenek gorczycy (opcjonalnie)
  • garść rodzynek (opcjonalnie)

Wykonanie:

Filety zalać zimną wodą i moczyć ok. 3 godziny, najlepiej w lodówce. Następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni albo w dużym rondlu rozgrzać olej kokosowy i wrzucić cebulę. Smażyć mieszając aż się lekko zeszkli, ale nie zrumieni i nie zmięknie do końca. Posypać całość cukrem.

Smażyć jeszcze ok. minutę. Dodać ocet, ziele, listki laurowe, cukier, ziarenka gorczycy, koncentrat i dusić pod przykryciem kilka minut, na końcu dorzucić rodzynki. Całkowicie wystudzić, ponieważ śledź przełożony ciepłą marynatą zmięknie i straci jędrność, a tego nie chcemy. Płaty pokroić na ok. 2- 3 cm kawałki i przekładać w słoju duszoną cebulą z sosem i dodatkami. Najlepiej przygotować śledzie przynajmniej dzień, dwa przed podaniem.

Zobacz także:

Na tej diecie schudnie nawet największy leń! Sprawdź i zobacz, jak chudną inni.

Mak – sprawdź, dlaczego warto go jeść nie tylko w święta

Żurawina z gruszkami na słodko, idealna do mięsa