Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi, dołącz też do naszej społeczności, specjalnej grupy na Facebooku, gdzie nawzajem się wspieramy, wymieniamy przepisami i działamy!

W naszej polskiej kulturze makiem objadamy się na Boże Narodzenie i… od czasu do czasu sięgamy po drożdżówkę z makiem czy strudel. Niestety, są to ilości śladowe w bilansie rocznym, podczas gdy czarne ziarenka powinny się znaleźć w naszym cotygodniowym jadłospisie. Zwłaszcza osoby będące na diecie bezmlecznej czy wegetariańskiej skorzystają z makowego dobrodziejstwa, ale tak naprawdę przyda się ono każdemu.

Popularne: Stosując jeden produkt poprawisz trawienie, odporność i uchronisz się przed poważnymi chorobami!

WARTOŚCI ODŻYWCZE MAKU

Mak jest bezprecedensowym rekordzistą, jeśli chodzi o zawartość wapnia – 100 g suchego produktmak właściwościu zawiera aż 1280 mg cennego dla kości pierwiastka, a więc więcej niż 100 g mleka czy sera. Ale to nie wszystko – aromatyczne czarne ziarenka są także niezwykle bogate w potas, magnez, mangan, fosfor, żelazo, cynk oraz miedź, a więc mikroelementy odpowiadające za najważniejsze procesy w organizmie – od produkcji czerwonych krwinek przez kontrolę pracy serca i ciśnienia, a skończywszy na wzroście i prawidłowym rozwoju.

Do tego dodajmy także wysoką zawartość witamin z grupy B odpowiedzialnych między innymi za metabolizm tłuszczów i węglowodanów oraz sporą dawkę błonnika spożywczego, który warunkuje prawidłowe działanie układu pokarmowego a także, jak wykazują badania, zmniejsza wchłanianie soli żółciowych w jelitach, obniżając tym samym poziom złego cholesterolu LDL we krwi.

Wreszcie, pamiętajmy, że mak jest rośliną oleistą i jest szczególnie bogaty w kwas oleinowy, ważny jednonienasycony kwas tłuszczowy, który wykazuje nawet działanie antynowotworowe.

DZIAŁANIE PROZDROWOTNE

Chroni kości – połączenie wapnia z fosforem to kombinacja, która pomoże zapobiec osteoporozie grożącej zwłaszcza paniom zbliżającym się do okresu menopauzy oraz tym będącym na diecie przez całe życie. Skorzystają oczywiście także dzieci, które szczególnie potrzebują dobrego budulca dla szkieletu.

Równoważy układ pokarmowy – mak zapewnia sytość na długi czas, jednocześnie zapobiega zaparciom oraz dba o zdrowie jelit. Wysoka zawartość błonnika jest oczywiście sprzymierzeńcem wszystkich odchudzających się, którzy mimo wszystko dbają o wartości odżywcze swojej diety.

Leczy problemy skórne – mak zawiera związki przeciwzapalne, które mogą skutecznie radzić sobie z suchością skóry oraz wysypkami różnego pochodzenia. W tym celu należy użyć go zewnętrznie, przyrządzając gęstą pastę z dodatkiem soku z limonki.

Popularne: Jeśli masz żylaki, koniecznie wcieraj to w skórę, a zobaczysz różnicę

Pomaga lepiej spać – suszone ziarenka maku zawierają bardzo małe ilości alkaloidów opium. Nie należy się jednak niepokoić – w ilościach możliwych do zjedzenia, morfina, kodeina czy papawiryna mają minimalny efekt na układ nerwowy, pomagając się wszak rozluźnić i minimalizując odczucie bólu. Sam mak nie uzależnia w żaden sposób i nie szkodzi, ale pomaga radzić sobie z codziennym stresem.

Poprawia funkcje mózgowe – wapń, żelazo i miedź obecne w dużych ilościach w maku regulują działanie neuroprzekaźników, tym samym wpływając na rozwój neuronów. W języku laickim oznacza to, że regularnie konsumowany mak pomaga cieszyć się lepszą sprawnością intelektualną.

Wzmacnia odporność – dzięki bogatej zawartości cynku mak wzmacnia system odpornościowy, aby lepiej radził sobie nie tylko z bieżącymi infekcjami, ale także z ogólnym sezonowym osłabieniem. Obserwacje wskazują także, że dieta obfita w cynk pomaga poradzić sobie z trądzikiem. Także żelazo zawarte w maku wspiera odporność organizmu, dodatkowo sprzyjając zdrowiu kobiet, które do czasu osiągnięcia wieku menopauzy powinny dziennie spożywać dwukrotnie większe dozy żelaza niż mężczyźni.

POMYSŁY NA POTRAWY Z MAKIEM

Wszystkie te wyjątkowe właściwości odżywcze maku wielu ludziom wydają się mało przekonywujące, no bo jak tu naprawdę jeść te ziarenka regularnie? Objadanie się makowcem co drugi dzień trudno uznać za zdrowy wybór żywieniowy.

Popularne: Ten produkt idealnie komponuje się  z potrawami rybnymi, a także mięsnymi. 

Na szczęście, przed włączeniem maku do codziennej diety powstrzymują nas zwykle tylko konserwatyzm żywieniowy i stereotypy. Po pierwsze bowiem mak nie musi być wcale podawany na słodko. Po drugie, zamiast jednej wielkiej porcji, którą trudno sobie wyobrazić, możemy codziennie zjadać łyżkę albo dwie w formie dodatku do posiłków.

Oto garść inspiracji:

  • Każdą sałatkę warzywną lub owocową można posypać suchym makiem, tak jak robi się to z sezamem.
  • Przygotowując ciasto na naleśniki czy chleb, można dosypać do niego 1-2 łyżki suchego maku.
  • Owsianka smakuje idealnie, jeśli doprawimy ją połową szklanki mielonego maku i 2 łyżkami miodu.
  • Jeśli lubisz makaron na słodko, zamiast twarogu z cukrem użyj maku ze stopionym masłem i miodem.
  • Mak można spokojnie dorzucać do wszystkich duszonych dań z warzyw i mięsa, a także do ryżu z warzywami.

 

Zobacz także

Czy rośliny są dobrym źródłem białka i 3 roślinne przepisy, które zawierają właściwe proporcje białka

Burgery z fasoli – przepis na pyszny i zdrowy obiad

Makaron z cukinii z bazyliowym sosem pesto – przepis

Źródła

http://www.nutrition-and-you.com/poppy-seeds.html

http://www.thehealthsite.com/diseases-conditions/top-8-health-benefits-of-khus-khus-or-poppy- http://healthyeating.sfgate.com/benefits-poppy-seeds-5632.htmlseeds/