Katarzyna Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka skutecznego planu jedzenia Dieta Venus

Jak wyleczyć zaparcia octem jabłkowym?

Zaparcia są dziś dużym problemem.Utrudniają codzienne funkcjonowanie, a jednocześnie nie są traktowane zbyt poważnie. Leczymy je na wiele sposobów, najczęściej jednak likwidując jedynie objawy, a nie przyczyny zaparć.

jak wyleczyć zaparciaKiedy można mówić o zaparciach?

Zaparcia pojawiają się wtedy, gdy nadmiar treści pokarmowej zalega w jelitach i pojawiają się problemy z wypróżnieniem. Towarzyszą im najczęściej bóle brzucha i wzdęcia, a także uczucie ciężkości i ociężałości. Oczywiście, wskazówka na wadze też wtedy pokazuje nieco więcej niż normalna waga. Przyczyny zaparć mogą być różne, jednak najczęściej są one związane ze złymi nawykami w życiu codziennym.

Przyczyny zaparć 

1. Niewłaściwa dieta – pokarmy bogate w tłuszcz, sól i cukier są ciężkostrawne i nie tylko powodują przyrost kilogramów. Bardzo obciążają przewód pokarmowy, który ma problem z ich kompletnym trawieniem i wydaleniem. Nic dziwnego, że bardzo szybko pojawiają się problemy z naturalnym funkcjonowaniem przewodu pokarmowego.

Aby rozwiązać problem, warto wyeliminować z diety produkty przetworzone, pełne niezdrowego tłuszczu oraz słone i słodkie przekąski. Im mniej przetworzone i ciężkie produkty, tym lepiej dla naszego zdrowia.

chlebek z ziarnami kromki2. Zbyt mało błonnika w pożywieniu – błonnik w naturalny sposób oczyszcza układ pokarmowy ze złogów i zalegających resztek pokarmowych. Jest to naturalna substancja, która już w żołądku zaczyna pęcznieć i działa na jelita jak miotełka, usuwająca wszystko to, co niepotrzebne.

Choć sporo jest suplementów diety, które zawierają błonnik, najlepszym sposobem na jego dostarczenie jest pożywienie. Zadbaj o to, by w twojej codziennej diecie nie zabrakło produktów pełnoziarnistych, warzyw i owoców. Dzięki temu układ pokarmowy szybko powinien odzyskać dawną sprawność.

Zobacz też: Specjalny chleb błonnikowy na zaparcia (przepis)>>>

3. Mało wody i płynów– odwodnienie organizmu może być nie tylko groźne, ale też uciążliwe. Jeśli w ciągu dnia zbyty mało pijesz, treść pokarmowa w żołądku i później w jelitach jest mało rozwodniona, co utrudnia jej przesuwanie w przewodzie pokarmowym. Pij co najmniej dwa litry płynów dziennie – nie od razu, ale regularnie od rana do wieczora.

4. Nieregularne posiłki – jeśli rano pijesz tylko kawę, w ciągu dnia wrzucasz na ząb coś, co akurat się nawinie, nie ma się co dziwić, że wieczorem robisz napad na lodówkę. Niestety, takie mangopostępowanie to niemal pewna droga do nadwagi, ale też zaparć. Bo nadmiernie obciążony układ pokarmowy nie da rady sprawnie strawić i wydalić wszystkiego, szczególnie, że później w nocy metabolizm spada. Aby pozbyć się zaparć, zadbaj o regularne posiłki, spożywane w równych odstępach czasu. Nie wychodź z domu bez śniadania, pamiętaj też, że ostatni posiłek w ciągu dnia powinien być najlżejszy.

5. Zbyt mało ruchu – siedząca praca i brak aktywności fizycznej nie służą sprawnemu funkcjonowaniu organizmu. Metabolizm spada, gdyż nie ma potrzeby pracy na zwiększonych obrotach. Jelita też wyraźnie się rozleniwiają i pracują dużo wolniej. Nic więc dziwnego, że u osób prowadzących siedzący tryb życia zaparcia to powszechny problem. Jeśli cierpisz na powracające zaparcia, zadbaj o to, by codziennie mieć choć godzinną  porcję ruchu. Może to być spacer, jazda na rowerze czy kilka ćwiczeń rozciągających, które nie tylko poprawią kondycję, ale też zachęcą do pracy rozleniwiony dotychczasowym trybem życia przewód pokarmowy.

Czy przeczyszczanie to rozwiązanie?

Jeśli spojrzymy na liczbę reklam środków likwidujących zaparcia, może się wydawać, że problem można bardzo szybko rozwiązać. Niestety, nie jest to takie oczywiste – większość reklamowanych specyfików ma działanie przeczyszczające i pomaga jedynie doraźnie. Likwidują zaparcia, ale nie pomagają w leczeniu ich przyczyny.

Pamiętaj też proszę, że te środki bardzo uzależniają, a to powoduje, że układ pokarmowy, a w szczególności jelita rozleniwiają się jeszcze bardziej. Niektóre osoby, które mają problem z zaparciami, używają środków przeczyszczających z taką samą częstotliwością, że ich jelita, praktycznie nie pracują. 

To błąd – przeczyszczanie powoduje nie tylko rozleniwienie jelit, ale też utratę wielu cennych witamin, minerałów, dobrych bakterii jelitowych i enzymów. Nadmiar środków przeczyszczających może też powodować groźne dla zdrowia odwodnienie, zaburzenia wchłaniania oraz uszkodzenia tkanek w jelitach. Zażycie kilku tabletek doraźnie, raz na jakiś czas, nie jest szkodliwe. Ale używanie ich codziennie i zjadanie jak zwykłe cukierki, to zdecydowanie bardzo zły pomysł.

Naturalnym, sprawdzonym i skutecznym sposobem jest domowy ocet jabłkowy

Jeżeli poszukujesz wspomagacza w walce z zaparciami, szerokim łukiem omijaj apteki i reklamowane suplementy diety na zaparcia. Postaw na dobrej jakości, nieklarowany i niepasteryzowany ocet jabłkowy. To najlepsze i najbardziej naturalne rozwiązanie, które nie zaburzy twojego metabolizmu i nie uzależni od jego stosowania.

ocet jabłkowy właściwościOcet jabłkowy to siła wielu jabłek zamknięta w butelce. Zauważ, że wielu lekarzy na zaparcia poleca jedzenie co najmniej jednego jabłka dziennie. Jabłko zawiera bowiem sporo pektyn, które oczyszczają układ pokarmowy i regulują jego pracę. Ocet jabłkowy to moc wielu jabłek, dzięki czemu działa z dużo większą siłą. 

Szklanka wody z dwiema łyżeczkami octu jabłkowego to doskonałe rozwiązanie na problem z uciążliwymi zaparciami. Pij taki napój codziennie rano, po przebudzeniu, a potem w miarę możliwości – przed każdym posiłkiem. Możesz też dodać do każdej szklanki szczyptę cynamonu, wówczas „napój” będzie miał działanie spalające tłuszczyk…

Naturalny ocet jabłkowy usuwa przyczyny, a nie tylko objawy

jak zrobić domowy ocet jabłkowy
Regularne picie octu jabłkowego pomoże w krótkim czasie rozwiązać problemy z zaparciami. Ocet jabłkowy nie likwiduje bowiem jedynie objawów, ale ich przyczyny.Poddany podwójnej fermentacji produkuje enzymy przyjazne ludzkiemu organizmowi. Przyspiesza metabolizm, odkwasza organizm i przywraca równowagę kwasowo-zasadową.

Dostarcza mnóstwa cennych witamin i minerałów, zwiększa objętość pokarmów w żołądku i w jelitach, a także usuwa złogi i toksyny. Nawet, jeśli problem z zaparciami zostanie wyeliminowany, warto szklankę octu jabłkowego o poranku pozostawić na zawsze jako poranną, zdrową tradycję. Naturalny ocet jabłkowy zawiera mnóstwo cennych składników:

Potas – wpływa pro-zdrowotnie na nerki, serce i inne narządy oraz funkcje komórkowe.
Żelazo – element pożądany przez krew
Enzymy – odpowiedzialne są za poprawność reakcji chemicznych w organizmie
Kwas jabłkowy – zabija wirusy, grzyby i nieprzyjazne bakterie.
Kwas octowy – hamuje rozwój bakterii, a także odpowiada za obniżenie trawienia skrobi
Wapń – składnik wzmacniający kości oraz zęby.
Pektyny – regulują ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu

Oprócz wymienionych ocet jabłkowy zawiera w sobie: witaminy A, B6, C, E, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas pantotenowy, beta-karoten i likopen. Mętny kolor to zaleta octu jabłkowego.

>>>Napój, który ma silne działanie odkwaszające organizm, może nawet pokonać raka

Co wybrać, tabletki z octem jabłkowym czy  naturalny, mętny ocet jabłkowy w płynie?

Ocet jabłkowy jest tak świetnym specyfikiem, że nie trzeba było długo czekać, by na rynku farmaceutycznym pojawiły się tabletki z octem jabłkowym. Reklamowane są jako cudowne środki, zawierające wszystkie dobroczynne właściwości octu jabłkowego. Być może działają, ale na pewno nie tak sprawnie i kompleksowo, jak świeży, naturalny ocet jabłkowy prosto z butelki. Żaden suplement nigdy przecież nie będzie lepszy niż naturalny produkt. Jeśli chcesz zlikwidować zaparcia, postaw na naturalny ocet jabłkowy.

Zobacz też: Przepis na najlepszy na świecie ocet jabłkowy

Jest jeden składnik, który powoduje, że tylko TEN RODZAJ OCTU jest naprawdę wartościowy. To taki, w którym fermentacja następuje naturalnie przy udziale bakterii i drożdży. Taki ocet będzie nieco mętny, a przygotowany z jabłek ze skórką, będzie dość ciemny. Należy wybierać jedynie ocet mętny, bo ten powstaje w wyniku naturalnej fermentacji spowodowanej działaniami bakterii kwasu octowego. Po nim można rozpoznać leczniczą moc octu jabłkowego. W sprzedaży występują również produkty przejrzyste. Należy unikać ich spożywania, gdyż mogą być pozbawione leczniczych właściwości.

Co jeszcze możesz zrobić, aby poprawić swoje zdrowie, czuć się lepiej i żyć dłużej?

Nie musisz wywrócić swojego życia (ani kuchni) do góry nogami. Ja zawsze stosuję metodę małych kroczków, bo tylko tak można na stałe zmienić swoje nawyki. Proponuję zacząć od wprowadzenia życie jednej małej zmiany w postaci spożywania, zaraz po przebudzeniu szklanki wody z 1 łyżką octu jabłkowego. Ten sposób jest tani, prosty i bardzo skuteczny. Już Hipokrates, ojciec medycyny, używał tego złotego eliksiru jako naturalny antybiotyk i środek antyseptyczny do leczenia niemal wszystkich dolegliwości. Dzięki współczesnej technologii udało się dowieść, dlaczego ten „napój” jest tak bardzo skuteczny i leczy większość dolegliwości. Jest bardziej alkalizujący niż woda z cytryną a odpowiednio stosowany, potrafi „odkwasić” nawet najbardziej zakwaszony organizm. Istnieją badania, które wskazują, że domowy ocet jabłkowy tak silnie alkalizuje ciało, że może nawet powstrzymać rozwój raka. Więcej możesz się dowiedzieć na następnej stronie:

kliknij_n