Jeśli jesteś na diecie i chcesz schudnąć to ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.Chlebek z ziaren to idealny chlebek zdrowia, dosłownie…

Śmiało mogę powiedzieć, że ten chlebek z ziaren, to prawdziwy chlebek zdrowia. Zawiera wyłącznie, zdrowe, naturalne produkty, bogate w błonnik, składniki mineralne, dobre białko i zdrowe tłuszcze. Bez drożdży, bez mąki, bez glutenu, bez żadnych konserwantów…

Idealny jeśli cierpisz na zaparcia, nie możesz się najeść zwykłym chlebem , albo pro prostu jeśli lubisz jeść dobre, zdrowe rzeczy:)

Zobacz też: 7 rodzajów pieczywa, którego NIGDY nie jedz (jest niebezpieczne)

100% chlebek z ziaren bez glutenu

SKŁADNIKI

1 i 1/2 szklanki ziarek słonecznika
garść migdałów ze skórką
garść orzechów laskowych ze skórką
1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych (mogą być zwykłe)
1/2 szklanki nasion chia
4 łyżki nasion babki płesznik
1/2 szklanki siemienia lnianego
1 łyżeczka soli

2 łyżki oleju kokosowego przed rozpuszczeniem
1 łyżka płynnego miodu
350 ml wody (u mnie 1 i 1/2 szklanki)

1 foremka „keksówka” u mnie 35 cm długości

CHLEBEK Z ZIARNAMI

WYKONANIE

Olej kokosowy rozpuścić na małym ogniu, należy uważać, aby nie zaczął się smażyć. Wszystkie mokre składniki dobrze wymieszać aby się połączyły.

Nasionka siemienia lnianego, babki płesznik i chia zmiel na „mączkę”. Można to pominąć, ale te małe ziarenka często „wchodzą” między zęby, co jest dość nieprzyjemne (przynajmniej dla mnie) i nie zawsze ładnie wygląda. Babka płesznik mieli się dość trudno, dlatego aby dobrze ją zmielić, najlepiej połączyć ją np. z siemieniem lnianym, chia czy łyżką płatków owsianych i wówczas zmielić.

Wszystkie suche składniki dodać do mokrych składników i dokładnie wymieć. Foremkę nasmarować olejem kokosowym i włożyć masę na chlebek.Odstawić na co najmniej 3 godziny, aby chlebek „napęczniał”. Najlepiej na całą noc. Foremkę włożyć do piekarnika, nastawić na 180 stopni i piec około 20 minut. Po tym czasie wyjąć chlebek zdrowia z foremki i przełożyć go na blachę. Piec kolejne 30 minut.

chlebek z ziarnami kromki

Po tym czasie wyjąć chlebek z piekarnika i odstawić, aby przestygł.
Chlebek zdrowia można przechowywać w lodówce, zwinięty w ściereczkę lub papier śniadaniowy nawet 8 dni.

Uwaga*
Czas pieczenia zależy od wielkości foremki. Im mniejsza, a nasz chlebek cieńszy czas pieczenia się skróci. Można to sprawdzić „tradycyjnym” sposobem, wbijając patyczek. Jeśli po wyjęciu osadziły się na nim mokre kawałki chlebka to znaczy, że jeszcze powinien „posiedzieć” w piekarniku. 

Zobacz też:

5 groźnych kłamstw, jakie powiedziano Ci o chlebie (tego nie wiedziałaś!)

Roślina, od której możesz się rozchorować (to cichy „zabójca”!)

chleb_jaglany_przepis