MAKARON Z CUKINII 

makaron z cukinią

Kasia Gurbacka
Dietetyk, Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka pysznej książki kucharskiej Sekrety Odchudzania

Bardzo lubię eksperymentować w kuchni, odkrywać i łączyć nowe smaki. Ostatnio wspominałam Wam, że w moim ogrodzie rośnie mnóstwo cukinii, dlatego szukałam inspiracji kulinarnych, po to, aby dobrze wykorzystać te cenne warzywo. Jak wiecie, jestem miłośniczką zielonych warzyw, a więc makaron z cukinią naprawdę przypadł mi do gustu. Jeśli dobrze pamiętacie, robiłam też spaghetti z awokado, które często gości na moim stole i cieszy się powodzeniem wśród domowników 😉 Cukinia oprócz tego, że świetnie smakuje, nadaje się do wielu dań, ale przede wszystkim jest źródłem zdrowia. Warto o tym pamiętać i sięgać po nią częściej – szczególnie, gdy sezon w pełni!

Popularne: Sprawdź dlaczego warto pić ocet jabłkowy codziennie rano. Efekty są naprawdę zaskakujące!

Właściwości cukinii

Ważne jest, że cukinia jest lekkostrawnym warzywem. Zatem osoby, które mają problemy z trawieniem mogą bezpiecznie po nią sięgać. Jest bogata w witaminy i minerały, takie jak witamina C, A, K, PP, B1, jak również beta karoten.

Dobra wiadomość jest taka, że warzywo to ma zdolności odkwaszające organizm i jest świetnym składnikiem dla osób, dbających o linię lub chcących zrzucić zbędne kilogramy. W 100 gramach cukinii znajduje się jedynie 16kcal! W tym 0,6 g białka, 4 g węglodowanów i 0,1 g tłuszczów.

makaron z cukinii z bazyliowym sosem pesto

Przepis na makaron z cukinii z bazyliowym sosem pesto

Składniki na makaron z cukinii:

3 małe cukinie

Składniki na sos pesto

1/2 szklanki świeżej bazylii
1/2 szklanki świeżego szpinaku
3-4 łyżki oleju z pistacji lub zwykła oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
2 łyżki orzechów nerkowca + kilka posiekanych do dekoracji
szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
2 łyżki wody

Wykonanie

Umyj cukinie, następnie pokrój je w cienkie i długie paski, możesz to zrobić za pomocą obieraczki lub mandoliny do warzyw. Następnie do osobnej miski dodaj szpinak, bazylię, oliwę z oliwek, wodę, czosnek i łyżki nerkowca. Całość zblenduj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Po zmiksowaniu tych składników otrzymasz sos pesto. Wymieszaj go z z wcześniej przygotowaną cukinią i gotowe! Smacznego!

Zapraszam Was do spróbowania innych moich przepisów z cukinią:

chleb z mąką kokosową i chia

Comments

komentarze