fasolka szparagowa

Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

Fasolka szparagowa to warzywo, które kojarzy mi się z lekkim obiadem, idealnym na letnie upały. Obecnie jest na nią sezon, dlatego tym bardziej warto korzystać z okazji i jadać ją regularnie. Dlaczego?

Odpowiedź jest prosta: fasolka szparagowa ma mnóstwo zdrowotnych zalet. Dzięki temu, że jest bogata w błonnik, wspomaga układ trawienny. Przez swoją zawartość kwasu foliowego, potasu, magnezu i witaminy B6, wspomaga pracę układu krążenia.

zakwaszenie organizmu

Poza tym jedzenie fasolki szparagowej działa moczopędnie, co pomaga nam pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, a przy tym usunąć wszelkie toksyny. Dzięki swoim właściwościom oczyszczającym oraz niewielkiej liczbie kalorii, fasolka szparagowa jest wprost idealna dla wszystkich osób, które starają się zgubić zbędne kilogramy.

Przy okazji letniego słonecznego weekendu, przestawiam Wam 3 przepyszne propozycje dań z fasolką szparagową w roli głównej.

CURRY Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

fasolka szparagowa

Składniki:

1/2 cebuli

2 ząbki czosnku

1 duży batat

150 g zielonej fasolki szparagowej

3 średnie marchewki (pokrojone w plasterki)

1 puszka mleka kokosowego

1 szklanki bulionu warzywnego

2 łyżeczki żółtej pasty curry

1/2 łyżeczki curry w proszku

1/2 łyżeczki kuminu

1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru

4 liście kaffiru

Wykonanie:

W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek i gotuj wszystko przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj pastę curry, przyprawę curry, kumin, sól i pieprz i wymieszaj ze sobą wszystko. Dodaj imbir, marchew i pokrojone w kostkę bataty i gotuj wszystko przez kilka minut. Wlej mleko kokosowe i bulion warzywny oraz dodaj liście kaffiru. Doprowadź warzyw do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj wszystko przez około 20 minut, do czasu, kiedy bataty i marchew zrobią się miękkie. Następnie dodaj fasolkę szparagową i gotuj wszystko przez około 5 minut. Gotowe danie serwuj z ryżem lub komosą ryżową. Potrawę możesz dodatkowo posypać świeżymi ziołami – pietruszką lub kolendrą.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Food by Camilla

FASOLKA SZPARAGOWA Z BOCZNIAKAMI

fasolka szparagowa z grzybami

Składniki:

500 g zielonej fasolki szparagowej

500 g żółtej fasolki szparagowej

1/2 łyżeczki soli

3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

2 ząbki czosnku (rozgniecione)

225 g boczniaków

świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Duży garnek wypełnij wodą i doprowadź ją do wrzenia. Pozbądź się końcówek fasolki, dodaj fasolkę do garnka i gotuj przez około 4 minuty, do momentu, kiedy zmięknie. Odcedź fasolkę. W międzyczasie rozgrzej oliwę na patelni, dodaj czosnek i podduś go przez koło minutę. Następnie dodaj boczniaki i gotuj je przez około 5 minut, do momentu, kiedy w znacznym stopniu wyparuje z nich woda. Po tym czasie przypraw grzyby solą i pieprzem. Odłóż jedną łyżkę grzybów do posypania na wierzch. Pozostałą część zmieszaj z ugotowaną wcześniej fasolką i gotuj wszystko przez około 1-3 minuty.

Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony Eating Well

FASOLKA SZPARAGOWA Z ORZESZKAMI I LIMONKĄ

fasolka szparagowa

Składniki (na 6 porcji):

1 kg fasolki szparagowej

1/2 łyżeczki soli

5 łyżek oliwy z oliwek

1 szalotka (poszatkowana)

około 2,5 cm świeżego startego imbiru

1 gałązka trawy cytrynowej

2 ząbki czosnku

świeżo zmielony czarny pieprz

1/3 szklanki podprażonych orzeszków ziemnych

1 łyżeczka startej skórki z limonki

3 łyżki soku z limonki

1/4 łyżeczki ksylitolu (lub innego zdrowego słodzika)

1/3 szklanki świeżej kolendry

Wykonanie:

Do gotującej się wody z dodatkiem soli wrzuć fasolkę i gotuj ją przez około 3 minuty. Następnie przenieś fasolkę do miski z lodowatą wodą, pozostaw ją do schłodzenia, odcedź i wysusz.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek, a następnie wrzuć na nią szalotkę i gotuj przez około 3 minuty. Dodaj imbir, trawę cytrynową i posiekany czosnek i gotuj wszystko, co jakiś czas mieszając. Po około 1 minucie przenieś wszystko do dużej miski i przypraw solą oraz pieprzem. Podgrzej jedną łyżkę oliwy na patelni, na średnim ogniu, a następnie podpraż orzeszki ziemne. Po około 2 minutach powinny nabrać złotego koloru.

Następnie pomieszaj ze sobą skórkę z limonki, sok z limonki, ksylitol, 1/2 łyżeczki soli i pozostałe 3 łyżki oliwy z oliwek. Połącz ze sobą wszystkie składniki. W zależności od gustu, warzywa możesz przyprawić jeszcze solą i pieprzem. Danie serwuj z dodatkiem świeżej kolendry.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Kevin Is Cooking

Zobacz także:

Comments

komentarze