Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi

1. Klasyczny barszcz czerwony na zakwasie

Składniki na zakwas:

  • 2 kg buraków
  • przegotowana i ostudzona woda
  • 1 łyżka wody z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty

Składniki na barszcz:

  • 2 kg surowych buraków
  • 3 litry wody
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por)
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 suszone grzyby (np. prawdziwki)
  • sol i pieprz do smaku
  • majeranek
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego

Wykonanie:

Przygotuj zakwas.

Obierz i pokrój buraki. Włóż do garnka lub naczynia i zalej przegotowaną, ostudzoną wodą. Dodaj 1 łyżkę wody z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty i dokładnie przykryj. Odstaw na co najmniej 3 dni i przechowuj w temperaturze pokojowej.

Codziennie mieszaj zakwas drewnianą łyżką, zdejmując białką piankę z wierzchu.

Przygotowanie barszczu:

Ugotuj buraki w skórce, kiedy będą miękkie odlej z nich wodę. Obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Następnie przygotuj wywar. Gotujemy go jak tradycyjną zupę, czyli obieramy warzywa, wkładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i grzyby, a na koniec zalewamy wodą i gotujemy około pół godziny.

Po tym czasie wyjmujemy ugotowane warzywa. Do barszczu już nam się nie przydadzą, ale można z nich przygotować np. sałatkę jarzynową.

Do bulionu warzywnego dodajemy ugotowane i starte na tarce buraki, rozgnieciony czosnek, majeranek. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy gaz. Następnie dolewamy 3 szklanki zakwasu buraczanego i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Jeśli lubisz „czysty”, klasyczny barszcz, przed podaniem możesz przecedzić go przez sitko. Jeśli wolisz wersję z warzywami, nie musisz tego robić.

2. Zupa grzybowa

Składniki:

  • 6 szklanek bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 10 sztuk brązowych pieczarek
  • 50 g suszonych grzybów
  • 4 ząbki czosnku
  • cebula
  • 1 łyżka posiekanego tymianku

Wykonanie:

Grzyby zalej wodą i namocz przez noc.

Rozpuść masło i oliwę w dużym garnku. Dodaj cebulę i czosnek, gotuj przez około 5-8 minut ciągle mieszając. Dopraw solą i pieprzem.

Dodaj pieczarki i suszone grzyby, gotuj przez kolejne 5 minut. Przypraw tymiankiem. Zdejmij z ognia, wyjmij połowę grzybów i pieczarek, przenieś do osobnej miski, wlej 2 szklanki bulionu warzywnego i dokładnie zblenduj.

Zblendowaną część przelej z powrotem do garnka, zalej 4 szklankami bulionu oraz 2 szklankami wody.

Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Zupę możesz podawać z ugotowanym dzikim ryżem.

3. Pierogi z mąki gryczanej

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 3 szklanki mąki gryczanej
  • 1 i 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól

Wykonanie:

Mąki przesiej wraz z solą. Dodaj oliwę z oliwek. Powoli dolewaj wody, cały czas mieszając. Dokładnie zagnieć, aż powstanie elastyczna i gładka masa.

Ciasto rozwałkuj. Jeśli będzie się kleiło, podsyp niewielką ilością mąki.

Z ciasta wyciskamy krążki, np. szklanką. Na każdym krążku układamy farsz (np. z grzybami i kapustą) i lepimy w dowolny sposób.

W międzyczasie zagotuj wodę w dużym garnku. Osól ją, a następnie delikatnie wrzuć pierogi. Gotuj maksymalnie 5 minut, aż wypłyną na wierzch.

4. Śledzie z cebulą i koperkiem

Składniki:

  • płaty śledziowe (około 7)
  • 3 cebule
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 300 ml oleju lnianego
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki soku z cytryny + starta skórka z połowy cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • garść natki pietruszki
  • garść koperku

Wykonanie:

Pokrój cebule w drobną kosteczkę. Wymieszaj ją w miseczce z 2 łyżkami oleju, dodaj miód, skórkę i sok z cytryny. Następnie posyp ziołami prowansalskimi, koperkiem, pietruszką i dodaj rozdrobnione ząbki czosnku.

Wypłucz śledzie i osusz ręcznikiem. Pokrój w kawałki i dodaj do miseczki z cebulą i dodatkami. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i resztę oleju. Odstaw na cały dzień do lodówki.

Popularne: Oto plan jedzenia, który jest idealny dla osób z Hashimoto!

5. Śledź po kaszubsku

Składniki:

  • 1/2 kg płatów śledziowych
  • 3 – 4 duże cebule (ok. 40 dag)
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego (nierafinowanego)
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • łyżeczka ziarenek gorczycy (opcjonalnie)
  • garść rodzynek (opcjonalnie)

Wykonanie:

Filety zalać zimną wodą i moczyć ok. 3 godziny, najlepiej w lodówce. Następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni albo w dużym rondlu rozgrzać olej kokosowy i wrzucić cebulę. Smażyć mieszając aż się lekko zeszkli, ale nie zrumieni i nie zmięknie do końca. Posypać całość cukrem.

Smażyć jeszcze ok. minutę. Dodać ocet, ziele, listki laurowe, cukier, ziarenka gorczycy, koncentrat i dusić pod przykryciem kilka minut, na końcu dorzucić rodzynki. Całkowicie wystudzić, ponieważ śledź przełożony ciepłą marynatą zmięknie i straci jędrność, a tego nie chcemy. Płaty pokroić na ok. 2- 3 cm kawałki i przekładać w słoju duszoną cebulą z sosem i dodatkami. Najlepiej przygotować śledzie przynajmniej dzień, dwa przed podaniem.

6. Ryba po grecku

Składniki:

  • 1 kg fileta z ryby (białej)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 duża cebula
  • 3 średnie marchewki
  • 250 g koncentratu pomidorowego
  • oliwa z oliwek do smażenia (dobrej jakości)
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Pokrój rybę na dowolne kawałki. Obtocz w jajku i mące kukurydzianej i usmaż z dwóch stron.

Zdejmij z ognia, talerz wyłóż kawałkami ręcznika papierowego i połóż na nim rybę.

Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Do garnka wlej kilka kropel oliwy, a następnie podsmaż cebulkę. Po kilku minutach dodaj startą marchewkę i gotuj pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Stopniowo dodawaj wodę, aby nie przypalić marchewki.

Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Rybę przełóż na półmisek, a na nią przełóż sos. Podawaj na ciepło lub zimno.

7. Szuba – sałatka śledziowa

Składniki:

  • 200-300 g filetów śledziowych
  • 1 cebula
  • 2 duże ziemniaki (ugotowane w mundurkach)
  • 2 duże buraki (ugotowane w mundurkach)
  • 1 średnia marchewka (ugotowana w mundurkach)
  • 1-2 jajka (ugotowane na twardo)
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki domowego majonezu – przepis
  • sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku

Wykonanie:

Jajka ugotuj na twardo, a warzywa w mundurkach.

Obraną cebulę oraz filety śledziowe pokrój w drobną kostkę. Przygotuj naczynie i na samym dnie wyłóż śledzie, posmaruj je cienką warstwą majonezu a następnie cebulkę.

Warzywa odcedź i obierz. Zetrzyj je na tarce na grubych oczkach. Na warstwę ze śledziami i cebulką wykładaj kolejno ziemniaki, jajka, marchewkę i buraki.

Na każdą następną warstwę nakładaj cienką warstwę majonezu domowego.

Na koniec dopraw do smaku, a wierzch udekoruj koperkiem lub natką pietruszki.

8. Smażone grzybki z chrzanem

Składniki:

  • 16 kapeluszy grzybów leśnych (najlepiej prawdziwki)
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1 jajko
  • woda
  • tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz

Wykonanie:

To danie warto wykonać tuż przed podaniem, najlepiej smakują na ciepło 🙂

Grzyby zalej wodą i mocz je przez noc.

Na drugi dzień do garnka wlej wodę i ugotuj grzyby. Następnie je wyjmij, przecedź i dokładnie osusz i odstaw.

Do miseczki wbij jajko, a na talerz wysyp mąkę owsianą. Obtocz grzybki w jajku i mące, a następnie usmaż z dwóch stron na patelni.

Podawaj z chrzanem.

9. Ciasto migdałowe z makiem

Składniki na 15 porcji:

  • 2 szklanki maku
  • 7 jajek
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego
  • 2 szklanki mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Polewa:

  • ¾ szklanki mleczka kokosowego
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • ¼ kostki masła (50 g)
  • 1 szklanka płatków migdałowych

Wykonanie:

Zalej nasionka maku wrzątkiem i pozostaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Odcedź je za pomocą gazy i zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, możesz też spróbować wykorzystać młynek do kawy.

Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Przygotuj tortownicę i wysmaruj ją masłem i wyłóż pergaminem.

W dużej misce, za pomocą miksera ubijaj żółtka z cukrem przez około 5 minut. Dodaj mak i dokładnie wymieszaj, do całkowitego połączenia się składników. Dodaj mąkę migdałową i cynamon i ponownie pomieszaj. Odłóż na bok.

W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Dodaj do uprzednio przygotowanej masy makowej i delikatnie wymieszaj. Przełóż do blaszki, równomiernie rozprowadź, wygładź i piecz przez około 45-50 minut.

Przygotuj karmelową polewę. W małym rondelku wymieszaj mleczko kokosowe z ksylitolem i masłem, gotuj na małym ogniu stale mieszając, aż masa zgęstnieje.

15 minut przed zakończeniem pieczenia ciasta, polej je wykonaną polewą i wstaw ponownie do piekarnika. Na koniec posyp płatkami migdałów.

Smacznego!

10. Ciasto makowe z lukrem

Składniki  na 15 porcji:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 1/4 szklanki mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 3 łyżki maku
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego
  • sok z 1 cytryny + starta skórka

Lukier

  • 1 szklanka cukru pudru (zmielony cukier kokosowy)
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki płatków migdałowych

 

 

 

 

Wykonanie:

Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Nasmaruj blaszkę (ja użyłam keksówki) olejem kokosowym.

Do dużej miski mąki wsyp mąkę migdałową i kokosową, proszek do pieczenia, sól, mak i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jajka, olej kokosowy, miód, mleko migdałowe, sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Ciasto nałóż równomiernie do blaszki. Piecz przez około 45 minut.

Przygotuj lukier. W małej misce wymieszaj cukier i sok z cytryny tak, aby nie było żadnych grudek. Kiedy ciasto wystygnie, polej je przygotowanym lukrem i posyp płatkami migdałów.

Smacznego!

Popularne: Na tej diecie schudniesz bez wysiłku i głodówek!

11. Pierniczki owsiane z lukrem

Składniki na pierniczki:

  • 3 szklanki mąki owsianej
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • ½ szklanki cukru kokosowego
  • ½ szklanki niesłodzonego musu jabłkowego
  • ¼ szklanki miodu gryczanego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i ½ łyżeczki imbiru (w proszku)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki kardamon

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru (zmielony cukier kokosowy)
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

W dużej misce zmiksuj masło z cukrem. Następnie dodaj jajko, miód, mus jabłkowy i dokładnie wymieszaj. Kolejno wsyp mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy (imbir, cynamon, gałkę muszkatołową i kardamon). Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż powstanie wilgotne ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez około 3 godziny lub najlepiej pozostaw je na całą noc.

Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

Podziel ciasto na mniejsze porcje. Posyp pergamin mąką owsianą, wyłóż na nim ciasto, a następnie połóż na nim kolejny kawałek pergaminu i rozwałkuj. Wytnij z niego kształty za pomocą specjalnych, świątecznych foremek lub szklanki czy kieliszków.

Długość pieczenia pierniczków zależy od ich grubości. Piecz je od około 8-10. Wyjmij z piekarnika i wyłóż na blaszce do chłodzenia.

Przygotuj lukier. W małej misce wymieszaj cukier i sok z cytryny tak, aby nie było żadnych grudek. Polej nim pierniczki, gdy całkowicie ostygną.

 

12. Kompot z suszu

Składniki:

  • 1 i 1/2 litra wody
  • 1 i 1/3 szklanki suszonych śliwek
  • 1 i 1/2 szklanki suszonych jabłek
  • 1/2 szklanki suszonych gruszek
  • 4 sztuki suszonych moreli
  • około 5 goździków
  • mały kawałek laski cynamonu

 

 

Wykonanie:

Obierz jabłko, wydrąż gniazdo, pokrój na małe kawałki i wraz z suszonymi owocami umieść w garnku.

Całość zalej wodą i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 40 minut. Na koniec dodaj przyprawy.

Zdejmij z ognia, pozostaw do wystygnięcia, a następnie przecedź przez sitko.