Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi
1. Klasyczny barszcz czerwony na zakwasie
Składniki na zakwas:
- 2 kg buraków
- przegotowana i ostudzona woda
- 1 łyżka wody z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty
Składniki na barszcz:
- 2 kg surowych buraków
- 3 litry wody
- włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por)
- 3 ząbki czosnku
- 4 suszone grzyby (np. prawdziwki)
- sol i pieprz do smaku
- majeranek
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
Wykonanie:
Przygotuj zakwas.
Obierz i pokrój buraki. Włóż do garnka lub naczynia i zalej przegotowaną, ostudzoną wodą. Dodaj 1 łyżkę wody z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty i dokładnie przykryj. Odstaw na co najmniej 3 dni i przechowuj w temperaturze pokojowej.
Codziennie mieszaj zakwas drewnianą łyżką, zdejmując białką piankę z wierzchu.
Przygotowanie barszczu:
Ugotuj buraki w skórce, kiedy będą miękkie odlej z nich wodę. Obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Następnie przygotuj wywar. Gotujemy go jak tradycyjną zupę, czyli obieramy warzywa, wkładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i grzyby, a na koniec zalewamy wodą i gotujemy około pół godziny.
Po tym czasie wyjmujemy ugotowane warzywa. Do barszczu już nam się nie przydadzą, ale można z nich przygotować np. sałatkę jarzynową.
Do bulionu warzywnego dodajemy ugotowane i starte na tarce buraki, rozgnieciony czosnek, majeranek. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy gaz. Następnie dolewamy 3 szklanki zakwasu buraczanego i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jeśli lubisz „czysty”, klasyczny barszcz, przed podaniem możesz przecedzić go przez sitko. Jeśli wolisz wersję z warzywami, nie musisz tego robić.
2. Zupa grzybowa
Składniki:
- 6 szklanek bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 10 sztuk brązowych pieczarek
- 50 g suszonych grzybów
- 4 ząbki czosnku
- cebula
- 1 łyżka posiekanego tymianku
Wykonanie:
Grzyby zalej wodą i namocz przez noc.
Rozpuść masło i oliwę w dużym garnku. Dodaj cebulę i czosnek, gotuj przez około 5-8 minut ciągle mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
Dodaj pieczarki i suszone grzyby, gotuj przez kolejne 5 minut. Przypraw tymiankiem. Zdejmij z ognia, wyjmij połowę grzybów i pieczarek, przenieś do osobnej miski, wlej 2 szklanki bulionu warzywnego i dokładnie zblenduj.
Zblendowaną część przelej z powrotem do garnka, zalej 4 szklankami bulionu oraz 2 szklankami wody.
Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Zupę możesz podawać z ugotowanym dzikim ryżem.
3. Pierogi z mąki gryczanej
Składniki:
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 3 szklanki mąki gryczanej
- 1 i 1/2 szklanki gorącej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
Wykonanie:
Mąki przesiej wraz z solą. Dodaj oliwę z oliwek. Powoli dolewaj wody, cały czas mieszając. Dokładnie zagnieć, aż powstanie elastyczna i gładka masa.
Ciasto rozwałkuj. Jeśli będzie się kleiło, podsyp niewielką ilością mąki.
Z ciasta wyciskamy krążki, np. szklanką. Na każdym krążku układamy farsz (np. z grzybami i kapustą) i lepimy w dowolny sposób.
W międzyczasie zagotuj wodę w dużym garnku. Osól ją, a następnie delikatnie wrzuć pierogi. Gotuj maksymalnie 5 minut, aż wypłyną na wierzch.
4. Śledzie z cebulą i koperkiem
Składniki:
- płaty śledziowe (około 7)
- 3 cebule
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 300 ml oleju lnianego
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki soku z cytryny + starta skórka z połowy cytryny
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- garść natki pietruszki
- garść koperku
Wykonanie:
Pokrój cebule w drobną kosteczkę. Wymieszaj ją w miseczce z 2 łyżkami oleju, dodaj miód, skórkę i sok z cytryny. Następnie posyp ziołami prowansalskimi, koperkiem, pietruszką i dodaj rozdrobnione ząbki czosnku.
Wypłucz śledzie i osusz ręcznikiem. Pokrój w kawałki i dodaj do miseczki z cebulą i dodatkami. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i resztę oleju. Odstaw na cały dzień do lodówki.
Popularne: Oto plan jedzenia, który jest idealny dla osób z Hashimoto!
5. Śledź po kaszubsku
Składniki:
- 1/2 kg płatów śledziowych
- 3 – 4 duże cebule (ok. 40 dag)
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego (nierafinowanego)
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 kulki ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- łyżeczka ziarenek gorczycy (opcjonalnie)
- garść rodzynek (opcjonalnie)
Wykonanie:
Filety zalać zimną wodą i moczyć ok. 3 godziny, najlepiej w lodówce. Następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni albo w dużym rondlu rozgrzać olej kokosowy i wrzucić cebulę. Smażyć mieszając aż się lekko zeszkli, ale nie zrumieni i nie zmięknie do końca. Posypać całość cukrem.
Smażyć jeszcze ok. minutę. Dodać ocet, ziele, listki laurowe, cukier, ziarenka gorczycy, koncentrat i dusić pod przykryciem kilka minut, na końcu dorzucić rodzynki. Całkowicie wystudzić, ponieważ śledź przełożony ciepłą marynatą zmięknie i straci jędrność, a tego nie chcemy. Płaty pokroić na ok. 2- 3 cm kawałki i przekładać w słoju duszoną cebulą z sosem i dodatkami. Najlepiej przygotować śledzie przynajmniej dzień, dwa przed podaniem.
6. Ryba po grecku
Składniki:
- 1 kg fileta z ryby (białej)
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 duża cebula
- 3 średnie marchewki
- 250 g koncentratu pomidorowego
- oliwa z oliwek do smażenia (dobrej jakości)
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Pokrój rybę na dowolne kawałki. Obtocz w jajku i mące kukurydzianej i usmaż z dwóch stron.
Zdejmij z ognia, talerz wyłóż kawałkami ręcznika papierowego i połóż na nim rybę.
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Do garnka wlej kilka kropel oliwy, a następnie podsmaż cebulkę. Po kilku minutach dodaj startą marchewkę i gotuj pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Stopniowo dodawaj wodę, aby nie przypalić marchewki.
Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy i dokładnie wymieszaj.
Rybę przełóż na półmisek, a na nią przełóż sos. Podawaj na ciepło lub zimno.
7. Szuba – sałatka śledziowa
Składniki:
- 200-300 g filetów śledziowych
- 1 cebula
- 2 duże ziemniaki (ugotowane w mundurkach)
- 2 duże buraki (ugotowane w mundurkach)
- 1 średnia marchewka (ugotowana w mundurkach)
- 1-2 jajka (ugotowane na twardo)
- 1 jajko
- 2-3 łyżki domowego majonezu – przepis
- sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku
Wykonanie:
Jajka ugotuj na twardo, a warzywa w mundurkach.
Obraną cebulę oraz filety śledziowe pokrój w drobną kostkę. Przygotuj naczynie i na samym dnie wyłóż śledzie, posmaruj je cienką warstwą majonezu a następnie cebulkę.
Warzywa odcedź i obierz. Zetrzyj je na tarce na grubych oczkach. Na warstwę ze śledziami i cebulką wykładaj kolejno ziemniaki, jajka, marchewkę i buraki.
Na każdą następną warstwę nakładaj cienką warstwę majonezu domowego.
Na koniec dopraw do smaku, a wierzch udekoruj koperkiem lub natką pietruszki.
8. Smażone grzybki z chrzanem
Składniki:
- 16 kapeluszy grzybów leśnych (najlepiej prawdziwki)
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1 jajko
- woda
- tłuszcz do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
To danie warto wykonać tuż przed podaniem, najlepiej smakują na ciepło 🙂
Grzyby zalej wodą i mocz je przez noc.
Na drugi dzień do garnka wlej wodę i ugotuj grzyby. Następnie je wyjmij, przecedź i dokładnie osusz i odstaw.
Do miseczki wbij jajko, a na talerz wysyp mąkę owsianą. Obtocz grzybki w jajku i mące, a następnie usmaż z dwóch stron na patelni.
Podawaj z chrzanem.
9. Ciasto migdałowe z makiem
Składniki na 15 porcji:
- 2 szklanki maku
- 7 jajek
- 1/2 szklanki cukru kokosowego
- 2 szklanki mąki migdałowej
- 1 łyżeczka cynamonu
Polewa:
- ¾ szklanki mleczka kokosowego
- 1/3 szklanki ksylitolu
- ¼ kostki masła (50 g)
- 1 szklanka płatków migdałowych
Wykonanie:
Zalej nasionka maku wrzątkiem i pozostaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Odcedź je za pomocą gazy i zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, możesz też spróbować wykorzystać młynek do kawy.
Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Przygotuj tortownicę i wysmaruj ją masłem i wyłóż pergaminem.
W dużej misce, za pomocą miksera ubijaj żółtka z cukrem przez około 5 minut. Dodaj mak i dokładnie wymieszaj, do całkowitego połączenia się składników. Dodaj mąkę migdałową i cynamon i ponownie pomieszaj. Odłóż na bok.
W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Dodaj do uprzednio przygotowanej masy makowej i delikatnie wymieszaj. Przełóż do blaszki, równomiernie rozprowadź, wygładź i piecz przez około 45-50 minut.
Przygotuj karmelową polewę. W małym rondelku wymieszaj mleczko kokosowe z ksylitolem i masłem, gotuj na małym ogniu stale mieszając, aż masa zgęstnieje.
15 minut przed zakończeniem pieczenia ciasta, polej je wykonaną polewą i wstaw ponownie do piekarnika. Na koniec posyp płatkami migdałów.
Smacznego!
10. Ciasto makowe z lukrem
Składniki na 15 porcji:
- 1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej
- 1/4 szklanki mąki kokosowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka soli
- 3 łyżki maku
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 1/4 szklanki miodu
- 1/2 szklanki mleka migdałowego
- sok z 1 cytryny + starta skórka
Lukier
- 1 szklanka cukru pudru (zmielony cukier kokosowy)
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki płatków migdałowych
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Nasmaruj blaszkę (ja użyłam keksówki) olejem kokosowym.
Do dużej miski mąki wsyp mąkę migdałową i kokosową, proszek do pieczenia, sól, mak i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jajka, olej kokosowy, miód, mleko migdałowe, sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Ciasto nałóż równomiernie do blaszki. Piecz przez około 45 minut.
Przygotuj lukier. W małej misce wymieszaj cukier i sok z cytryny tak, aby nie było żadnych grudek. Kiedy ciasto wystygnie, polej je przygotowanym lukrem i posyp płatkami migdałów.
Smacznego!
Popularne: Na tej diecie schudniesz bez wysiłku i głodówek!
11. Pierniczki owsiane z lukrem
Składniki na pierniczki:
- 3 szklanki mąki owsianej
- 3 łyżki miękkiego masła
- ½ szklanki cukru kokosowego
- ½ szklanki niesłodzonego musu jabłkowego
- ¼ szklanki miodu gryczanego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i ½ łyżeczki imbiru (w proszku)
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki kardamon
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru (zmielony cukier kokosowy)
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
W dużej misce zmiksuj masło z cukrem. Następnie dodaj jajko, miód, mus jabłkowy i dokładnie wymieszaj. Kolejno wsyp mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy (imbir, cynamon, gałkę muszkatołową i kardamon). Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż powstanie wilgotne ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez około 3 godziny lub najlepiej pozostaw je na całą noc.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Podziel ciasto na mniejsze porcje. Posyp pergamin mąką owsianą, wyłóż na nim ciasto, a następnie połóż na nim kolejny kawałek pergaminu i rozwałkuj. Wytnij z niego kształty za pomocą specjalnych, świątecznych foremek lub szklanki czy kieliszków.
Długość pieczenia pierniczków zależy od ich grubości. Piecz je od około 8-10. Wyjmij z piekarnika i wyłóż na blaszce do chłodzenia.
Przygotuj lukier. W małej misce wymieszaj cukier i sok z cytryny tak, aby nie było żadnych grudek. Polej nim pierniczki, gdy całkowicie ostygną.
12. Kompot z suszu
Składniki:
- 1 i 1/2 litra wody
- 1 i 1/3 szklanki suszonych śliwek
- 1 i 1/2 szklanki suszonych jabłek
- 1/2 szklanki suszonych gruszek
- 4 sztuki suszonych moreli
- około 5 goździków
- mały kawałek laski cynamonu
Wykonanie:
Obierz jabłko, wydrąż gniazdo, pokrój na małe kawałki i wraz z suszonymi owocami umieść w garnku.
Całość zalej wodą i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 40 minut. Na koniec dodaj przyprawy.
Zdejmij z ognia, pozostaw do wystygnięcia, a następnie przecedź przez sitko.