Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi
Kiedyś mówiono o grzybach, że są ciężkostrawne i nie mają wartości odżywczych, natomiast dziś, docenia się ich niewielką zawartość węglowodanów, sporą ilość witamin i minerałów, oraz substancji wpływających na zmniejszenie stanu zapalnego.
W moich rodzinnych stronach, jedną z potraw wigilijnych są smażone grzyby podawane z chrzanem.
Znacie to danie? Koniecznie dajcie znać w komentarzu! 😉
Jeśli nie słyszeliście nigdy o tej potrawie – musicie jej wypróbować.
Popularne: Ta roślina powoduje problemy z trawieniem i pogarsza stan skóry!
Składniki na 4 porcje:
- 16 kapeluszy grzybów leśnych (najlepiej prawdziwki)
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1 jajko
- woda
- tłuszcz do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
To danie warto wykonać tuż przed podaniem, najlepiej smakują na ciepło 🙂
Grzyby zalej wodą i mocz je przez noc.
Na drugi dzień do garnka wlej wodę i ugotuj grzyby. Następnie je wyjmij, przecedź i dokładnie osusz i odstaw.
Do miseczki wbij jajko, a na talerz wysyp mąkę owsianą. Obtocz grzybki w jajku i mące, a następnie usmaż z dwóch stron na patelni.
Podawaj z chrzanem.
Zobacz także:
6 najlepszych przepisów na śledzie – idealne na Święta!