tacos z marchewki

Kasia Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka prostej i skutecznej Diety Venus
Autorka książek ze zdrowymi przepisami i poradami

tacos z marchewki

Nie masz pomysłu na szybką, ale sytą i zdrową przekąskę? Przybiegam z pomocą! Jeśli śledzisz moją stronę, na pewno kojarzysz przepis na Tacos z cukinii, które cieszą się tak dużą popularnością, że stwierdziłam, że podzielę się podobnym przepisem 🙂 

Danie to z pewnością zadowoli podniebienia wszystkich, którzy lubią lekkie, warzywne dania, ograniczają węglowodany w diecie lub nie mają pomysłu czym zastąpić pieczywo na co dzień.

Ważne: Czy wiesz jakie choroby wywołuje gluten? Dlatego ja piekę chleb samodzielnie w domu…

Tacos są idealne jako przekąska, kolacja czy też popisowe danie na przybycie gości – uwierzcie mi, że będą zachwyceni, szczególnie wtedy, kiedy będą mogli skomponować samodzielnie “środek” placuszka 🙂

Ach ta marchew!

Na temat jej właściwości można pisać naprawdę wiele, ale ja skupię się na tych najważniejszych i najbardziej istotnych.

Przede wszystkim jest to bogactwo witaminy A, zatem chroni nasz wzrok, a wapń, fosfor i magnez pozwalają na budowanie mocnych kości, a także dbają o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Jedzenie marchwi wzmocni Twoją odporność, poprawi wygląd skóry i opóźni proces jej starzenia. Jak pokazują badania, zawarty w niej beta-karoten jest świetnym antyoksydantem i może uchronić przed wieloma nowotworami.

Sięgaj po nią częściej i ciesz się zdrowiem! Można dodać ją niemal do wszystkiego, nawet do deserów 🙂

Ważne: Czy wiesz jakie 5 składników należy wyeliminować z diety, aby szybciej schudnąć? Obejrzyj ten film!

Składniki

Z poniższej porcji wyszło mi 10 placków

2  szklanki startej marchewki (u mnie 6 sztuk)
1 szklanka startego sera owczego (ja użyłam PECORINO ROMANO)
2 jajka
3 łyżki mąki owsianej

1/2 łyżeczki startego imbiru

Wykonanie

tacos z marchewki

Marchewkę zetrzyj na tarce o cienkich oczkach. Odciśnij ją bardzo dokładnie, aby masa była dość sucha. Powinno to przypominać suche wiórki. Sok, który pozostał możesz wypić. Zetrzyj ser Pecorino Romano lub inny owczy ser na cienkich oczkach. Do miski włóż startą i wyciśniętą marchew. Dodaj starty ser, imbir, jajka, mąkę i dokładnie wymieszaj. Powinna powstać masa, bardzo plastyczna.

tacos z marchewki

Z tak powstałej masy uformuj kulki, które poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kolejno, przyciśnij je palcami tak, aby powstały płaskie placki. Ja mam dość małą blachę, dlatego jednorazowo zmieści mi się 2 placki. Innym wyjściem jest też przygotowanie mniejszych placków. Sama zdecyduj czy przygotujesz większe czy mniejsze tortille.

tacos z marchewki

Nastaw piekarnik na 200 stopni i piecz przez około 15 minut, aż do zarumienienia boków.

tacos z marchewki

Delikatnie zdejmij tacos z blaszki i wypełnij swoimi ulubionymi dodatkami 🙂 Kombinacji może być naprawdę mnóstwo! Ja wybrałam awokado, sałatę i cebulę.

tacos z marchewki

tacos z marchewki

Nawet mój syn mięsożerca zachwycił się tym daniem i prosił o dokładkę 🙂

Wybierz swoje ulubione warzywa i przygotuj SWOJE TACOS! Koniecznie podziel się wyborem swoich dodatków 🙂 SMACZNEGO!

Zobacz także inne moje przepisy

Tarta z suszonymi pomidorami – przepis

Makaron z cukinii z bazyliowym sosem pesto – przepis

Burgery z cukinii – przepis

Comments

komentarze