3 składnikowa zupa krem z cukinii-czy z tych składników może wyjść coś dobrego?
Jak zwykle po weekendzie moja lodówka świeci pustką…Na szczęście na tę zupę potrzebuję minimum produktów.
Jest niepozorna, ma mało kalorii, ale za to zwiększa wartość odżywczą diety.Pomaga promować zdrowie oczu i chroni przed chorobami wynikającymi z braku witaminy C, jak: szkorbut, sklerozę, łatwość robienia się siniaków, kruche naczynka krwionośne.
Cukinia zawiera też znaczne ilości potasu, kwasu foliowego i witaminy A. Kiedy spożywamy ją regularnie wraz z witaminami z grupy B, zwłaszcza B6 i B12 może skutecznie obniżyć poziom homocysteiny i skutecznie zapobiegać chorobom serca, zawałom i miażdżycy.
Przeczytaj także:
- ZAPIEKANKI Z CUKINII, POMIDORÓW I CZERWONEJ CEBULI
- Czy zielone warzywa naprawdę są tak zdrowe?
- GENIALNE FRYTKI Z CUKINII
Zupa krem z cukinii
Składniki (dla 4 osób)
2 średniej wielkości cukinie
1 cebula
1 łyżka masła
1 litr wody
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Cebulę i cukinię pokroić w kostkę. Może być niezbyt równo i dokładnie.
W dużym rondlu rozgrzać masło i dodać pokrojoną cebulkę i cukinie.Podsmażyć około 5 minut, dodać wodę i dusić na małym ogniu pod przykryciem.
Zdjąć zupę z ognia, zmiksować na gładki krem i doprawić solą. Idealnie smakuje z grzanką z chleba z ziarnami.