Kasia Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka Diety Venus
Frytki z cukinii to idealny następca typowych frytek z ziemniaków. Te frytki mają dużo dobrych składników odżywczych i są absolutnie rewelacyjne! Można je jeść jako samodzielne danie, ale są też idealne jako dodatek do mięsa i ryb. Przepis jest prosty i szybki.
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE
2 średnie cukinie
1/4 szklanki mleka roślinnego (ja użyłam mleka migdałowego)
1 jajko
1/4 szklanki mąki migdałowej (ja miałam mąkę ciemniejszą z migdałów ze skórką)
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
1/4 łyżka zmielonej kurkumy
1/4 łyżeczki świeżego pieprzu
2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
Zamiast kminku można dodać swoje ulubione naturalne przyprawy. Może być papryczka chilli, słodka papryka, czosnek czy inne zmielone zioła, które masz w domu.
WYKONANIE
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nasmarować ją olejem kokosowym lub oliwą z oliwek. Można użyć dłoni, aby rozprowadzić tłuszcz po pergaminie.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C z termoobiegiem.
Mleko wymieszać z jajkiem. W oddzielnym naczynku zmieszać suche składniki.
Cukinię pokroić w paski o długości około 5-6 cm. Frytki zanurzyć w miksturze z jajka i mleka, a następnie obtoczyć w panierce.
Ułożyć frytki na blasze i piec około 20-25 minut aż frytki upieką się na złoty kolor. Mniej więcej w połowie pieczenia, można delikatnie frytki „poruszać” aby równomiernie się upiekły.
Smacznego!
Ps. Koniecznie napisz, czy smakowały Ci frytki:)