Kasia Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
[dropcap]T[/dropcap]o jest przepis, który śmiało mogę nazwać idealnym. Jest bardzo prosty w wykonaniu i można do niego użyć niemal każdych warzyw, które mamy w domu. Nawet tych z poprzedniego obiadu. Taka frittata ma mnóstwo dobrych składników odżywczych i jest idealna na dobry początek dnia. Smakuje równie wybornie na zimno, więc śmiało można ją spakować do pracy na drugie śniadanie lub zapakować dzieciom do szkoły.
SKŁADNIKI NA 15 sztuk frittaty
10 jajek wiejskich
1 łyżka musztardy sarepskiej (świetnie sprawdza się też francuska)
1/4 łyżeczka soli morskiej
1 marchewka pomarańczowa
1 marchew żółta (lub pomarańczowa)
1 korzeń pietruszki
1 garść świeżego szpinaku
kilka kawałków sera feta
1 łyżka oliwy z oliwek
Przeczytaj też: Przepis na zupę odkwaszającą organizm
WYKONANIE
Naszykować blachę na muffinki, a każdą foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ja użyłam gotowych papilotków, ale można też użyć zwykłego papieru do pieczenia. Należy wyciąć z niego kwadraty i odpowiednio „dopasować” do każdej foremki.
Marchewkę obrać i pokroić na drobne kawałki. Dodać do niej łyżkę oliwy z oliwek i dokładnie wymieszać. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 15 minut, aż będzie miękka.
Jajka rozbić dodać sól, musztardę i dokładnie „roztrzepać” tak jak na omlet. Im dokładniej będą roztrzepane, tym lepiej „wyrosną” frittaty.
Upieczoną marchewkę wyjąć z piekarnika. Do każdej foremki na muffiki włożyć kilka listków szpinaku, upieczone warzywa i zalać masą jajeczną, tak aby przykryła całe warzywa. Na wierzch ułożyć po kilka kawałków fety.
Wstawić blachę z frittatą do piekarnika i piec około 20 minuty, aż jajka się zetną. Pi upieczeniu odstawić na kilka minut, aby frittaty ostygły. Kiedy delikatnie przestygną, łatwiej zdjąć z nich papilotki.
Najbardziej smakują mi z sałatą. Moje dzieci polewają frittaty domowym ketchupem. Palce lizać!
Smacznego!