Kasia Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka diety Venus
Kanapki to jedne z najbardziej lubianych, najczęściej robionych i chyba najlepszych szybkich dań na ziemi. Te tradycyjnie przygotowane z masłem, szynką czy serem umie zrobić nawet 3 latek.
5 przepisów na KANAPKI bez mięsa, które odmienią Twoje życie!
Te które proponuję są pyszne, zdrowe bo zawierają wiele cennych składników odżywczych i także robi się je szybciutko! Nie będziesz nimi rozczarowana bo są idealne na śniadanie, lunch, obiad, przekąski a nawet imprezy.
Zobacz też: Jak zrobić kanapki bez chleba-5 pysznych przepisów
1.Kanapka z jajecznicą i awokado
To chyba jedna z moich ulubionych…jajecznica, awokado, szczypiorek i lekko ostra rukola tworzą zestaw idealny.
SKŁADNIKI:
2 kromki dobrego chleba (u mnie bezglutenowy)
jajecznica z 2 jaj smażona na 1 łyżeczce wiejskiego masła
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
kawałek dojrzałego i miękkiego awokado
garść rukoli
szczypta pieprzu
2. Kanapka z pastą z oliwek i pomidorami
Takie połączenie sprawia, że w jednym daniu dostarczamy mnóstwo cennych składników. Zdrowych węglowodanów, błonnika, witamin. W tej kanapce zamiast masła użyłam gotowej pasty z czarnych oliwek. Jest ona dostępna w wielu sklepach. W domu można ją zrobić bardzo prosto, miksując oliwki bez pestek na gładką pastę. Można przełożyć pastę do słoika i przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni.
Pasta z oliwek idealnie pasuje do pomidora, rukoli i cebuli. Pyszne połączenie…
SKŁADNIKI
1 łyżka pasty z czarnych oliwek (1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek należy zmiksować)
2 kromki dobrego chleba (u mnie bezglutenowy jaglany)
1 pomidor
1/2 cebuli
szczypta pieprzu
garść rukoli
kilka listków bazylii
chleb konopny naturalnie bezglutenowy-przepis>>
3. Kanapka z pastą z dyni, czosnku i ostrej papryczki
Pyszna, a dzięki dyni ma specjalne działanie wzmacniające zdrowie. Ma dużo mniej kalorii niż masło, margaryna czy inne tłuste smarowidła. Jest zdrowa, ma bardzo dużo witaminy A, która „dba” o zdrowe oczy i piękną skórę. Ma też dużo beta-karotenu i potasu. Idealne smarowidło do chleba jeśli masz podwyższony cholesterol czy wysokie ciśnienie krwi.Poza tym bałagan robi się raz, a Zainspirowałam się przepisem z Jadłonomii, jednak moja wersja jest nieco bardziej „doprawiona”.
Składniki na 2 słoiki pasty
1 dynia (około 1 kg)
6 ząbków czosnku
3 papryki
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki pasty sezamowej tahini
sól i pieprz do smaku
mielona papryka chilli
chleb jaglany naturalnie bezglutenowy-przepis>>
4. Kanapka z pastą z ciecierzycy i papryki
Śmiało można powiedzieć, że ta pasta na kanapkę jest bardzo zdrowa. Dodatek domowego majonezu sprawia, że smak sałatki jest bardzo wyjątkowy i zbliżony do „tradycyjnych” sałatek majonezowych. Na pewno posmakuje fanom majonezu. Składniki tej sałatki to prawdziwa bomba witaminowa. Oprócz papryki, selera naciowego i ziół, które są źródłem wielu ważnych witamin, to jednym ze składników jest ciecierzyca, zwana też cieciorką. Jest to rodzaj grochu. Idealne źródło dobrego błonnika, a jednocześnie białka.
SKŁADNIKI
chleb z ziarnami naturalnie bezglutenowy-przepis>>
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (3/4 szklanki suchej)
1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
4 łodygi selera naciowego (pokrojone w cienkie plasterki)
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanego koperku (świetnie smakuje też natka pietruszki)
1 łyżka majonezu (domowego)
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
WYKONANIE
Ciecierzycę namoczyć na noc lub na około 10 godzin w zimnej wodzie, tak aby całość była dokładnie przykryta wodą, a nawet jeszcze więcej ponieważ ciecierzyca napęcznieje. Następnie ugotować ją w tej samej wodzie, aż cieciorka będzie miękka, co trwa około godziny. Ugotowaną ciecierzycę posiekać na mniejsze cząstki. Można to zrobić niedbale, ponieważ chodzi jedynie o to, aby kulki ciecierzycy nie spadały z kanapki.
Dodać pokrojonego selera naciowego, paprykę, szczypiorek i koperek. Doprawić domowym majonezem i musztardą.
Sałatka najbardziej smakuje mi następnego dnia, kiedy smaki dobrze się połączą. Można ją jednak jeść od razu po przygotowaniu. Idealna na kanapkę, ale także jako sałatka np. do kaszy jaglanej.
5. Kanapka z pastą z awokado, gruszką i sosem miodowo-cytrynowym
Ta kanapka z masłem awokado jest wyjątkowa, bo zawiera mnóstwo dobrych i zdrowych składników, a szczególnie cenne tłuszcze, które wspierają nasze zdrowie. Idealna dla osób chorujących na tarczycę i Hashimotek. Badania wykazały, że owoce avocado mają właściwości lecznicze: 7 powodów, aby jeść awokado nawet codziennie (zobacz kto najbardziej potrzebuje tych składników)
1/4 szklanki orzechów włoskich ze skórką
1/8 łyżeczki cynamonu
4 kromki dobrego chleba (u mnie bezglutenowy z ziarnami)
1 dojrzała gruszka pokrojona w cieniutkie plasterki
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki pokruszonego sera gorgonzola lub innego ostrego sera
Na masło awokado:
2 dojrzałe i miękkie awokado
1/4 łyżeczki soli morskiej (u mnie różowa Himalayan)
1/4 łyżeczki pieprzu
Wszystkie kanapki są wykonane ze zdrowego chleba, bez chemii, konserwantów, spulchniaczy. Po takich kanapkach nigdy nie czuję się wzdęta ani spuchnięta. Chlebki, które piekę, są bezglutenowe i wykonane wyłącznie ze zdrowych składników, które służą zdrowiu, sylwetce i samopoczuciu.