Kasia Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka prostej, skutecznej i najczęściej wybieranej Diety Venus
Autorka wielu książek ze zdrowymi przepisami i poradami

Warzywa są tak cennym elementem diety, dlatego, że zawierają witaminy i minerały, a jednocześnie wyróżniają się niewielką zawartością kalorii. Niewielka zawartość węglowodanów, połączona z dużym stężeniem błonnika wpływa na długie uczucie sytości, po zjedzeniu posiłku zawierającego węglowodany.

Nie wszystkie warzywa mają takie działanie, dlatego w tym artykule, chcę przedstawić te warzywa, które warto wybrać ze względu na niewielką ilość węglowodanów.

Papryka

Niezależnie od tego, czy wybierasz ostrą paprykę, czy też tradycyjne odmiany, papryka jest jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera bogactwo witaminy C oraz bardzo dużo błonnika. W papryce znajdziemy także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, dlatego warto przyrządzać ją z niewielką ilością zdrowego oleju. Czerwona papryka jest najzdrowsza, z uwagi na największą ilość antyoksydantów.

Brokuły i kalafior

Warzywa krzyżowe należą do najzdrowszych warzyw, jakie można znaleźć w sklepach. Brokuły mają wiele korzyści dla organizmu, ponieważ zmniejszają insulinooporność w cukrzycy typu 2, mają korzystne działanie na prostatę oraz zawierają mnóstwo błonnika. To także bardzo bogate źródło witaminy C oraz witaminy K.

Podobny skład ma kalafior, który można stosować na przykład jako zastępstwo dla ziemniaków, ryżu i makaronu. Częste jedzenia kalafiora może być związane ze zmniejszeniem ryzyka występowania chorób serca i nowotworów.

baner-największy-leń

Szparagi

Warto je jeść zarówno w sezonie, jak i poza nim. Szparagi zawierają błonnik, witaminę A, C i K, oraz substancje poprawiające nastrój i wpływające korzystnie na zdrowie mózgu.

Woda z gotowania szparagów zawiera dużo potasu i ma działanie moczopędne. Częste jedzenie szparagów zmniejsza ryzyko zaparć. Określa się je także jako warzywa o działaniu odchudzającym, ze względu na minimalną ilość kalorii.

Grzyby

Grzyby nie są warzywami, ale także warto je włączyć w skład naszej diety. Kiedyś mówiono o nich, że są ciężkostrawne i nie mają wartości odżywczych, natomiast dziś, docenia się ich niewielką zawartość węglowodanów, sporą ilość witamin i minerałów, oraz substancji wpływających na zmniejszenie stanu zapalnego.

Grzyby nadają potrawom doskonałego smaku i mają ciekawą konsystencję. Niektóre grzyby, jak Reishi czy shitake, wyróżniają się właściwościami zdrowotnymi.

Cukinia

Cukinia to warzywo o bardzo małej kaloryczności, które jednocześnie zawiera bogactwo witaminy C i minerałów. Jeśli jest młoda, można ją jeść ze skórką. Najzdrowsze i najsmaczniejsze są niewielkie cukinie, natomiast wraz z wiekiem, stają się łykowate i twarde.

Jedząc ją, zwiększasz ilość błonnika w diecie.

Szpinak

Szpinak, podobnie jak inne warzywa z zielonymi liśćmi, zawiera sporo witaminy K. To także dobre źródło żelaza i błonnika pokarmowego. Wpływa korzystnie na zdrowie oczu i zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy. Często popełnianym błędem, jest jedzenie szpinaku ze zbyt dużą ilością tłuszczów. Znacznie lepiej, jest krótko zblanszować liście i podać je z lekkim sosem.

Popularne: Wystarczy, że zrezygnujesz z 5 podstawowych produktów i stracisz na wadze! Inni już się przekonali!

Awokado

To niesamowity owoc, który przez niektóre osoby jest znienawidzony, a przez inne – uwielbiany. Awokado jest źródłem błonnika i nienasyconych tłuszczy, które wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. Obniża ono także poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów. To jeszcze nie wszystko – awokado zawiera także witaminę C, kwas foliowy i potas.

Awokado jest wartościowym dodatkiem do diety także przy odchudzaniu. Mimo dużej zawartości tłuszczu, pozwala zmniejszyć apetyt i dostarcza tych tłuszczów, które wpływają pozytywnie na metabolizm.

Fasola szparagowa

W Polsce jest jedzona głównie w sezonie, jednak warto ją kupować także w formie mrożonej, w zimie. Fasola szparagowa zawiera niewiele węglowodanów (mniej niż zwykła fasola), jest źródłem chlorofilu i karotenoidów. Powinna znajdować się w diecie wegetarian, ponieważ zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Wszystkie odmiany fasoli wyróżniają się wysoką wartością współczynnika ORAC, wskazującego na ich działanie antyoksydacyjne.

Sałata

Numer 1, jeśli chodzi o warzywa o warzywa o najniższej zawartości węglowodanów. 47 gramów sałaty zawiera tylko 2 gramy węglowodanów, z których 1 gram stanowi błonnik. To źródło witaminy A, C oraz K i kwasu foliowego.

Sałata zmniejsza poziom homocysteiny, substancji, która wpływa na obniżenie ryzyka występowania chorób serca.

Ważne: Przeczytaj, a dowiesz się, jak wszechstronny jest ten produkt (nie tylko w kuchni!)

Czosnek

Czosnek zawiera sporo węglowodanów (jeden ząbek to jeden gram), jednak posiada tyle korzyści zdrowotnych, że można o nich napisać kilka książek.

Czosnek działa bakteriobójczo i wirusobójczo. Dodawaj go do potraw jak najczęściej. Można go dodawać także do oleju i oliwy, nadając mu specyficzny zapach i właściwości antybakteryjne.

Jarmuż

To warzywo stało się w ostatnim czasie bardzo modne – i słusznie. Jarmuż jest źródłem kwercetyny i kemferolu, a także wspomaga odchudzanie i zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

Znajdziesz w nim także dużą dawkę witaminy A i witaminy C. Jedząc go, wspierasz swój układ odpornościowy.

Ogórek

Ogórki to warzywa zawierające mnóstwo wody i minerałów. Gorzki smak ogórka pojawia się dlatego, że ogórki zawierają kukurbitacynę, związek o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwzapalnym.

Surowy ogórek zawiera enzym niszczący witaminę C, dlatego nie podaje się go w surówkach z pomidorami czy papryką. O wiele lepiej jeść go osobno.

Pomidory

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że pomidory pod względem botanicznym, są owocami. Znajdziemy w nich bardzo mało węglowodanów (4 gramy w 149 gramach), oraz dużą ilość potasu, witaminy A, C i K.

Pomidory po obróbce cieplnej są źródłem likopenu, wspomagającego zdrowie prostaty.

Brukselka i kiełki brukselki

Brukselka zawiera bogactwo witaminy C i witaminy K. Badania na temat brukselki wskazują na to, że zmniejsza ona ryzyko nowotworów, przede wszystkim, raka jelita grubego. Szczególnie silne działanie mają kiełki brukselki, o pikantnym smaku.

Seler

Seler to warzywo ubogie w węglowodany, które dostarcza ogromnej dawki błonnika i witaminy K. W jego skład wchodzi luteolina, o działaniu przeciwnowotworowym.

To tylko kilka najważniejszych warzyw o niewielkiej zawartości węglowodanów. Bierz je pod uwagę, przygotowując posiłki i staraj się zastępować nimi produkty wysokowęglowodanowe, jak ziemniaki czy ryż. Przełoży się to zarówno na Twoją wagę, jak i uzupełni Twoją dietę w witaminy i minerały, potrzebne dla zachowania zdrowia.

Zobacz także: