Rabarbar czy warto go jeść ? Zobacz 5 korzyści dla zdrowia z jedzenia tego warzywa.
Rabarbar jest jednym z pierwszych warzyw, które pojawiają się tuż po zimie. Jest idealny i może rosnąć przez
Mogłoby się wydawać, że rabarbar oprócz mocno kwaśnego smaku, niczym się nie wyróżnia. W rzeczywistości ma mnóstwo wartości odżywczych. Rabarbar ma mnóstwo minerałów, witamin, związków organicznych i innych składników odżywczych, które sprawiają, że idealnie nadaje się do zapewnienia naszemu ciału zdrowia.
Rabarbar ma też sporo błonnika, białka, witaminy C, witaminę K, B-kompleks, wapń, potas, mangan i magnez. Pod względem związków organicznych, rabarbar jest bogatym źródłem flawonoidów polifenoli, jak beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny.
Te wszystkie składniki sprawiają, że rabarbar wpływa na całe nasze ciało i daje mnóstwo korzyści dla zdrowia:
1. Rabarbar ułatwia odchudzanie
Rabarbar to bardzo nisko kaloryczne warzywo. 100 g rabarbaru zawiera tylko 21 kalorii. Może być idealnym składnikiem sałatek, dżemów, musów, kompotów czy koktajli. Dodatkowo kilka związków organicznych zawartych w rabarbarze bezpośrednio wpływa na przyspieszenie tempa metabolizmu, co bezpośrednio przekłada się na spadek wagi.
Dlaczego dieta bez pszenicy odchudza?
2. Rabarbar jest idealny przy chorobach sercowo-naczyniowych
Ma bardzo niską zawartości tłuszczu i cholesterolu. Poprzez sporą zawartość błonnika, który „zgarnia” nadmiar cholesterolu z tętnic i ścianek naczyń krwionośnych, jest idealnym warzywem w profilaktyce i chorobach wszystkich chorób układu krążenia. Ponadto, spora ilość przeciwutleniaczy sprawia, że wolne rodniki zostają niszczone, co ogranicza rozwój i powstawanie chorób serca i szereg innych niebezpiecznych chorób.
Ta roślina, którą jesz codziennie może nawet spowodować zawał serca!
3. Rabarbar jest idealny na trawienie
Nasz układ pokarmowy zapewnia nam zdrowie, właściwą odporność i świetną kondycję. Gwarantem zdrowego układu pokarmowego jest min. właściwe trawienie. To zapewnia duża ilość błonnika zawarta w rabarbarze. Można nawet powiedzieć, że rabarbar to doskonałe lekarstwo na zaparcia. Oprócz tego, że rabarbar łagodzi zaparcia i inne problemy trawienne, możne też zapobiec wielu innym problemom żołądkowo-jelitowym: wzdęciom, kolkom czy gazom.
4. Rabarbar zapobiega i pomaga w leczeniu choroby Alzheimera
5. Rabarbar jest idealny dla zdrowych kości
To także witaminie K, która oprócz ochrony przed niszczeniem neuronów, aktywnie walczy z demineralizacją kości, która powoduje osteoporozę. Dosłownie stymuluje wzrost kości i ich „odbudowę”. W połączeniu z dużą ilością naturalnego wapnia, a także innych minerałów, rabarbar jest idealnym warzywem dla zdrowych kości.
UWAGA!
- Nie spożywaj rabarbaru codziennie! Pomimo jego cennych właściwości może on również zaszkodzić. Zawiera bowiem duże ilości szczawianów, które wiążą wapń i usuwają go z organizmu. Nadmiar szczawianów sprzyja także utrudnieniu przyswajania pewnych substancji przez organizm.
- W łodygach zawarta jest rapontycyna, więc z rabarbarem nie powinni przesadzać mężczyźni – jest to substancja podobna do żeńskich hormonów!
Zobacz też:
Dlaczego dieta bez pszenicy odchudza?
Ta dieta leczy Hashimoto i niedoczynność tarczycy