Koktajl z mango, banana i kiwi mega dawka witaminy C

Składniki tego koktajlu zawierają mnóstwo cennych witamin i minerałów, które wzmacniają zdrowie całego organizmu. Zawiera jeden z najzdrowszych owoców na świecie. 1 średni owoc mango ma tylko 105 kalorii. Zawiera aż 76 % witaminy C, która ma działanie antyoksydacyjne i wzmacniające układ odpornościowy. Ma 25 % witaminy A, która także jest doskonałym przeciwutleniaczem, ma mango11 % witaminy witamina B6 oraz inne witaminy z grupy B. Dzięki nim pomaga zachować równowagę hormonalną a także wspomaga pracę mózgu i może zapobiegać chorobom serca.

Ma  9 % zdrowego błonnika probiotycznego ( w tym 9 % miedzi, która jest kofaktorem dla wielu ważnych enzymów oraz produkcji czerwonych krwinek. Mango zawiera też 7 % potasu, który jest ważnym pierwiastkiem min. dla serca, stawów, naczyń krwionośnych. Mango zawiera też 4 % magnezu. Koktajl z mango i bananem to idealne połączenie wartościowych składników.

Mogę śmiało powiedzieć, że to koktajl błonnikowy, bo zawiera mnóstwo naturalnego błonnika. W jednym średniej wielkości jabłku, znajduje się około 2 gramów błonnika. Warto włączyć je do diety ponieważ poprawia trawienie, zapobiega procesom starzenia się i wspomaga odchudzanie. Jabłka są również źródłem potasu, który usprawnia pracę serca i układu nerwowego.

Również banany zawierają ok 2 g błonnika. Mają też dużo potasu, witaminy A, C, E, B6  i żelazo. Są również cennym źródłem węglowodanów docenianych szczególnie przez sportowców. Potas korzystnie wpływa na ciśnienie krwi, a magnez wzmacnia mięśnie, idealne połączenie, które zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ponadto banany zawierają tryptofan-aminokwas wchodzący m.in. w skład serotoniny nazywany hormonem szczęścia.

Po co nam błonnik?

Po pierwsze #1–błonnik jest dobry na odchudzanie. Tworzy tworzą delikatny żel, który wypełniając żołądek i pokrywając ściany górnego odcinka przewodu pokarmowego, spowalnia wchłanianie węglowodanów dając jednocześnie uczucie sytości. Błonnik w organizmie wiąże duże ilości wody, pęcznieje, oraz opóźnia moment, w którym pokarm opuszcza żołądek, zmniejszając tym samym odczucie głodu.Warunkiem jego sprawnego działania, jest picie odpowiedniej ilości płynów z przewagą wody. Te ilości to około 1 litr płynów na 30 kg masy ciała.

Po drugie #2–błonnik jest dobry na oczyszczanie jelit i zaparcia. Przyspiesza perystaltykę jelit i reguluje wypróżnienia. Jest niezastąpiony z zwalczaniu zaparć, które niejednokrotnie towarzyszą procesowi odchudzania. Korzystny wpływ błonnika na proces odchudzania jest potwierdzony naukowo, jednak aby skutecznie działał trzeba go dostarczyć do organizmu w odpowiedniej ilości. I tak według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) optymalna dzienna dawka błonnika to 20-40 g. Najwięcej ten cennej dla organizmu substancji znajdziemy w pełnych ziarnach zbóż, warzywach i owocach. Taki błonnik jest najbardziej wartościowy, najlepiej przyswajalny i przynosi najlepsze efekty. Ważne, aby spożywać go regularnie to znaczy codziennie.

Koktajl z mango, banana i kiwi 

SKŁADNIKI

Pierwsza warstwa

  • 1 dojrzałe mango
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego świeżo wyciśniętego

Druga warstwa

  • 2 banany
  • 2 kiwi
  • 1 łyżeczka białka konopii, chia lub siemienia lnianego

WYKONANIE

Owoce obrać ze skórki, a z jabłek w sokowirówce przygotować sok. Połączyć mango z sokiem jabłkowym i dokładnie zmiksować, chyba, że lubisz małe kawałki owoców w koktajlu. Zmiksowane owoce przelać do szklaneczek. Czas na przygotowanie drugie warstwy. Tu podobnie, owoce należy obrać ze skórki i dokładnie zmiksować. Dodać białko konopii i dokładnie wymieszać. Rozlać na warstwę z mango i podać bezpośrednio po przygotowaniu.

Co jeszcze możesz zrobić dla swojego zdrowia?

Jeśli szukasz koktajli oczyszczających, wzmacniajacych zdrowie i takich które pomogą Ci także schudnąć , znajdziesz je na następnej stronie.