Kasia Gurbacka
Dietetyk, Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka Diety Venus
Czy jest jakaś dieta na której można schudnąć szybciej?
Wiele osób pyta mnie, czy można jakoś przyspieszyć odchudzanie. To znaczy, czy można chudnąć szybciej…bo np. wesele za pasem, albo wyjazd do sanatorium, urodziny chłopaka…Ja zawsze odpowiadam, że można, bo znam pewną dietę…
Diety oparte na minimalnych ilościach węglowodanów od wielu lat budzą kontrowersje zarówno wśród lekarzy jak i wielu dietetyków. Udało im się zniechęcić do diety low carb wiele osób, które borykają się z otyłością. Tymczasem coraz więcej badań klinicznych, przeprowadzanych zupełnie niezależnie od siebie pokazuje, że diety low carb nie mają negatywnego wpływu na nasze zdrowie.
Okazuje się bowiem, że ograniczenie węglowodanów w codziennej diecie powoduje, że głównym źródłem energii dla organizmu stają się kwasy tłuszczowe i ciała ketonowe, a nie glukoza. Diety polegające na obniżeniu codziennej dawki węglowodanów poprawiają odporność glikemiczną i stabilizują poziom glukozy we krwi zarówno u osób zdrowych, jak i chorujących na cukrzycę. U osób przebadanych, które stosowały dietę niskowęglowodanowa nastąpiła znaczna utrata masy ciała i poprawa ogólnej kondycji organizmu.
Wnioski? To jedne z najskuteczniejszych diet na świecie! Zobacz dlaczego.
Ta dieta to SUPER pigułka na szybkie odchudzanie
Dieta niskowęglowodanowa jest na całym świecie powszechnie stosowana w leczeniu otyłości, cukrzycy typu 2, a nawet epilepsji. Polega na spożywaniu niewielkich ilości węglowodanów na rzecz większych ilości tłuszczów i białek. Świetnie podkręca metabolizm i przyspiesza spalanie tłuszczu, jej efekty są widoczne już po kilku dniach stosowania diety, nie obciąża organizmu i jest łatwa w stosowaniu – nie ma restrykcyjnych zasad, nie trzeba z kalkulatorem w ręku liczyć kalorii. Na tej diecie nikt nie jest głodny, dzięki czemu nie ma też napadów głodu.
Ta dieta zapewnia NISKI i stały poziom insuliny
Dzięki diecie low carb można utrzymać stały poziom glukozy we krwi. A z tym jest związana zmniejszona produkcja insuliny. Insulina jest hormonem produkowanym przez trzustkę, którego zadaniem jest regulacja poziomu cukru we krwi. Gdy jemy posiłki bardzo bogate w węglowodany, insulina jest produkowana z dużą intensywnością. Zbyt dużo glukozy pociąga za sobą zwiększony poziom insuliny, a w efekcie – blokadę wydzielania enzymów, które rozkładają tłuszcze. A tłuszcze, które się nie rozłożą, na pewno się odłożą w postaci tkanki tłuszczowej. Ograniczenie węglowodanów jest jedynym sposobem, by temu gromadzeniu zapobiec.
Ta dieta reguluje tempo spalania tłuszczu
Dieta low carb przyczynia się do zwiększenia spalania tłuszczu, który odkłada nam się w tkankach. Przy niskim spożyciu węglowodanów i zastąpieniu ich białkiem i tłuszczem, organizm nie odkłada nadmiaru tłuszczu nawet wtedy, gdy przekroczymy dobową normę kalorii. Utrzymuje natomiast niski poziom insuliny i glikogenu, co zmusza nasz organizm do stałego funkcjonowania w trybie spalania tłuszczu. Pojawia się bowiem stan ketozy, w którym zamiast z cukru, paliwo do wszelkich funkcji życiowych czerpane jest ze zmagazynowanego na brzuchu, udach czy pośladkach tłuszczu.
Popularne: PRZESTAŃ SIĘ GŁODZIĆ I…ZACZNIJ SPALAĆ TŁUSZCZ!!
Ta dieta reguluje poziom cukru we krwi
Dzięki diecie low carb możemy ustabilizować poziom cukru we krwi. Jest to korzystne dla osób odchudzających się, gdyż zapobiega gwałtownym skokom cukru, z którymi wiążą się napady głodu. Dzięki temu dieta staje się łatwiejsza do przejścia, gdyż nie trzeba walczyć z chęcią zrobienia napadu na lodówkę. Stabilizacja poziomu glukozy we krwi jest też bardzo pożądana w przypadku osób cierpiących na cukrzycę, zwłaszcza typu drugiego. Brak gwałtownych wahań cukru znacznie poprawia jakość życia chorych i pozwala im w dużym stopniu uniezależnić się od stosowania farmakoterapii. Dzięki odpowiedniej diecie można więc uniknąć leków, a poziom cukru we krwi regulować za pomocą odpowiednio dobranych składników pokarmowych.
Ta dieta reguluje ciśnienie krwi
Osoby, które mają nadwagę lub otyłość, bardzo często borykają się też z wysokim nadciśnieniem. Dieta odchudzająca jest dużo lepszym rozwiązaniem niż zastosowanie leków – z każdym traconym kilogramem obniża się bowiem ciśnienie krwi. Jednak w przypadku diety niskowęglowodanowej ciśnienie krwi obniża się zdecydowanie szybciej i na dłużej niż w przypadku diety niskotłuszczowej czy takiej, która polega na restrykcyjnym liczeniu ilości spożywanych kalorii. Dzięki temu osoby stosujące dietę low carb mogą odstawić leki na nadciśnienie i regulować poziom ciśnienia krwi za pomocą uczciwie przeprowadzanej diety.
Ta dieta reguluje poziom trójglicerydów
Wysoki poziom trójglicerydów nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Co ciekawe, aby przekroczyć dopuszczalny ich poziom we krwi, wcale nie trzeba jeść tłusto, wystarczy że jemy sporo słodyczy, czyli węglowodanów w czystej postaci. Odstawienie słodyczy, a przy tym też innych pokarmów bogatych w węglowodany pomaga w krótkim czasie obniżyć alarmowy poziom trójglicerydów we krwi nawet o połowę.
Ta dieta reguluje poziom cholesterolu HDL
HDL jest tak zwanym dobrym cholesterolem, który sprawia, że wolniej odkłada się w naszym organizmie cholesterol zły, czyli LDL. Co więcej, jedną z ważnych funkcji HDL jest pomoc w transportowaniu LDL do wątroby, która może zły cholesterol skutecznie wyeliminować z naszego organizmu. Wyższym poziomem cholesterolu HDL nie musimy się więc martwić – jest on dla naszego zdrowia korzystny. Niestety, najczęściej w przypadku osób, które mają podwyższony poziom cholesterolu, stosunek złego cholesterolu do dobrego nie jest dobry. Dieta niskowęglowodanowa pozwala natomiast w krótkim czasie zwiększyć stężenie dobrego cholesterolu we krwi, co przekłada się na lepszą ochronę naszego organizmu przed chorobami serca i miażdżycą.
Ta dieta reguluje poziom cholesterolu LDL
LDL to cholesterol zły, którego wysoki poziom zagraża naszemu zdrowiu. Przyczynia się do rozwoju chorób serca i wytwarzania blaszek miażdżycowych w światłach naczyń krwionośnych. A im te są węższe, tym mniej tlenu dopływa do naszego serca i mózgu. Dieta niskowęglowodanowa powoduje, że poziom tego cholesterolu znacznie się obniża. Jak to możliwe, że spożywając posiłki o wysokiej zawartości tłuszczu, obniżamy jednocześnie poziom złego cholesterolu. Naukowcom udało się rozwiązać tę zagadkę. Okazuje się, że nasz organizm wytwarza cholesterol samoczynnie. Pod wpływem złej diety powstaje go znacznie więcej niż potrzebujemy.
Na zbyt wysoki poziom cholesterolu cierpią, wbrew pozorom, nie tylko osoby z nadwagą czy otyłością, ale też szczęśliwi posiadacze idealnej sylwetki. Gdy cholesterolu nie dostarczamy w pożywieniu, nasz organizm rekompensuje sobie to wewnętrzną nadprodukcją. Natomiast jeśli postawimy na dietę niskowęglowodanowa i zaczniemy przyjmować posiłki bardziej bogate w tłuszcz, ilość dostarczanego z zewnątrz cholesterolu w dużym stopniu zablokuje jego produkcję wewnętrzną. U osób, które odżywiają się zgodnie z zasadami diety niskowęglowodanowej występuje znaczny i długotrwały spadek złego cholesterolu we krwi. Dieta ta jest więc doskonałym sposobem nie tylko na zgubienie zbędnych kilogramów, ale też na poprawę zdrowia w wielu aspektach.
Chcesz poznać szczegółowy plan diety SLOW CARB?
Te zasady, DZIAŁAJĄ na 99,9% osób. Nie znam nikogo, kto po ich zastosowaniu nie schudłby. Jeśli spadnie Ci motywacja, chęci, albo przerwiesz dietę, to koniecznie wróć do tego artykułu i przeczytaj go ponownie.Idealnie, jeśli możesz go sobie wydrukować i nosić w torebce, bo jeśli chodzi o metody na odchudzanie, to może być ich milion, ale zasad, które naprawdę działają, tylko kilka…
Z których części ciała, najtrudniej Ci schudnąć?