To chińskie danie ma wszystko co powinien mieć zdrowy obiad. Cenne białko, zdrowe tłuszcze, sporo warzyw i zdrowe węglowodany.

Kasia Gurbacka
Dietetyk, Promotor zdrowego odżywiania

Jest całkowicie bezglutenowe, dość szybkie i smakuje całej rodzinie. Robię je dość często, zmieniając jedynie warzywa. Czasem dodaję też papryczki chilli, brokuły i orzeszki nerkowca. Jeśli lubisz chińszczyznę, to to danie na pewno Ci posmakuje.

makaron_mung z kurczakiem

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

1 pierś z kurczaka (200 gramów)

1 mała czerwona papryka
1 mała zielona papryka
1 średniej wielkości czerwona cebula
15 cm kawałek pora (ta biała część)
1 średniej wielkości marchewka
2 garście świeżego groszku cukrowego (może być mrożony)

2 ząbki czosnku
5 cm kawałek imbiru pokrojonego w cieniutkie słupki

1 łyżka mąki gryczanej (może być ziemniaczana)

2 łyżki oleju kokosowego (może być  oliwa  z oliwek)
1 łyżka sezamu

makaron z fasolki mung 300 gramów (2 małe opakowania)

SKŁADNIKI NA SOS

1 i 1/2 czubatej łyżki miodu

10 łyżek sosu sojowego ( ja użyłam bezglutenowego)

7 łyżek wody

5 łyżek soku z limonki ( może być też cytryna, z tym, że jest ona nieco bardziej „wyrazista” w smaku i należy uważać z ilością, aby sos nie był za kwaśny)

WYKONANIE

Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu. Mój należało najpierw namoczyć w zimnej wodzie, a potem zalać gorącą. Sposób przygotowania jest ważny i należy trzymać się instrukcji, w przeciwnym razie makaron będzie mocno twardy i popsuje całe danie. Po przygotowaniu makaron staje się przezroczysty:).

Przygotować sos. Do miseczki włożyć wszystkie składniki i dokładnie je wymieszać.

Marchewkę i selera pokroić w cienkie paseczki, paprykę w kostkę, u mnie 1,5 cm x 1,5 cm. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w posiekać.

Pierś z kurczaka pokroić w niewielkie kawałki, u mnie około 2 cm na 2 cm i opruszyć je mąką. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju kokosowego i usmażyć na niej kurczaka. Trwa to około 5 minut. Wyjąć mięso z patelni. Na tą samą patelnię wlać drugą łyżkę oleju kokosowego i smażyć kolejno: imbir, za kilka sekund czosnek, potem znowu cebulę i pora. Smażyć około 2-3 minut, kilka razy mieszając, a następnie dodać marchewkę, paprykę i zielony groszek. Smażyć kolejne 5-6 minut. Ja bardzo lubię, kiedy warzywa są chrupiące i nie są za bardzo „rozciapane”. Jeśli takie lubisz, można podsmażyć je nieco dłużej.

Dodać usmażone mięso i dodać sos. Całość dokładnie wymieszać i smażyć aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać makaron, można go wcześniej nieco „pociąć” nożyczkami lub nożem, aby kawałki makaronu było nieco krótsze ( sprawdza się to w przypadku dzieci). Dokładnie wymieszać i odstawić na 1-2 minuty aż smaki dobrze się wymieszają. Na koniec posypać danie uprażonym na patelni bez tłuszczu sezamem.

Jeśli szukasz innych ciekawych przepisów, koniecznie zobacz moje książki kucharskie: