Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi, dołącz też do naszej społeczności, specjalnej grupy na Facebooku, gdzie nawzajem się wspieramy, wymieniamy przepisami i działamy!
Dieta o niskiej zawartości glutenu, cieszy się dużym powodzeniem od kilku lat. W Polsce, zainteresowanie glutenem wzrosło znacznie w 2013 roku i od tamtej pory, utrzymuje się na wysokim poziomie. Informacje na temat szkodliwości glutenu są wyszukiwane najczęściej przez osoby w wieku 20 – 39 lat i to one zwykle, są na diecie bezglutenowej.
W Internecie można znaleźć bardzo dużo wypowiedzi osób, które twierdzą, że dzięki diecie bez pszenicy, czują się lepiej. Takie wypowiedzi często spotykają się z krytyką, a niektóre osoby mylnie sądzą, że samo ograniczenie glutenu wystarczy, by być zdrowym. W tym artykule postaram się rozwiać wątpliwości, które dotyczą glutenu, ponieważ na ten temat pojawiło się wiele ciekawych informacji.
Popularne: Nowe przepisy na 100% bezglutenowe chleby, które wykonasz samodzielnie w domu!
Dieta bezglutenowa czy niskowęglowodanowa?
Osoby, które są na diecie bezglutenowej, muszą ograniczyć spożycie pieczywa, które jest głównym źródłem węglowodanów w diecie. Moim zdaniem, to bardzo korzystny krok, ponieważ pieczywo ma szereg działań niepożądanych na organizm człowieka. Najważniejszym z nich, jest niepotrzebne stymulowanie wydzielania insuliny, które prowadzi z czasem do insulinooporności.
Węglowodany są także głównym źródłem energii i jeśli regularnie dostarczamy ich w dużych ilościach, nie spalamy tłuszczu. Diety niskowęglowodanowe, do których należy dieta bezglutenowa, pozwalają na szybsze spalenie rezerw tłuszczowych.
Czy dieta bezglutenowa to tylko moda?
Dieta bezglutenowa zyskała popularność, dzięki wypowiedziom celebrytów, którzy zapewniali, że zapewnia im dobre samopoczucie. Z czasem w ich ślady poszli inni ludzie, skuszeni zapewnieniami o tym, że wspiera ona układ immunologiczny, prace jelit i chroni przed chorobami nerwowymi. Szybko pojawiły się także słowa krytyki odnośnie tej diety – być może wzięły się one z tego, że o diecie bezglutenowej mogliśmy usłyszeć dosłownie wszędzie. Moim zdaniem, warto zwracać uwagę na twarde dowody.
Badania na temat diety bezglutenowej, wskazują, że:
-
daje ona lepsze samopoczucie,
-
wspiera odporność,
-
pozwala schudnąć,
-
zmniejsza ryzyko wielu chorób (co jest związane z działaniem odchudzającym),
-
poprawia trawienie i wspiera pracę jelit.
To tylko część zalet tej diety. Interesujący jest także niekorzystny wpływ ziaren zbóż na organizm, o którym pisał np. Jan Kwaśniewski w książkach o diecie optymalnej.
Popularne: Sprawdź proste przepisy na naleśniki, tarte i inne słodkości z mąki gryczanej
Celiakia, alergia na gluten czy nietolerancja glutenu?
Celiakia to poważna choroba autoimmunologiczna, która może prowadzić do śmierci z wycieńczenia. Jedynym lekarstwem przy tej chorobie, jest dieta bezglutenowa. To, czego nie rozumieją osoby, które krytykują dietę bezglutenową, to fakt, że wielu z nas cierpi na nietolerancję glutenu lub nadwrażliwość na ten składnik. Nietolerancja glutenu, może być związana na przykład z nieprawidłowym wydzielaniem enzymów, które są odpowiedzialne za trawienie tego składnika. Gluten, podobnie jak każda inna substancja, może wywoływać alergie. Objawy nietolerancji glutenu, lub alergii na ten składnik, mogą być trudne do wykrycia, jednak pacjent zauważy poprawę, jeśli odstawi gluten na dłuższy czas. Lekarze często nie chcą przyznać, że nie znają jeszcze wszystkich przyczyn problemów zdrowotnych, które znajdziesz w tytule tego akapitu.
Dlaczego ludzie nie chorowali na nietolerancję glutenu przed laty?
Chleb przez tysiąclecia był symbolem pożywienia i raczej nie łączono jego spożywania z chorobami. Nic dziwnego – nasi przodkowie jedli zupełnie innych chleb niż ten, który kupujemy w supermarketach. Zmieniły się metody produkcji pszenicy, przez co pieczywo zawiera znacznie więcej substancji wpływających niekorzystnie na nasze zdrowie. Znacznie wzrosła także ilość glutenu w pieczywie, co skutkuje widoczną dziś epidemią celiakii, osłabieniem odporności i wieloma innymi dolegliwościami.
W pieczywie znajdziemy dziś także bardzo mało witamin i błonnika, co także przekłada się niekorzystnie na zdrowie.
Popularne: Poznaj przepis na przepyszne, bezglutenowe bułki, którymi możesz zajadać się do woli!
W jaki sposób pozbyć się nietolerancji glutenu i zwalczyć celiakię?
Najważniejszym czynnikiem, który wpływa na zachorowanie na tę chorobę, jest narażenie się na kontakt z glutenem. Z tego powodu warto zwracać uwagę na zawartość glutenu w pożywieniu i wybierać produkty, które są od niego wolne. Będą to dwa rodzaje produktów:
-
Produkty, które naturalnie nie zawierają glutenu, takie, jak ryż, kukurydza, quinoa, len czy amarantus.
-
Produkty, które zostały pozbawione glutenu tak dokładnie, by zawierały go mniej niż 20 cząsteczek na milion.
Jeśli podejrzewasz, że cierpisz na nietolerancję glutenu, możesz wykonać test krwi na antyciała.
Inną metodą, jest krótkotrwała eliminacja glutenu z naszej diety. Warto pamiętać o tym, że niewielka dawka glutenu, może nie prowadzić do poważnych efektów ubocznych świadczących o nietolerancji. Pogorszenie stanu zdrowia można zauważyć wtedy, gdy będziemy jedli chleb przez kilka dni w większych dawkach. Oczywiście, jeśli potwierdzono u nas nietolerancję glutenu lub w najgorszym wypadku – celiakię, nie wolno eksperymentować na własnym ciele w ten sposób.
Jedzenie nadmiernej ilości pieczywa, może stać się także przyczyną insulinooporności i w rezultacie – cukrzycy. Z tego powodu, zwracajmy uwagę na to, skąd pochodzą węglowodany w naszej diecie.
Zobacz także
Przepis na pyszne, kakaowe ciastka bezglutenowe z cukinii
Jak upiec pyszną, bezglutenową domową pizzę, tak, aby każdy błagał o dokładkę
Ta mąka ma 20 razy więcej błonnika niż pszenna! Już wiesz co to za mąka?