Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

W jednej szklance znajduje się aż 75% błonnika, jest idealna dla odchudzających, się, cukrzyków i Hashimotek.

Ma przecudny zapach i jest niezwykle zdrowa. Produkowana jest z wysuszonego i drobno zmielonego, odtłuszczonego kokosa. To jedyna dostępna mąką z tak dużą ilością naturalnego błonnika.

W jednej szklance mąki kokosowej znajduje się aż 75% błonnika. Dla porównania ma 3 razy więcej w błonnik niż mielone siemię lniane, 4 razy więcej błonnika niż otręby owsiane i 20 razy więcej niż mąką pszenna.

Mąką ta ma mało skrobi i cukru, przez co jest idealna dla osób odchudzających się i dbających o figurę. Z tego powodu jest też idealna dla cukrzyków. Dzięki temu, że zawiera dużo błonnika, nie powoduje skoków cukru we krwi, uwalnia energię powoli, co jest istotne u osób chorujących na cukrzycę, którzy muszą dokładnie kontrolować poziom cukru we krwi.

Powiązane: 5 GROŹNYCH DLA ZDROWIA KŁAMSTW JAKIE POWIEDZIANO CI O CHLEBIE…

Mąka kokosowa zawiera dość sporą ilość białka, szczególnie jeśli porównamy ją z mąką pszenną.100 g mąki kokosowej znajduje się 19 g białka (mąka pszenna ma tylko 10g). Ma też około 9 gramów zdrowych tłuszczów.

Mąkę kokosową najlepiej stosować w połączeniu z innymi mąkami bezglutenowymi. Jest bardzo higroskopijna i mocno chłonie wodę. Jest idealna w połączeniu z mąką migdałową czy gryczaną. Świetnie zagęszcza sosy czy zupy.

W połączeniu z mąką gryczaną, migdałową, a nawet konopną, można z niej zrobić genialne, bezglutenowe naleśniki, muffinki, lub pyszny zdrowy chlebek:). Jeśli nie masz jeszcze przepisów na lepszy chleb, może je zdobyć, klikając tutaj.