Kasia Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania i Szczęśliwego Życia
Autorka planu jedzenia Diety Venus

To roślinne białko jest tak samo cenne jak białko z mięsa. Ma mało kalorii, za to sporo witamin i składników odżywczych i NIGDY nie można go zjeść za dużo!

Wszyscy wiemy, że białko jest ważne dla naszego zdrowia. Nie służy wyłącznie kulturystom do zwiększenia masy mięśniowej. Dobre źródło białka jest ważne szczególnie w diecie kobiet.

Każda nasza komórka wykorzystuje białko do budowania i regeneracji. Białko w każdym posiłku wpływa pozytywnie na poziom cukru we krwi, kontroluje nasz nastrój, zdrowie układu nerwowego, a także wagę. Dobre źródła białka są szczególnie ważne dla kobiet, które chorują na niedoczynność tarczycy i Hashimoto.

Głównym źródłem białka jest mięso, ale ile można go jeść? Zbyt duża ilość (zresztą tak jak wszystkiego nie wychodzi na zdrowie)
Istnieją produkty roślinne, które są zdrowe i bogate w cenne białko.

Oto 9 roślinnych produktów o wysokiej zawartości białka.

1. Siemię lniane

Te małe, brązowe ziarenka są bogate w białko. Są również dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Mają dużą zawartość błonnika i są idealne dla zachowania zdrowia jelit i dobrego wypróżniania się.
Najnowsze badania wykazały, że gotowanie lub przyrządzanie na ciepło nasion lnu pozostawia w stanie nienaruszonym zawartość kwasów omega-3. Zatem można je dodawać do wypieków, prażyć i dodawać jako „posypka” do jogurtów, deserów czy porannej owsianki, jaglanki czy gryczanki.

Popularne: 7 powodów, aby jeść siemię lniane (szczególnie jeśli masz kłopoty ze zdrowiem)

2. Nasiona Chia

Podobnie jak siemię lniane, nasiona chia są bogate w białka i kwasy tłuszczowe omega-3 kwasy. Wchłaniają bardzo duże ilości płynów, dlatego są idealnym produktem aby zapobiec odwodnieniu. Są idealnym składnikiem deserów, budyniów czy nawet chlebka.

deser jabłkowy z chia przepis

3. Spirulina

Wydawać by się mogło, że ten zielony proszek nie ma nic wspólnego z białkiem, a jednak te zielone glony mają go aż 65%. Są także bogate w wapń, który zapewnia nam zdrowie, szczególnie zdrowe kości.
Spirulina, najlepiej ta w proszku jest świetnym składnikiem koktajli. Dzięki niej każdy koktajl nabiera niemal „cudownych” właściwości.

4. Nasiona słonecznika

Są bardzo bogate w białko. Mają także działanie przeciwzapalne, przez co mogą pomóc w wielu dolegliwościach min. astmie czy zapaleniu stawów. Każdy sposób ich wykorzystania jest dobry. Ja najbardziej lubię jeść ziarnka podprażone na złoty kolor.

5. Nasionka, białko i mąka z konopii

Mąka z konopi to naturalna mieszanka łatwo przyswajalnych białek, niezbędnych tłuszczy omega-3 i omega-6 w doskonałych proporcjach, mnóstwo cennych witamin i enzymów. Białko pochodzące z konopi jest idealne dla każdego. Jest kompletnym źródłem wszystkich 20 znanych nam aminokwasów, w tym 9 niezbędnych aminokwasów (EAA), których nasz organizm nie może sam produkować.

Nasiona konopi zawierają bardzo cenny dla naszego zdrowia kwas gamma-linolenowy (GLA), przeciwutleniacze, aminokwasy, błonnik, żelazo, cynk, karoten, fosfolipidy, fitosterole, witaminę B1, witaminę B2, witaminę B6, witaminę D, witaminę E, chlorofil, wapń, magnez, siarka, miedź, potas, i fosfor.

Zobacz też: Mąka konopna, jedyna, która ma 9 niezbędnych aminokwasów (EAA)

Dzięki tam unikalnym składnikom, mąką z konopi, jest naturalnym lekarstwem na wiele dolegliwości:

  • Dodaje energii i przyspiesza metabolizm
  • Obniża poziom cholesterolu LDL we krwi i ciśnienie krwi
  • Wzmacnia odporność organizmu
  • Zmniejsza objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego i bóle miesiączkowe
  • Zmniejsza zapalenie i objawy zapalenia stawów
  • Pomaga odbudować mięśnie po wysiłku i wzmacnia organizm po radioterapii i kontuzjach
  • Poprawia krążenie krwi, przez co wspomaga leczenie osób z cukrzycą. Osoby te, mogą zauważyć, że jest im cieplej, nie marzną tak bardzo, znikają przebarwienia na rękach i nogach
  • Jest idealna przy alergii i nietolerancjach pokarmowych
  • Pomaga zwalczyć uciążliwy łupież

 

Może zjesz kromkę chlebka z mąki konopnej? Jeśli nie masz przepisu, kliknij poniżej:

 

6. Kiełki lucerny

Najlepsze są kiełki zrobione w domu. Mamy wówczas pewność, że nie ma w nich chemii. Kiełki lucerny są bogate w witaminy, które wzmacniają system odpornościowy, mają dużo witaminy C. Kiełki lucerny składają się aż z 35% łatwo przyswajalnego białka.
Są idealnym dodatkiem do koktajli, kanapek a także do sałatek.

7. Mąka migdałowa

Jest jedną z najzdrowszych mąk, jakie istnieją. Wykonuję się ją poprzez zmielenie migdałów obranych i tych ze skórką ( wówczas mąką jest ciemniejsza) na drobniutki proszek. Z pośród wszystkich bezglutenowych mąk, jest najbardziej uniwersalna i z powodzeniem może stać się podstawą do wielu wspaniałych wypieków w tym, wypieku chleba.

Uwielbiam ją, za jej zapach i skład. Nie zawiera ani gliadyny, która pobudza apetyt, ani amelopektyny A, która podnosi poziom cukru we krwi, nawet szybciej niż biały cukier, ani aglutyniny, która niszczy jelita.Mąką migdałowa jest bardzo pożywna. Na 100 gramów mąki zawiera aż 20 gramów białka.

Mąką migdałowa ma wiele cennych witamin i minerałów. W 30 gramach mąki znajduje się 6,8 mg witaminy E. Pewnie wiesz, że to witamina młodości, bo zapobiega uszkodzeniom komórek. Jest doskonałym antyoksydantem.

30 gramów mąki, dostarcza też 0,8 mg żelaza, 65,2 mg magnezu i 57,4 mg wapnia. Wapń nie tylko wzmacnia kości i zęby, jest też niezbędny do tego, aby układ krążenia rozprowadził enzymy i i hormony w całym organizmie. W 1/4 szklanki mąki migdałowej znajduje się też 160,4 mg potasu, który pomaga nam regulować ciśnienie krwi. Mąką migdałowa jest lekka i można z niej wypiekać nawet biszkopty.

==>wypróbuj wypieki z mąki migdałowej, pieczywo, muffinki, naleśniki

8. Ziarka dyni

Ziarka dyni są bogate w magnez, który jest niezbędny dla ponad 300 reakcji chemicznych jakie zachodzą w naszym organizmie.
Magnez zapewnia też zdrowy układ nerwowy, przez co lepiej znosimy stress.
Ziarka dyni można dodawać właściwie do każdej potrawy. Jest idealnym produktem do posypania wypieków

9. Mąka kokosowa

Mąka kokosowa zawiera dość sporą ilość białka, szczególnie jeśli porównamy ją z mąką pszenną.100 g mąki kokosowej znajduje się 19 g białka (mąka pszenna ma tylko 10g). Ma też około 9 gramów zdrowych tłuszczów.
ma mało skrobi i cukru, przez co jest idealna dla osób odchudzających się i dbających o figurę. Z tego powodu jest też idealna dla cukrzyków.

Mąka kokosowa ma przecudny zapach i jest niezwykle zdrowa. Produkowana jest z wysuszonego i drobno mielonego, odtłuszczonego kokosa. Czy wiesz, że to jedyna dostępna mąką z tak dużą ilością naturalnego błonnika. W jednej szklance mąki kokosowej znajduje się aż 75% błonnika.

Zobacz też:

Czy warto kupować mąkę kokosową i czy warto za nić tyle płacić?

7 powodów, aby jeść siemię lniane codziennie (dla każdego kto ma kłopoty ze zdrowiem)

Pyszności bez pszenicy, przepisy na wypieki bez mąki pszennej