Kasia Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka Diety Venus
Czy mąka może mieć tyle zalet!? Dodaje energii i przyspiesza metabolizm, obniża poziom cholesterolu LDL we krwi i ciśnienie krwi, zmniejsza zapalenie i objawy zapalenia stawów, a nawet więcej…
Naturalnie bezglutenowa. Nie zawiera cukru, skrobi i nasyconych tłuszczów (to te złe). Ma ciemny, lekko zielonkawy kolor i orzechowy smak. Jest idealna do wszystkich wypieków min. chleba, naleśników, placków czy muffinek.
Mąka z konopi to naturalna mieszanka łatwo przyswajalnych białek, niezbędnych tłuszczy omega-3 i omega-6 w doskonałych proporcjach, mnóstwo cennych witamin i enzymów. Białko pochodzące z konopi jest idealne dla każdego. Jest kompletnym źródłem wszystkich 20 znanych nam aminokwasów, w tym 9 niezbędnych aminokwasów (EAA), których nasz organizm nie może sam produkować. Białko z konopi służy wszystkim.
Czy wiesz, że olej z konopi ma te same właściwości co mąka z konopi! Znane są przypadki skutecznego leczenia raka olejem z konopi.
Mogą je stosować małe dzieci, osoby starsze, osoby po przebytych chorobach a nawet kulturyści. Ponadto, białko z nasion konopi jest bardziej strawne niż mięso, jajka, ser, mleko krowie, a nawet mleko kobiece.
Nasiona konopi zawierają bardzo cenny dla naszego zdrowia kwas gamma-linolenowy (GLA), przeciwutleniacze, aminokwasy, błonnik, żelazo, cynk, karoten, fosfolipidy, fitosterole, witaminę B1, witaminę B2, witaminę B6, witaminę D, witaminę E, chlorofil, wapń, magnez, siarka, miedź, potas, i fosfor.
Dzięki tam unikalnym składnikom, mąką z konopi, jest naturalnym lekarstwem na wiele dolegliwości:
- Dodaje energii i przyspiesza metabolizm
- Obniża poziom cholesterolu LDL we krwi i ciśnienie krwi
- Wzmacnia odporność organizmu
- Zmniejsza objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego i bóle miesiączkowe
- Zmniejsza zapalenie i objawy zapalenia stawów
- Pomaga odbudować mięśnie po wysiłku i wzmacnia organizm po radioterapii i kontuzjach
- Poprawia krążenie krwi, przez co wspomaga leczenie osób z cukrzycą. Osoby te, mogą zauważyć, że jest im cieplej, nie marzną tak bardzo, znikają przebarwienia na rękach i nogach.
- Jest idealna przy alergii i nietolerancjach pokarmowych
- Pomaga zwalczyć uciążliwy łupież
Mąka konopna jest idealnym dodatkiem do innych, zdrowych mąk. Można z nich wypiekać muffinki, naleśniki a nawet chleb.
Wypróbuj chleb z mąki konopnej
Zobacz też:
5 powodów, aby jeść kaszę i używać maki gryczanej
Ta roślina powoduje stany zapalne i przyspiesza starzenie (znane są przypadki, zawałów serca)