Mąką jaglana to mąką naturalnie bezglutenowa. Uważana jest za jedną z najlepszych i niealergizujących mąk, jakie są obecnie są dostępne.
Kasia Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
[dropcap]C[/dropcap]zy wiesz, że struktura białka prosa (jagłów) jest bardzo podobna do białka pszenicy. Dlatego jest idealna do wypieku chleba, który jest lekki, biały i bardzo podobny w strukturze do chleba pszennego.
Oto korzyści dla zdrowia z jedzenia jagłów i produktów z mąki jaglanej.
[unordered_list style=”tick”]
- Mąka jaglana, to mąka „zasadowa” i pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową. Idealna w czasie „odkwaszania” organizmu. Ma słodki, lekko orzechowy smak. Jest bogata w białko, żelazo, witaminy i mnóstwo innych składników odżywczych, które wspierają pracę, całego organizmu. Poprawia pracę umysłu, usuwa nadmiar śluzu z organizmu i jest wyjątkowo lekkostrawna.
- Składniki odżywcze zawarte w mące jaglanej doskonale chronią przed zaparciami. Działają jak prebiotyki, zapewniając odpowiedni poziom dobrych bakterii w jelitach.
- Mąka jaglana zawiera tryptofan. To aminokwas, który musimy dostarczyć wraz z dietą. To dzięki niemu mamy dobry humor, to on relaksuje nasze ciało, uspokaja nerwy i poprawia sen. Tryptofan ma też działanie przeciwdepresyjne, które jest często wykorzystywane w terapii wspomagającej leczenie łagodniejszych stanów depresyjnych.
- Zawiera magnez, witaminę B3, która pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu a także zmniejszyć poziom trójglicerydów i białka C-reaktywnego, co może być przydatne w zapobieganiu chorobom układu krążeniu.
- Mąką jaglana ma też właściwości antyoksydacyjne i jest doskonałym przeciwutleniaczem.
[/unordered_list]
Uwaga: Jeśli masz niedoczynność tarczycy, Hashimoto, używaj mąki i kaszy jaglanej ostrożnie. Podobnie jak warzywa kapustne, kasza jaglana i mąka zawierają goitrogeny. Są to takie substancje, które tłumią aktywność tarczycy, prowadząc do jej powiększenia i pogłębienia stanu zapalnego. Ponadto, goitrogeny bardzo poważnie zaburzają wchłanianie jodu, co przyczyna się do stopniowego niszczenia tarczycy.
O ile w czasie gotowania warzyw kapustnych, goitrogeny zostają w większości „wygotowane”, o tyle gotowanie jagłów, zwiększa efekt ich działania. Dlatego, jeśli masz Hashimoto, jedz je 2-3 razu w tygodniu.
Poniżej znajdziesz przepisy na zdrowe chleby bez pszenicy, w 100% bezglutenowe.