Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi
Czas na mikołajkowe szaleństwo 🙂 Specjalnie dla Was przygotowałam 6 pysznych i prostych deserów z makiem. Warto go wykorzystywać w kuchni, bo zawiera mnóstwo witamin i jest korzystny dla naszego zdrowia.
Mak jest bezprecedensowym rekordzistą, jeśli chodzi o zawartość wapnia – 100 g suchego produktu zawiera aż 1280 mg cennego dla kości pierwiastka, a więc więcej niż 100 g mleka czy sera. Ale to nie wszystko – aromatyczne czarne ziarenka są także niezwykle bogate w potas, magnez, mangan, fosfor, żelazo, cynk oraz miedź, a więc mikroelementy odpowiadające za najważniejsze procesy w organizmie – od produkcji czerwonych krwinek przez kontrolę pracy serca i ciśnienia, a skończywszy na wzroście i prawidłowym rozwoju.
Do tego dodajmy także wysoką zawartość witamin z grupy B odpowiedzialnych między innymi za metabolizm tłuszczów i węglowodanów oraz sporą dawkę błonnika spożywczego, który warunkuje prawidłowe działanie układu pokarmowego a także, jak wykazują badania, zmniejsza wchłanianie soli żółciowych w jelitach, obniżając tym samym poziom złego cholesterolu LDL we krwi
Składniki na 2 porcje:
- 1 szklanka płatków owsianych (bezglutenowych)
- 2 szklanki mleka migdałowego albo wody
- 2 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1-2 łyżki miodu
- 1 łyżka siemienia lnianego (zmielonego)
- 2 łyżeczki maku (+1 łyżeczka do posypania)
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Wykonanie:
W małym rondelku ugotuj płatki owsiane. Dodaj sok z cytryny, miód, siemię lniane, mak i startą skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Gotuj, aż owsianka uzyska dość gęstą konsystencję. Przelej do miseczek. Gotowe!
Wartość odżywcza 1 porcji:
białko: 14g
tłuszcz: 18g
węglowodany: 65g
błonnik: 7g
IG: 44
kalorie: 447 kcal
2. Ciasto migdałowe z makiem
Składniki na 15 porcji:
- 2 szklanki maku
- 7 jajek
- 1/2 szklanki cukru kokosowego
- 2 szklanki mąki migdałowej
- 1 łyżeczka cynamonu
Polewa:
- ¾ szklanki mleczka kokosowego
- 1/3 szklanki ksylitolu
- ¼ kostki masła (50 g)
- 1 szklanka płatków migdałowych
Wykonanie:
Zalej nasionka maku wrzątkiem i pozostaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Odcedź je za pomocą gazy i zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, możesz też spróbować wykorzystać młynek do kawy.
Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Przygotuj tortownicę i wysmaruj ją masłem i wyłóż pergaminem.
W dużej misce, za pomocą miksera ubijaj żółtka z cukrem przez około 5 minut. Dodaj mak i dokładnie wymieszaj, do całkowitego połączenia się składników. Dodaj mąkę migdałową i cynamon i ponownie pomieszaj. Odłóż na bok.
W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Dodaj do uprzednio przygotowanej masy makowej i delikatnie wymieszaj. Przełóż do blaszki, równomiernie rozprowadź, wygładź i piecz przez około 45-50 minut.
Przygotuj karmelową polewę. W małym rondelku wymieszaj mleczko kokosowe z ksylitolem i masłem, gotuj na małym ogniu stale mieszając, aż masa zgęstnieje.
15 minut przed zakończeniem pieczenia ciasta, polej je wykonaną polewą i wstaw ponownie do piekarnika. Na koniec posyp płatkami migdałów.
Smacznego!
Wartość odżywcza 1 porcji:
białko: 12,6g
tłuszcz: 27g
węglowodany:18,6g
błonnik: 7 g
IG: 25
kalorie: 344 kcal
Zobacz także: Będąc na tej diecie nie musisz odmawiać sobie deserów!
3. Muffinki makowe
Składniki na 12 muffinek:
- 2 szklanki mąki migdałowej
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 5 dużych jajek
- ½ szklanki miodu
- 1/2 łyżeczki pasty z wanilii
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 2 łyżki maku
- ¾ łyżeczki sody
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Przygotuj blaszkę na muffinki, którą wysmaruj olejem kokosowym.
W misce wymieszać mąkę migdałową z mąką kokosową, makiem i sodą oczyszczoną.
Do osobnej miski dodaj jajka, miód, sok z cytryny, skórkę z cytryny i pastę z wanilii. Dokładnie wymieszaj. Połącz wraz z mieszanką mąk i delikatnie pomieszaj.
Tak powstałą masę wlej do foremek na muffinki i piecz przez około 20 minut.
Wartość odżywcza 1 porcji:
białko: 7,9g
tłuszcz: 15g
węglowodany: 13g
błonnik: 3g
IG: 45
kalorie: 219 kcal
4. Świąteczne ciasto z makiem bez pieczenia
Składniki na 15 porcji:
Spód:
- 1/2 szklanki orzechów włoskich (60g)
- 1/2 szklanki orzechów laskowych (65g)
- 1 szklanka rodzynek (150g)
- szczypta soli
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Wypełnienie:
- 1 szklanka maku (140g)
- 100g orzechów nerkowca
- 1/3 szklanki miodu
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 5 łyżek oleju kokosowego
- 2 łyżeczki skórki z pomarańczy
- kilka kropli ekstraktu migdałowego
Lukier:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżeczki karobu (można użyć też miodu, choć karob nada polewie karmelowego smaku)
- 1 łyżka soku z pomarańczy
Wykonanie:
Orzechy nerkowca oraz mak namocz na kilka godzin lub na całą noc.
Wykonaj spód ciasta.
Za pomocą blendera lub malaksera zmiel orzechy włoskie i laskowe. Rodzynki drobno posiekaj i dokładnie wymieszaj z orzechami. Dodaj sól i gałkę muszkatołową. Ciasto będzie miało idealną konsystencję wtedy, gdy składniki będą trzymać się razem. Wylep nim dokładnie spód tortownicy.
Roztop olej kokosowy. Przez chwilę blenduj mak z miodem i sokiem pomarańczowym. Następnie dodaj orzechy nerkowca, skórkę z pomarańczy i ekstrakt migdałowy i całość zblenduj. Rozprowadź nadzienie po spodzie i wstaw do zamrażalnika na około 60 minut.
Roztop olej kokosowy, wymieszaj z carobem i sokiem z pomarańczy. Tak wykonanym lukrem polej ciasto, posyp orzechami i startą skórką z pomarańczy i ponownie włóż do zamrażalnika na 30 minut.
Gotowe!
Wartość odżywcza 1 porcji:
białko: 4,6g
tłuszcze: 15,8g
węglowodany: 19,5g
błonnik: 3,5g
IG: 40
kalorie: 220 kcal
5. Chrupaczki makowe
Składniki na 10 porcji:
- 1 szklanka maku
- 2 białka jajek
- sok z 1 cytryny
- 1 czubata łyżka cukru kokosowego
- starta skórka z 1 cytryny
- 100 gramów czekolady (70% kakao)
- 4 łyżki płatków migdałów
Wykonanie:
Mak wymieszaj z cukrem, białkami jaj i sokiem z cytryny. Masę przełóż na papier do pieczenia i równo rozsmaruj. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, wstaw blachę do piekarnika i piecz około 15 minut. Im masa cieniej rozsmarowana tym czas pieczenia jest krótszy.
W międzyczasie upraż na patelni płatki migdałów, a czekoladę rozpuść. Można to zrobić w garnuszku na małym ogniu lub w kąpieli wodnej.
Masę makową wyjmij z piekarnika, a kiedy lekko ostygnie polej rozpuszczoną czekoladą i posyp uprażonymi płatkami migdałów. Pokrój na mniejsze kawałki, w zależności od upodobań.
Wartość odżywcza 1 porcji:
białko: 5,6g;
tłuszcze: 12,5g;
węglowodany: 11,3g;
błonnik: 4g;
IG: 25
kalorie: 165 kcal;
6. Ciasto makowe z lukrem
Składniki na 15 porcji:
- 1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej
- 1/4 szklanki mąki kokosowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka soli
- 3 łyżki maku
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 1/4 szklanki miodu
- 1/2 szklanki mleka migdałowego
- sok z 1 cytryny + starta skórka
Lukier
- 1 szklanka cukru pudru (zmielony cukier kokosowy)
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki płatków migdałowych
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Nasmaruj blaszkę (ja użyłam keksówki) olejem kokosowym.
Do dużej miski mąki wsyp mąkę migdałową i kokosową, proszek do pieczenia, sól, mak i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jajka, olej kokosowy, miód, mleko migdałowe, sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Ciasto nałóż równomiernie do blaszki. Piecz przez około 45 minut.
Przygotuj lukier. W małej misce wymieszaj cukier i sok z cytryny tak, aby nie było żadnych grudek. Kiedy ciasto wystygnie, polej je przygotowanym lukrem i posyp płatkami migdałów.
Smacznego!
Wartość odżywcza 1 porcji:
białko: 5,4g
tłuszcz: 18,7g
węglowodany: 19,2g
błonnik: 2,2g
IG: 42
kalorie: 262 kcal
Zobacz także:
Oczyść swój organizm i schudnij nawet 7 kg w miesiąc!