Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>
Kiedy za oknem jest piękna pogoda, raczej nikt nie musi nas namawiać do wychodzenia z domu. W końcu wiosna i lato sprzyjają towarzyskim spotkaniom, a jednym z przyjemniejszych sposobów spędzania wolnego czasu jest właśnie wspólne grillowanie.
Przy okazji weekendu postanowiłam zaprezentować Wam kilka ciekawych pomysłów na grillowane szaszłyki z drobiu. W składnikach na marynatę znalazły się tylko zdrowe produkty – najlepsze tłuszcze oraz przyprawy.
OTO 3 PRZEPISY NA SZASZŁYKI NA GRILLA:
SZASZŁYKI PO GRECKU Z SOSEM TZATZIKI
Składniki:
550 g piersi z kurczaka (bez skóry i kości)
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka czerwonego octu winnego
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku (posiekane)
2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
1/2 łyżeczki kolendry
3/4 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
W dużej misce pomieszaj ze sobą wszystkie składniki. Pokrojonego w kostkę kurczaka w marynacie schowaj do lodówki na czas od 45 minut do 3 godzin. Rozgrzej grill. Namocz w wodzie drewniane patyczki na szaszłyki przez około godzinę. Grilluj szaszłyki z kurczaka po 3-4 minuty na każdej stronie. Szaszłyki serwuj z dodatkiem sosu tzatziki – przepis na sos na bazie mleka kokosowego znajdziesz TUTAJ.
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Recipe Runner
SZASZŁYKI HAWAJSKIE
Składniki:
800 g piersi z kurczaka (bez kości i skóry)
4 ząbki czosnku (posiekane)
1 łyżka imbiru
1 i 1/2 zielonej papryki
3 szklanki pokrojonego ananasa
1 czerwona cebula
1/3 szklanki cukru kokosowego
sól i pieprz
1/3 szklanki domowego keczupu
1/3 szklanki sosu sojowego
4 łyżki oliwy z oliwek
1 i 1/2 łyżki octu ryżowego
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
1/4 szklanki soku z ananasów
Wykonanie:
W misce zmieszaj keczup, cukier kokosowy, sos sojowy, sok z ananasów, 2 łyżki oliwy z oliwek, ocet ryżowy, czosnek, imbir oraz olej sezamowy. Dodaj do smaku trochę pieprzu i soli. 1/2 marynaty odstaw do lodówki. Umieść pokrojonego kurczaka w worku i zalej go resztą marynaty. Zamknij worek i umieść mięso w lodówce na około 1-2 godziny (w międzyczasie namocz na około godzinę drewniane patyczki na szaszłyki).
Rozgrzej grill. W międzyczasie pokrój cebulę, paprykę i ananasa na kawałki oraz skrop je oliwą z oliwek. Cebulę i paprykę przypraw pieprzem i solą. Na patyczki nadziej warzywa, ananasa i kawałki kurczaka. Grilluj szaszłyki przez 5 minut na każdej ze stron, smarując je pozostałą częścią marynaty.
Przepis i zdjęcie pochodzi z bloga Cooking Classy
SZASZŁYKI W MARYNACIE MIODOWO-LIMONKOWEJ
Składniki:
450 g piersi z kurczaka (bez skóry i kości)
2 łyżki miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
sok z jednej limonki
2 ząbki czosnku (posiekane)
1-2 łyżeczki sosu chili
płatki czerwonej papryki
2 łyżki kolendry
Wykonanie:
W małej misce wymieszaj wszystkie składniki. Zanurz kawałki kurczaka w marynacie i wstaw go do lodówki na około godzinę. Grilluj mięso przez około 6 minut na każdej ze stron.
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Kitchen Meets Girl