Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

Kiedy za oknem jest piękna pogoda, raczej nikt nie musi nas namawiać do wychodzenia z domu. W końcu wiosna i lato sprzyjają towarzyskim spotkaniom, a jednym z przyjemniejszych sposobów spędzania wolnego czasu jest właśnie wspólne grillowanie.

Przy okazji weekendu postanowiłam zaprezentować Wam kilka ciekawych pomysłów na grillowane szaszłyki z drobiu. W składnikach na marynatę znalazły się tylko zdrowe produkty – najlepsze tłuszcze oraz przyprawy.

OTO 3 PRZEPISY NA SZASZŁYKI NA GRILLA:

SZASZŁYKI PO GRECKU Z SOSEM TZATZIKI

szaszłyki na grilla

Składniki:

550 g piersi z kurczaka (bez skóry i kości)

3 łyżki soku z cytryny

1 łyżka czerwonego octu winnego

1 łyżka oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku (posiekane)

2 łyżeczki suszonego oregano

1/2 łyżeczki suszonej pietruszki

1/2 łyżeczki kolendry

3/4 łyżeczki soli

1/8 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:

W dużej misce pomieszaj ze sobą wszystkie składniki. Pokrojonego w kostkę kurczaka w marynacie schowaj do lodówki na czas od 45 minut do 3 godzin. Rozgrzej grill. Namocz w wodzie drewniane patyczki na szaszłyki przez około godzinę. Grilluj szaszłyki z kurczaka po 3-4 minuty na każdej stronie. Szaszłyki serwuj z dodatkiem sosu tzatziki – przepis na sos na bazie mleka kokosowego znajdziesz TUTAJ.

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Recipe Runner

SZASZŁYKI HAWAJSKIE

Składniki:

800 g piersi z kurczaka (bez kości i skóry)

4 ząbki czosnku (posiekane)

1 łyżka imbiru

1 i 1/2 zielonej papryki

3 szklanki pokrojonego ananasa

1 czerwona cebula

1/3 szklanki cukru kokosowego

sól i pieprz

1/3 szklanki domowego keczupu

1/3 szklanki sosu sojowego

4 łyżki oliwy z oliwek

1 i 1/2 łyżki octu ryżowego

1/2 łyżeczki oleju sezamowego

1/4 szklanki soku z ananasów

Wykonanie:

W misce zmieszaj keczup, cukier kokosowy, sos sojowy, sok z ananasów, 2 łyżki oliwy z oliwek, ocet ryżowy, czosnek, imbir oraz olej sezamowy. Dodaj do smaku trochę pieprzu i soli. 1/2 marynaty odstaw do lodówki. Umieść pokrojonego kurczaka w worku i zalej go resztą marynaty. Zamknij worek i umieść mięso w lodówce na około 1-2 godziny (w międzyczasie namocz na około godzinę drewniane patyczki na szaszłyki).

Rozgrzej grill. W międzyczasie pokrój cebulę, paprykę i ananasa na kawałki oraz skrop je oliwą z oliwek. Cebulę i paprykę przypraw pieprzem i solą. Na patyczki nadziej warzywa, ananasa i kawałki kurczaka. Grilluj szaszłyki przez 5 minut na każdej ze stron, smarując je pozostałą częścią marynaty.

Przepis i zdjęcie pochodzi z bloga Cooking Classy

SZASZŁYKI W MARYNACIE MIODOWO-LIMONKOWEJ

 Składniki:

450 g piersi z kurczaka (bez skóry i kości)

2 łyżki miodu

1 łyżka oliwy z oliwek

sok z jednej limonki

2 ząbki czosnku (posiekane)

1-2 łyżeczki sosu chili

płatki czerwonej papryki

2 łyżki kolendry

Wykonanie:

W małej misce wymieszaj wszystkie składniki. Zanurz kawałki kurczaka w marynacie i wstaw go do lodówki na około godzinę. Grilluj mięso przez około 6 minut na każdej ze stron.

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Kitchen Meets Girl

Zobacz także: