Pod względem nadużywania szkodliwych dla zdrowia aptecznych specyfików, Polska znajduje się w pierwszej dziesiątce krajów europejskich. Tego rodzaju silne leki przyjmujemy regularnie, przy każdej najmniejszej dolegliwości. Zapominamy, że nie każda choroba wymaga leczenia syntetycznym antybiotykiem i że można go zastąpić znacznie zdrowszą alternatywą. Otóż naturalne roślinne antybiotyki mają podobne właściwości co leki dostępne w aptekach, a ich stosowanie jest znacznie bezpieczniejsze dla naszego organizmu.
Sprawdź, jakie specyfiki warto stosować i poznaj ich zdrowotne zalety.
Ocet jabłkowy
Dawniej ocet jabłkowy służył jako naturalny konserwant żywności, środek wspierający metabolizm oraz specyfik, który przyspiesza gojenie się ran. W Polsce, jeszcze do niedawna, nie cieszył się aż tak wielką popularnością, jednak obecnie mówi się o nim coraz częściej. Według wielu najnowszych badań, regularne picie octu jabłkowego wpływa bardzo korzystnie na nasz organizm. Wśród jego podstawowych zalet wymienia się m.in. właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne, właściwości antynowotworowe, wspieranie flory jelitowej organizmu, wspomaganie walki z otyłością, wspomaganie kontroli poziomu glukozy we krwi oraz wspieranie prawidłowej pracy serca.
Więcej na temat tego naturalnego antybiotyku przeczytasz TUTAJ
Zobacz też: Jak stosować ocet jabłkowy, aby przyspieszyć odchudzanie
Kurkuma
Wśród trendów żywieniowych na rok 2017, ta przyprawa znajduje się w ścisłej czołówce. Jej zalet zdrowotnych nie sposób zliczyć – przede wszystkim kurkuma ma właściwości przeciwzapalne, antywirusowe, antybakteryjne, oczyszczające i antynowotworowe. Kurkuma w naturalny sposób oczyszcza z toksyn wątrobę, wzmacnia serce, pomaga przy dolegliwościach żołądkowych takich jak wzdęcia, grypa żołądkowa, wrzody czy biegunka, kontroluje poziom glukozy we krwi, wzmacnia odporność oraz działa przeciwbólowo.
Więcej o kurkumie przeczytasz TUTAJ
Olejek oregano
Aromatyczne zioło oregano, zwane również dzikim majerankiem, znali już starożytni Grecy i Rzymianie. Już wtedy traktowano je jako doskonały lek przeciwbólowy i środek skutecznie wzmacniający odporność.
Obecnie olejek z oregano często wykorzystywany jest w medycynie naturalnej jako preparat na wiele dolegliwości. Wśród jego właściwości wymienia się m.in. wpływ na poprawę trawienia, skuteczność w leczeniu chorób pasożytniczych, działanie moczopędne oraz wzmacnianie systemu nerwowego. Olejek z oregano leczy również ból gardła oraz łagodzi bóle stawów i mięśni.
O jego wszystkich zaletach przeczytasz TUTAJ
Echinacea (jeżówka)
To jedno z najpopularniejszych ziół w Ameryce, które z początku rosło głównie na terenach Gór Skalistych, Wielkich Jezior oraz Appalachów. To właśnie zamieszkujący tamte obszary Indianie – Siuksowie, Dakotowie i Komancze – odkryli zdrowotne właściwości echinacei, którą stosowali na rany, oparzenia, kaszel, rzeżączkę, przeziębienia, jak również jako antidotum na ukąszenia przez węże i owady. Obecnie, w medycynie naturalnej, jeżówka jest uważana za lek skutecznie podnoszący odporność organizmu, a jej najpopularniejszą odmianą jest jeżówka purpurowa. Zioło często jest wykorzystywane do produkcji leków oraz stosowane w przemyśle kosmetycznym (m.in. w preparatach dermatologicznych, które przyspieszają regenerację skóry)
Co ciekawe, udowodniono, że regularne stosowanie preparatów z tego zioła zmniejsza ryzyko przeziębienia od 35 do 58 proc. Poprzez nasilenie procesu fagocytozy (wychwytywania i wchłaniania przez komórki układu odpornościowego drobnych cząsteczek organicznych, takich jak bakterie, wirusy i grzyby) oraz pobudzanie leukocytów do wydzielania substancji przeciwwirusowych, echinacea skutecznie podnosi naturalną odporność naszego organizmu.
Chrzan
Jego świeży korzeń ma mnóstwo właściwości leczniczych. Chrzan to świetny naturalny lek przeciwbakteryjny, przeciwwirusowy, przeciwgrzybiczny i wykrztuśny, które zawdzięcza substancjom, takim jak fitoncydy lizozym i alkohol fenyloetyl. W medycynie ludowej od dawna jest stosowany jako lek na katar, chore zatoki, dolegliwości trawienne, jak również bóle głowy i reumatyzm. Naukowcy podkreślają również, że chrzan ma właściwości antynowotworowe – wszystko dzięki zawartym w nim składnikom, takim jak izotiocyjaniany, które hamują aktywację metabolizmu czynników rakotwórczych.
Propolis
Nieprzypadkowo został okrzyknięty antybiotykiem XXI wieku. Propolis, czyli kit pszczeli to produkowana przez pszczoły lepka substancja, która stanowi mieszaninę żywicy roślin (m.in. kasztanowca, topoli, jodły i modrzewia) oraz wydzielin gruczołów pszczelich. Służy ona pszczołom do uszczelniania ula, wzmacniania jego konstrukcji oraz ochrony przed drobnoustrojami.
Wśród właściwości propolisu wymienia się przede wszystkim działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Udowodniono, że substancja ma bardzo korzystny wpływ na układ oddechowy, dlatego często stosuje się ją w profilaktyce grypy i przeziębień. Co więcej, propolis to skuteczny lek w walce z nadciśnieniem oraz preparat pomagający zwalczyć choroby dziąseł, zapalenia jamy ustnej oraz pleśniawki.
Ten naturalny antybiotyk cieszy się wielką popularnością w Polsce. Wśród jego zalet wymienia się m.in. wzmacnianie odporności, regulowanie ciśnienia krwi, obniżanie poziomu cholesterolu, leczenie miażdżycy, leczenie zakażeń grzybiczych, eliminację toksyn oraz łagodzenie objawów przeziębienia i kataru siennego.
Więcej na temat tego, jak go stosować, przeczytasz TUTAJ
Cebula
Cebula to bogate źródło witaminy C, związków siarki oraz polifenoli, które wspomagają rozwój flory bakteryjnej. Poza tym jest też źródłem kwercetyny, czyli bardzo silnego antyoksydantu, który ma działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe oraz zmniejsza ryzyko chorób serca. Cebula nie tylko wzmacnia odporność naszego organizmu, ale również zapobiega stanom zapalnym, wzmacnia kości, redukuje wahania glukozy, zmniejsza ryzyko zaćmy i jaskry, obniża poziom cholesterolu oraz poprawia stan naczyń krwionośnych.
Więcej o jej wszystkich zaletach przeczytasz TUTAJ
Imbir
Doskonale radzi sobie z przeziębieniem, migreną oraz bólami miesiączkowymi. Ma działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, przez co zmniejsza ryzyko występowania takich chorób, jak nowotwory, choroby serca czy choroba Alzheimera. Zdecydowaną zaletą imbiru jest również to, że przyśpiesza spalanie tłuszczu i ogranicza apetyt, dlatego jego regularne stosowanie może być pomocne w odchudzaniu.
O jego zdrowotnych właściwościach przeczytasz TUTAJ
Papryka habanero
Ten gatunek papryki pochodzi z rejonów Ameryki Południowej, a dokładnie obszarów Amazonii. Jej charakterystyczną cechą jest bardzo pikantny i ostry smak – wszystko przez wysokie stężenie kapasaicyny, która znajduje się w jej gnieździe nasiennym. Substancja ta ma nie tylko właściwości antynowotworowe (hamuje rozwój wolnych rodników), ale również odchudzające (wspiera spalanie kalorii, kontroluje przetwarzanie węglowodanów oraz wzmacnia organizm w trakcie wyczerpujących ćwiczeń fizycznych). Warto również podkreślić, że zawarta w papryce kapasaicyna wzmacnia odporność, reguluje trawienie oraz powoduje wydzielanie endofrin, odpowiadających za nasz dobry nastrój.
Należy jednak pamiętać, że nie powinno się jej przyjmować zbyt często i w dużych dawkach. Stosowana w nadmiernych ilościach jest toksyczna dla naszego organizmu.