Czosnek to naturalny antybiotyk, który można znaleźć w wielu produktach spożywczych. Nawet idąc do sklepu można znaleźć masę rzeczy z dodatkiem czosnku. Choćby chleb, precle czy sos sałatkowy. To jednak nic nowego. Już starożytne cywilizacje doceniały cudowne właściwości tego produktu. W Egipcie wykorzystywano go by zwiększyć wydajność i siłę oraz pozbyć się dolegliwości związanych z układem krążenia. Z kolei w Talmudzie możemy znaleźć zapis, że czosnek eliminuje pasożyty i inne schorzenia. Starożytni Grecy jedli czosnek w celu zwiększenia odwagi i ochrony przez truciznami. Natomiast Rzymianie poprawiali w ten sposób działanie układu krążenia, pokarmowego oraz łagodzili bóle stawów. Japończycy i Chińczycy stosowali czosnek by usprawnić pracę układu oddechowego.
Naukowo potwierdzone korzyści z jedzenia czosnku
Nauka od wielu lat bada zbawiennie działanie czosnku, jednoznacznie potwierdzając, że jest jednym z lepszych produktów w leczeniu licznych dolegliwości. Czosnek i jego lecznicze właściwości w:
- miażdżycy
- zawałach serca,
- chorobie niedokrwiennej,
- obniżaniu poziomu cholesterolu,
- regulowaniu ciśnienia krwi,
- leczeniu ukąszeń owadów,
- łagodzeniu objawów przeziębienia i kataru siennego,
- leczeniu zakażeń grzybiczych,
- leczeniu biegunek,
- eliminacji toksyn,
- wzmocnieniu odporności.
Działa również korzystnie w kontrolowaniu objawów:
- cukrzycy,
- powiększonej prostaty,
- zapalenia kości i stawów.
Miód z czosnkiem
Najlepiej spożywać czosnek na surowo. Najlepiej posiekać ząbki, pozostawić je na około 15 minut i dodać je do jedzenia. Używaj go regularnie, aby wzmocnić swoją odporność i osiągnąć optymalny stan zdrowia.
Składniki:
2-3 surowe ząbki czosnku drobno posiekane,
1 łyżka miodu (nie sztucznego!).
Jak przygotować:
Połącz ze sobą wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Możesz nawet codziennie jeść taką mieszankę!
Czosnkowy tonik na grypę
Jeśli walczysz z przeziębieniem lub grypą koniecznie musisz wpłynąć na swoją odporność. Spróbuj więc tego toniku by poprawić swoje zdrowie.
Składniki:
5 posiekanych ząbków czosnku,
1 łyżeczka posiekanego imbiru,
ocet jabłkowy,
1 cytryna,
2 czerwone papryczki chili (posiekane).
Jak przygotować:
1. Dodaj składniki, jedną warstwę naraz do słoika 300-500 ml.
2. Zacznij od czosnku, imbiru i papryczki chili na koniec dodając sok z cytryny i ocet jabłkowy.
3. Uszczelnij słoik.
4. Przechowuj w spiżarni i korzystaj z tej mieszaniny w przypadku przeziębień.