Czosnek to naturalny antybiotyk, który można znaleźć w wielu produktach spożywczych. Nawet idąc do sklepu można znaleźć masę rzeczy z dodatkiem czosnku. Choćby chleb, precle czy sos sałatkowy. To jednak nic nowego. Już starożytne cywilizacje doceniały cudowne właściwości tego produktu. W Egipcie wykorzystywano go by zwiększyć wydajność i siłę oraz pozbyć się dolegliwości związanych z układem krążenia. Z kolei w Talmudzie możemy znaleźć zapis, że czosnek eliminuje pasożyty i inne schorzenia. Starożytni Grecy jedli czosnek w celu zwiększenia odwagi i ochrony przez truciznami. Natomiast Rzymianie poprawiali w ten sposób działanie układu krążenia, pokarmowego oraz łagodzili bóle stawów. Japończycy i Chińczycy stosowali czosnek by usprawnić pracę układu oddechowego.

Naukowo potwierdzone korzyści z jedzenia czosnku

Nauka od wielu lat bada zbawiennie działanie czosnku, jednoznacznie potwierdzając, że jest jednym z lepszych produktów w leczeniu licznych dolegliwości. Czosnek i jego lecznicze właściwości w:

  • miażdżycy
  • zawałach serca,
  • chorobie niedokrwiennej,
  • obniżaniu poziomu cholesterolu,
  • regulowaniu ciśnienia krwi,
  • leczeniu ukąszeń owadów,
  • łagodzeniu objawów przeziębienia i kataru siennego,
  • leczeniu zakażeń grzybiczych,
  • leczeniu biegunek,
  • eliminacji toksyn,
  • wzmocnieniu odporności.

Działa również korzystnie w kontrolowaniu objawów:

  • cukrzycy,
  • powiększonej prostaty,
  • zapalenia kości i stawów.

Miód z czosnkiem

Najlepiej spożywać czosnek na surowo. Najlepiej posiekać ząbki, pozostawić je na około 15 minut i dodać je do jedzenia. Używaj go regularnie, aby wzmocnić swoją odporność i osiągnąć optymalny stan zdrowia.

Składniki:
2-3 surowe ząbki czosnku drobno posiekane,
1 łyżka miodu (nie sztucznego!).

Jak przygotować:
Połącz ze sobą wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Możesz nawet codziennie jeść taką mieszankę!

Czosnkowy tonik na grypę

Jeśli walczysz z przeziębieniem lub grypą koniecznie musisz wpłynąć na swoją odporność. Spróbuj więc tego toniku by poprawić swoje zdrowie.

Składniki:
5 posiekanych ząbków czosnku,
1 łyżeczka posiekanego imbiru,
ocet jabłkowy,
1 cytryna,
2 czerwone papryczki chili (posiekane).

Jak przygotować:
1. Dodaj składniki, jedną warstwę naraz do słoika 300-500 ml.
2. Zacznij od czosnku, imbiru i papryczki chili na koniec dodając sok z cytryny i ocet jabłkowy.
3. Uszczelnij słoik.
4. Przechowuj w spiżarni i korzystaj z tej mieszaniny w przypadku przeziębień.