Katarzyna Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka planu Vital Detox

Kozieradka to przyprawa, która jest bardzo popularna szczególnie w kuchni indyjskiej. Wykorzystuje się w niej zarówno nasiona, jak i liście tej rośliny. Ta roślina wkracza nieśmiało także do naszych kuchni, oraz jest często wykorzystywana jako środek kosmetyczny. Warto ją stosować dlatego, że posiada ona mnóstwo właściwości zdrowotnych, z których części nie można znaleźć w innych ziołach. W tym artykule przedstawię 15 najciekawszych właściwości zdrowotnych tej rośliny.

Obniżanie poziomu cholesterolu

Kozieradka wpływa korzystnie na układ krwionośny, zmniejszając ilość cholesterolu LDL i poprawiając stan naczyń krwionośnych. Korzystne działanie kozieradki wynika z tego, że zawiera ona saponiny steroidowe, które hamują wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów. Z tego powodu, dodawanie kozieradki do potraw, to jeden z najlepszych sposobów na pozbycie się problemów z wysokim cholesterolem.

Zmniejszenie ryzyka chorób serca

Kozieradka zawiera galaktomannan, który wpływa korzystnie na zdrowie serca. Ta substancja jest obecna także w gumie guar oraz gumie karob. Dostarcza także dużej dawki potasu, wspierającego prawidłową pracę serca i ciśnienie krwi.

kozieradka

Normowanie poziomu glukozy

Obecnie trwają badania nad zastosowaniem kozieradki, jako sposobu na obniżenie poziomu glukozy we krwi. Galactomannan obecny w kozieradce, spowalnia wchłanianie glukozy z pokarmu i sprawia, że jest on niższy we krwi. Co więcej, kozieradka poprawia wydzielanie insuliny. Jeśli już chorujesz na cukrzycę, przed zastosowaniem kozieradki, powinieneś porozmawiać z lekarzem.

Ważne: Poznaj ukrytą prawdę o oleju kokosowym!

Wspieranie trawienia

Kozieradka zawiera dużą ilość błonnika oraz antyoksydantów. Dzięki jej stosowaniu, można pozbyć się z organizmu toksyn i wspierać trawienie. Herbata z kozieradki jest stosowana po to, by poprawić trawienie i zmniejszyć ból brzucha. Jeśli rano napijesz się odwaru z kozieradki, będziesz mógł łatwiej poradzić sobie z zaparciami.

Zmniejszania nadkwasoty

Jedna łyżeczka kozieradki, dodana do jedzenia, znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia refluksu jelitowego oraz zgagi. Dzieje się tak dlatego, że zawiera ona śluzy, osłaniające żołądek i jelita. Dzięki temu znacznie zmniejszamy podrażnienie tkanek. Najlepiej jest używać ją w podobny sposób do lnu, czyli namoczyć ją w ciepłej wodzie, by przedostał się do niej cały śluz.

Kozieradka wspiera odchudzanie

Jeśli chcesz schudnąć, powinieneś przyjmować kozieradkę rano, na pusty żołądek. Można ją zarówno zaparzać, jak i żuć. Dzięki temu osiągamy korzyści z przyjmowania większej ilości błonnika, który wypełnia żołądek. Pozwala to znacznie zmniejszyć apetyt i ograniczyć porcje jedzenia.

Lekarstwo na gorączkę i bóle gardła

Stosowanie kozieradki może być alternatywą dla znanej polskiej receptury, czyli mieszaniny mleka, miodu czosnku. Napar z kozieradki wymieszanej z cytryną i miodem, sprawia, że szybko stajemy na nogi. Tutaj ponownie widać kojące działanie śluzów z kozieradki – hamują one kaszel i zmniejszają ból, który towarzyszy chorobom gardła.

Zwiększenie produkcji mleka u karmiących kobiet

Jednym z najważniejszych zastosowań kozieradki, jest używanie jej w celu zwiększenia ilości wydzielanego mleka. Kozieradka zwiększa wydzielanie diosgeniny, która odpowiada za produkcję mleka. Efekty jej działania są widoczne bardzo szybko, bo już od 1 do 3 dni, po jej przyjęciu.

kobieta w ciąży

Łatwiejszy poród

Kozieradka była stosowana także jako środek ułatwiający i przyśpieszający poród. Obecnie raczej nie zaleca się jej stosowania w ciąży, ponieważ może doprowadzić do przedwczesnego porodu, a nawet poronienia. Jej zastosowanie najlepiej jest skonsultować z lekarzem.

Popularne: 5 groźnych dla Twojego zdrowia kłamstw, które powiedziano Ci o chlebie… 

Zmniejszanie dolegliwości kobiecych

Kozieradka to źródło diosgeniny i izoflawonów, które mają działanie estrogenowe i redukują nieprzyjemne objawy, pojawiające się przed menstruacją. Wpływają one także na zredukowanie nieprzyjemnych objawów menopauzy, takich, jak rumieńce i zmiany nastroju.

Kozieradka jest rośliną, która daje szczególne korzyści dla kobiet, które z naturalnych przyczyn są narażone na niedobór żelaza. Ten problem pojawia się szczególnie w okresie dojrzewania, w ciąży i podczas karmienia dziecka piersią. Kozieradka, podobnie, jak warzywa liściaste, dostarcza dużej ilości łatwo wchłanialnego żelaza. Aby zmaksymalizować korzystne działanie kozieradki, można dodawać ją do potraw zawierających pomidory i ziemniaki.

Kozieradka wpływa na powiększenie biustu

Może to wydawać się niewiarygodne, ale dzięki stosowaniu kozieradki, można powiększyć biust. Dzieje się tak dlatego, że kozieradka wpływa korzystnie na kobiecy układ hormonalny.

maseczka

Kozieradka zmniejsza ryzyko występowania nowotworów jelita grubego

W jej skład wchodzą takie składniki, jak saponiny i śluzy, które zmniejszają wchłanianie toksyn przez ścianę jelita grubego. Bardzo ważna jest także spora zawartość błonnika, który „rozcieńcza” toksyny znajdujące się w jelitach. To jeden z czynników, który pozwala ograniczyć ryzyko nowotworów.

5 produktow, ktorych unikaj w hashimoto

Kozieradka i stany zapalne skóry

Kozieradka zawiera antyoksydanty i substancje przeciwzapalne, dlatego po jej zastosowaniu na skórę, można spodziewać się zmniejszenia stanów zapalnych i egzemy. Wpływają one także na zmniejszenie widoczności blizn. Aby uzyskać to działanie, należy zastosować pastę z rozdrobnionej kozieradki i wmasowywać ją w blizny.

Zmniejszanie ilości zmian skórnych

Kozieradka jest stosowana na skórę po to, by zmniejszyć ilość takich zmian, jak pryszcze i czyraki, a także by wygładzić zmarszczki. Dobrym rozwiązaniem jest mycie twarzy z użyciem wody zagotowanej z nasionami kozieradki. Jeśli zależy ci na skuteczniejszym działaniu, nałóż kozieradkę na skórę na 20 minut.

Kozieradka na włosy

Większość moich znajomych stosuje kozieradkę po to, by poprawić stan włosów. W tym celu można zarówno przyjmować ją jako przyprawę, jak i nakładać ją w formie maski na włosy. Aby zapobiegać wypadaniu włosów, wymieszać razem olej kokosowy (lub inny tłuszcz, który nie ulega zniszczeniu pod wpływem wysokiej temperatury), oraz nasiona kozieradki. Następnie należy podgrzać tę mieszaninę i nakładać ją na skórę i włosy. Kozieradka stosowana w taki sposób, zmniejsza także ilość łupieżu.

13516733_1062963403751340_1112087744358580083_n

Zobacz także: