pieprz kajeński

Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.

Istnieje wiele piekielnie ostrych przypraw. Niektóre odmiany gorczycy nawet w niewielkiej dawce, potrafią odebrać oddech, imbir gryzie w język, a wasabi i zwykły chrzan, kręcą w nosie. Królem ostrych przypraw jest jednak ostra papryka. Początkowo była ona dostępna tylko w kuchni Ameryki Południowej, gdzie uprawiano ją od wieków.

Konkwistadorzy docenili jej ostry smak, który sprawiał, że tą papryką udawało się zastąpić bardzo drogi pieprz. Od czasów podboju Meksyku przez Hernana Corteza, papryka rozpowszechniła się we wszystkich ciepłych rejonach świata. Z czasem wyhodowano piekielnie ostre odmiany ostrej papryki.

Wojciech Cejrowski pisał o tym, że ostra papryka to jedno z niewielu źródeł pożywienia, jakie można znaleźć w dżungli. W pozostałych miejscach świata, papryka chilli jest stosowana jedynie jako przyprawa oraz jako lekarstwo. Można ją spotkać w produktach dostępnych bez recepty, takich, jak żele i plastry o działaniu rozgrzewającym.

Podobne działanie ma także papryka przyjmowana doustnie. W przeciwieństwie do chrzanu i gorczycy, nie wywołuje ona poważnych stanów zapalnych błon śluzowych. Papryka działa bezpośrednio na nerwy, dając uczucie bólu, ale bez pojawienia się uszkodzenia tkanek.

  1. Zmniejszenie bólu stawów i mięśni

Papryka aktywuje te same ośrodki w mózgu, co uczucie bólu towarzyszące urazowi, blokując tymczasowo receptory. Z tego powodu, po przyjęciu odpowiedniej dawki piekącego lekarstwa, można zmniejszyć ból powstający w wyniku:

  • stanów zapalnych

  • operacji

  • neuropatii cukrzycowej

  • problemów z kręgosłupem

Takie działanie mają także maści zawierające kapsaicynę.

Wielu pacjentów narzeka na to, że maści ze sklepów zawierające kapsaicynę, mają słabe działanie. Dobrym rozwiązaniem może być zrobienie własnej maści, z ostrej papryki w proszku wymieszanej z olejem kokosowym.

Nakłada się ją na bolące stawy. Pamiętaj o tym, że nie wolno stosować takiej maści na uszkodzoną lub podrażnioną skórę

pieprz kajeński

2. Zmniejszenie ryzyka zakrzepów

Kapsaicyna ma działanie antyoksydacyjne i poprawia przepływ krwi przez naczynia krwionośne. Pozytywnie wpływa też na proces tworzenia się skrzepów, zapobiegając na wczesnym etapie rozwojowi zakrzepicy.

Ostra papryka zmniejsza także stężenie trójglicerydów i cholesterolu LDL we krwi, co chroni naczynia krwionośne przed zatkaniem na skutek miażdżycy.

3. Działanie odchudzające

Ostra papryka wchodzi w skład wielu preparatów odchudzających. Nie wierz w to, że pozwala ona wypalić kilka tysięcy kalorii (jak mówią reklamy) – zamiast tego, możesz spodziewać się zmniejszenia apetytu i poprawienia metabolizmu i trawienia.

Dzięki jedzeniu papryki, nasz organizm skuteczniej przyswaja składniki odżywcze z pożywienia, co jest kluczowe przy odchudzaniu. Najlepsze działanie ma kapsaicyna dodawana do jedzenia w takich dawkach, które dają poczucie szczęścia połączonego z bólem.

4. Odtruwanie organizmu

Ostre odmiany papryki wpływają pozytywnie na metabolizm, poprawiają krążenie i jednocześnie przyczyniają się do oczyszczenia organizmu. Po zjedzeniu ostrych potraw, bardziej się pocimy, co także jest jednym ze sposobów na oczyszczenie organizmu.

5. Leczenie gardła

Może się nam wydawać, że przyjmowanie ostrej papryki prowadzi do nasilenia stanów zapalnych, jednak nie jest to prawdą. Kapsaicyna ma działanie bakteriobójcze, przeciwbólowe i hamuje wydzielanie śluzu w jamie ustnej i w nosie.

Jednym z najlepszych sposobów na oczyszczenie zatok, jest zjedzenie esencjonalnego bulionu z dodatkiem szczypty chilli.

6. Działanie przeciwnowotworowe

Kilka lat temu wiele osób samodzielnie robiło olej z dodatkiem ostrej papryki, oczekując tego, że zniszczy on rozwijający się nowotwór. Nie ma badań, które potwierdzałyby jego skuteczność u ludzi, jednak istnieją dowody, że pomaga u zwierząt.

Dziś wiadomo, że papryka zmniejsza ryzyko występowania nowotworu piersi.

Moim zdaniem, nie ma potrzeby parzenia sobie języka bardzo ostrym wyciągiem olejowym z papryki – stosując tę metodę, szybko się zniechęcimy. Znacznie smaczniejszym rozwiązaniem jest używanie w kuchni sosu tabasco lub papryki w proszku, która ma takie samo działanie.

7. Leczenie migreny

Migrena to problem, pojawiający się z powodu nieprawidłowego rozszerzania się naczyń krwionośnych w mózgu. Ostra papryka jest idealnym rozwiązaniem tego problemu, ponieważ poprawia krążenie i przywraca prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Trwają badania nad zastosowaniem maści i żeli z chilli na problemy migrenowe i ich wyniki są zachęcające.

Dzięki niej można także zmniejszyć przewodnictwo bólu, przez co napad jest znacznie łatwiejszy do zniesienia.

8. Walka z przeziębieniem

Ostra papryka zwiększa wydzielanie śluzu, dzięki czemu łatwiejsze jest jego usunięcie i odblokowanie zatkanych zatok i nosa.

Dzięki temu, usuwamy z organizmu także alergeny i bakterie, które wydłużają czas trwania choroby. Obecnie pracuje się nad stworzeniem sprayu do nosa, który będzie zawierał kapsaicynę, ale dopóki nie znamy bezpiecznej receptury, lepiej ograniczyć się do przyjmowania papryki w potrawach.

9. Poprawienie stanu skóry

Naukowcy wiążą nadzieje z zastosowaniem ostrej papryki na łuszczycę, chorobę skóry, która jest bardzo trudna do wyleczenia.

Chilli działa przeciwbakteryjnie i zmniejsza objawy tej wstydliwej choroby. Prowadzono już badania z użyciem podwójnej, ślepej próby, które potwierdziły, że 0.025% maść z kapsaicyną, daję pozytywne efekty przy tej chorobie.

Mimo tych pozytywnych doniesień, podczas stosowania kapsaicyny należy zachować szczególną ostrożność. Podczas krojenia papryki, nakładaj rękawiczki, a następnie kilkukrotnie umyj ręce. W przeciwnym razie, po dotknięciu do błon śluzowych, pojawi się bardzo silny ból.

10. Kapsaicyna stosowana w jamie ustnej

Kolejnym zastosowaniem tego preparatu jest dbanie o zdrowie dziąseł i zębów. Dzięki kapsaicynie zmniejszamy ból dziąseł, ograniczamy nieświeży zapach z jamy ustnej i zmniejszamy wysuszenie, spowodowane słabym wydzielaniem śliny.

Na co uważać, podczas stosowania kapsaicyny?

Kapsaicyna oprócz niewątpliwie korzystnych właściwości jest jednocześnie jedną z najgroźniejszych substancji, które znajdują się w Twojej kuchni. Oto kilka zaleceń dotyczących jej stosowania:

  • Nie używaj kapsaicyjny na uszkodzoną skórę i błony śluzowe

  • Po przygotowywaniu potraw z ostrą papryką umyj dokładnie ręce

  • Po nakładaniu kremów z dodatkiem kapsaicyny, nie rozgrzewaj ciała (na przykład przez kąpiel lub stosowanie termoforu)

    Zobacz także:

 

Comments

komentarze