Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

Jest bogactwem ziaren i orzechów, nie zawiera glutenu, a przy tym ma piękny cynamonowy zapach. Ten chlebek może być doskonałą śniadaniową alternatywą dla owsianki czy zwykłego pełnoziarnistego chleba. Ma w sobie mnóstwo wartości odżywczych i stanowi doskonały zastrzyk energii na cały dzień.

Chleb z ziarnami i cynamonem możesz jeść z masłem, choć już sam w sobie jest tak smaczny, że nie potrzebuje żadnych specjalnych dodatków. Dowiedz się, jak krok po kroku go wykonać.

PRZEPIS NA CHLEB Z ZIARNAMI I CYNAMONEM

cynamonowy chleb

Składniki:

1/3 szklanki kaszy jaglanej

3/4 szklanki nasion słonecznika

1/2 szklanki pestek dyni

3/4 szklanki orzechów laskowych (drobno pokrojonych)

1 szklanka rodzynek

2 i 1/4 szklanki płatków owsianych

1/2 szklanki siemienia lnianego (niemielonego)

1/3 szklanki babki płasznik

3 łyżki nasion chia

1 i 1/2 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki soli

2 i 1/2 szklanki wody

1/4 szklanki oleju kokosowego

2 łyżki syropu klonowego

Na nadzienie:

1 łyżka cynamonu

3 i 1/2 łyżki cukru kokosowego

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozsyp kaszę jaglaną, słonecznik, pestki dyni i orzechy laskowe i podpraż je w piekarniku, co jakiś czas mieszając, na około 15-20 minut. W międzyczasie zalej wrzątkiem rodzynki, pozostaw na moment, a następnie dokładnie odsącz i odstaw na bok. W dużej misce wymieszaj ze sobą podprażone ziarna, płatki owsiane, siemię lniane, babkę płasznik, nasiona chia, cynamon oraz sól. Dodaj wodę, olej kokosowy, syrop klonowy, rodzynki, a następnie dokładnie wymieszaj ciasto rękami, do momentu, kiedy ciasto zrobi się zbite. W małej misce połącz ze soba cynamon i cukier.

Foremkę na chleb wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś do niej 1/3 ciasta, a następnie poprósz jego wierzch 1/2 mieszanki cynamonu i kokosowego cukru. Tę czynność powtórz z kolejną 1/3 ciasta, a z pozostałej części ułóż delikatną „kopułę”, która będzie wierzchnią warstwą chleba. Formę przykryj ściereczką i pozostaw ciasto na około 4 godziny (lub na całą noc).

Rozgrzej piekarnik na 175°C, odkryj ciasto i piecz je przez około 1,5 godziny, do momentu, kiedy chleb nie zyska złocistego koloru (po godzinie pieczenia, zerkaj co jakiś czas na ciasto). Pozostaw chleb do schłodzenia na około 2 godziny. Chleb możesz jeść sam z dodatkiem masła. Możesz go trzymać w lodówce do tygodnia.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Snixy Kitchen

Zobacz także: