Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >> 

Ci, którzy mieli okazję wypróbować klasyczny przepis na Pad Thai, z pewnością wiedzą, że wśród podstawowych składników tego dania znajdują się smażony makaron ryżowy, orzeszki ziemne, jajko oraz krewetki lub tofu. Tradycyjna i szybka w wykonaniu potrawa kuchni tajskiej cieszy się coraz większą popularnością w naszym kraju i coraz częściej można ją spotkać w różnych ciekawych wersjach.

zakwaszenie organizmu

Ja znalazłam dość nietypowy pomysł na Pad Thai, który wciąż wyróżnia się ciekawym i orientalnym smakiem, jednak bardziej przypomina lekką sałatkę – wprost idealną na kolację. Takie danie, którego podstawą są surowe warzywa, to naprawdę solidna dawka cennych witamin i minerałów.

Przepis możesz wykonać w ekspresowym tempie (jedyne, o czym musisz pamiętać, to o namoczeniu nerkowców przez noc). Zobacz, jak szybko możesz go wykonać.

ORGANICZNY „PAD THAI” Z DRESSINGIEM MIGDAŁOWYM

Składniki:

Migdałowy dressing:

1/3 szklanki masła migdałowego

1/2 szklanki wody

1/2 szklanki nerkowców (namoczonych przez noc)

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka oleju sezamowego

1 cm imbiru

szczypta pieprzu cayenne

2 łyżki syropu klonowego

sól i pieprz

Pad Thai:

1 marchewka (starta)

200 g fasolki szparagowej (zblanszowanej)

1 szklanka kiełków fasolki mung

1/2 ogórka (pokrojonego w paseczki)

1/2 papryki (pokrojonej w paseczki)

3 zielone cebulki (pokrojone w talarki)

1 kolba kukurydzy (ziarenka)

1 szklanka kolendry (pokrojonej)

sól i pieprz

Wykonanie:

W dużej misce pomieszaj ze sobą wszystkie składniki na organiczny Pad Thai. Przypraw je solą i pieprzem i odstaw na bok. W tym czasie przygotuj migdałowy dressing, miksując ze sobą wszystkie składniki potrzebne do jego wykonania. Gotowy dressing zmieszaj z warzywami. Gotowe!

Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony Food Matters

Zobacz także: