warzywny detoks organizmu

Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

Naładuj swoje ciało zieloną energią, zastosuj 3-dniowy warzywny detoks organizmu. Każdy tego potrzebuje, nawet TY!.Korzystaj z siły i mocy sezonowych warzyw i uzupełnij witaminy i minerały stosując ten plan jedzenia.

Codziennie czujesz się zmęczona i brakuje Ci energii na podstawowe czynności? Z ledwością wstajesz z łóżka, masz kiepskie samopoczucie, które jeszcze bardziej się pogarsza, kiedy spojrzysz w lustro. Twoja cera jest szara i sucha, a Twoje ciało jest napuchnięte. To wszystko jest sygnałem, że potrzebujesz oczyścić się z toksyn.

Przejdź na 3-dniowy warzywny detoks organizmu, który sprawi, że od razu poczujesz się lepiej. W programie, który Ci proponuję, znalazły się same warzywa – zdrowe koktajle, sałatki z sezonowych warzyw oraz pyszna i dodająca energii zupa.

DZIEŃ 1

I posiłek Krem z brokułów i awokado

II posiłek Krem z brokułów i awokado

III posiłek Krem z brokułów i awokado

IV posiłek Krem z brokułów i awokado

V posiłek Krem z brokułów i awokado

KREM Z BROKUŁÓW I AWOKADO

Składniki:

1 łyżka oliwy z oliwek

1 cebula (posiekana)

6 szklanek bulionu warzywnego

2 średnie brokuły

1 awokado

2 szklanki botwinki

2 łyżki świeżej natki pietruszki

sok z jednej limonki

sól i pieprz

Wykonanie:

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podduś cebulę (przez około 3 minuty). Dodaj bulion, sól, pieprz oraz brokuły. Doprowadź wszystko do zagotowania, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut (lub do momentu, kiedy brokuły zrobią się miękkie). Dodaj botwinkę i pietruszkę i gotuj przez 2 minuty, w międzyczasie mieszając. Dodaj awokado i sok z limonki, a następnie użyj blendera, by zrobić z zupy delikatny gładki krem. Do gotowej zupy dodaj wedle uznania świeżą zieleninę i łyżkę oliwy.

DZIEŃ 2

I posiłek Warzywne smoothie z wodą kokosową

II posiłek Sałatka z bobu i fasoli szparagowej

III posiłek Odchudzający koktajl gazpacho

IV posiłek Koktajl na bazie zielonej herbaty

V posiłek Sałatka z jarmużem, pomidorem i marchewką

 

SAŁATKA Z BOBU I FASOLI SZPARAGOWEJ

Składniki (na 6 porcji):

2 szklanki bobu

2 szklanki zielonej fasolki szparagowej (pokrojonej na małe kawałki)

2 szklanki żółtej fasolki szparagowej (pokrojonej na małe kawałki)

1/2 szklanki czerwonej cebulki (cienko pokrojonej na plasterki)

Dressing:

1 szklanki pokrojonej kolendry

1/2 soku z cytryny

1/4 oliwy z oliwek extra virgin

1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:

Składniki na dressing zblenduj, a następnie wstaw dressing do lodówki. Bób zblanszuj przez 1 minutę. Następnie obierz go ze skórki i wrzuć do wrzącej wody na około 2 minuty. Dodaj fasolkę i gotuj wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty. Warzywa zamocz w lodowatej wodzie, a następnie je odcedź. Serwuj fasolkę i bób z dodatkiem wcześniej przygotowanego dressingu.

SAŁATKA Z JARMUŻEM, POMIDOREM I MARCHEWKĄ

detoks organizmu

Składniki na sałatkę:

3 marchewki

1 pomidor malinowy

1 szklanka drobno posiekanego jarmużu

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Składniki na sos:

1 łyżeczka musztardy

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka czerwonego octu winnego

Wykonanie:

Zetrzyj marchewkę na tarce, dodaj pokrojonego pomidora, jarmuż i natkę pietruszki. Całość polej pysznym, uprzednio przygotowanym sosem.

WARZYWNE SMOOTHIE Z WODĄ KOKOSOWĄ

Składniki (na 1 porcję):

1/2 ogórka

1/4 szklanki natki pietruszki

1/2 cytryny

1/2 awokado

2 szklanki świeżego szpinaku

1 szklanka wody kokosowej

6 kostek lodu

Wykonanie:

Obierz i pokrój ogórek na plasterki. Wszystkie składniki wrzuć do naczynia blendera, dokładnie je zmiksuj, a otrzymasz pyszny zielony koktajl z delikatnym kokosowym posmakiem.

ODCHUDZAJĄCY KOKTAJL GAZPACHO

Składniki (na 2 porcje):

2 pomidory

1 ogórek

3 łodygi selera naciowego

1 limonka

szczypta soli himalajskiej

szczypta pieprzu cayenne

1 szklanka wody

Wykonanie:

Obierz warzywa, pokrój je na małe kawałki, pomieszaj z resztą składników i dokładnie zblenduj.

KOKTAJL NA BAZIE ZIELONEJ HERBATY

detoks organizmu

Składniki (1 porcja):

szklanka wystudzonej zielonej herbaty

1 szklanka posiekanej natki pietruszki

1 szklanka jarmużu

1 szklanka pokrojonego ogórka

sok z połowy cytryny

1 łyżeczka startego świeżego imbiru

1/2 awokado

Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksować.

DZIEŃ 3

I posiłek Zielony, miętowy koktajl

II posiłek Sałatka z cukinii i kalafiora

III posiłek Koktajl buraczany

IV posiłek Koktajl wielowarzywny

V posiłek Sałatka oczyszczająca

SAŁATKA Z CUKINII I KALAFIORA

Składniki (4 porcje):

2 średnie cukinie

1 fioletowy kalafior (opcjonalnie biały kalafior lub brokuły)

2 szklanki jarmużu

1 awokado

2 łyżki + 1 łyżeczka oliwy z oliwek

sól i pieprz

Cytrynowy sos Vinaigrette:

1 szalotka (pokrojona)

1 łyżka musztardy dijon

sok z jednej cytryny

1/4 szklanki oliwy z oliwek

sól

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż różyczki kalafiora, a następnie skrop go 2 łyżkami oliwy z oliwek. Piecz kalafior przez około 20 minut, co jakiś czas zerkając, czy robi się miękki i odpowiednio podpieczony. Na dużej patelni, z jedną łyżeczką oliwy, podduś jarmuż oraz cukinię (może być pokrojona w plasterki, albo obrana na cienkie paseczki). Warzywa powinny być miękkie po około 3-5 minutach. Po tym czasie przenieś cukinię i jarmuż do miski i pozostaw do ostygnięcia. W celu zrobienia dressingu, do naczynie blendera dodaj pokrojoną szalotkę, musztardę i sok z cytryny, a następnie podczas miksowania, dolewaj stopniowo oliwę z oliwek. Na koniec dopraw dressing solą i pieprzem. Upieczony kalafior dodaj do miski z cukinią i jarmużem, polej wszystko sosem vinaigrette oraz przypraw solą i pieprzem. Na wierzch sałatki dodaj plasterki awokado.

SAŁATKA OCZYSZCZAJĄCA

Składniki (1 porcja):

2 garści jarmużu

5 rzodkiewek

marchewka

1/2 ogórka

1/3 awokado

1/2 czerwonej papryki

Dressing:

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka soku z cytryny

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

mały ząbek czosnku

1 łyżeczka musztardy

Wykonanie:

Jarmuż umyć. Wrzucić do miseczki. Resztę warzyw pokroić w kostkę. Wszystkie składniki dressingu wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

ZIELONY MIĘTOWY KOKTAJL

koktajl detoks organizmu

Składniki (1 porcja):

1 ogórek (obrany ze skórki)

7 liści sałaty rzymskiej

szklanka wody kokosowej

sok z połowy cytryny

1 łyżeczka startego świeżego imbiru

garść liści świeżej mięty

Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksować.

KOKTAJL BURACZANY

detoks organizmu

Składniki (1 porcja):

szklanka wody kokosowej

mały burak

mała marchewka

garść posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

Burak i marchew obrać. Wszystkie składniki zmiksować.

KOKTAJL WIELOWARZYWNY

Składniki (1 porcja):

szklanka wody

garść świeżych liści szpinaku

1/2 ogórka

łodyga selera naciowego

1/4 czerwonej papryki

pomidor

1/2 awokado

ząbek czosnku

garść liści świeżej bazylii

Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksować.

Zobacz także:

Comments

komentarze

Podobał Ci się ten artykuł?- kliknij „Polub tę stronę”!