Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi
Zawsze przed Świętami przygotowuje swoje domowe pieczenie. Najczęściej jest to schab i pasztet, który moja rodzina po prostu uwielbia!
Jakość kupnych wędlin pozostawia wiele do życzenia. Mnóstwo soi, barwników, konserwantów, wypełniaczy, nawet w tych drogich wędlinach, które kosztują po 30-40 złotych za kilogram.
Jedynym ratunkiem przed chemią w wędlinach jest przygotowanie jej samemu w domu. Wbrew pozorom wychodzi dużo taniej i jest mega proste i szybkie w wykonaniu.
1. Schab pieczony z chilli i ziołami
Składniki:
- około 1,2 kg schabu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Schab opłukaj i osusz. Natrzyj mięso 1 łyżką soku z cytryny.
Do miseczki wsyp świeżo mielony czarny pieprz, sól, chilli, kolendrę i majeranek, dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj. Ziołową pastą natrzyj schab.
Mięso zawiń szczelnie w kilka warstw papieru do pieczenia.
Naszykuj blaszkę „keksówkę”. Do blaszki włóż owinięty w papier do pieczenia schab i wlej wodę do połowy wysokości mięsa.
Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Wyjmij mięso z piekarnika i jeszcze przez 30 minut nie odwijaj go z papieru. Dzięki temu schab jest wilgotny, aromatyczny i długo pozostaje świeży. Można go przechowywać w lodówce nawet 7 dni.
2. Pasztet wegański
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej (suchej)
- 1 i 1/4 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek (dobrej jakości)
- 2 średnie cebule, posiekane
- 2 ząbki czosnku, pokrojony
- 1 i 1/ 4 szklanki obranych i pokrojonych w kostkę batatów
- 1 duża cukinia, starta na tarce o grubych oczkach
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3/4 szklanki lekko uprażonych nasion słonecznika
- 2 łyżki drobno zmielonych nasion lnu
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 170 st. C.
Do gotującego się bulionu warzywnego dodaj kaszę gryczaną, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 15-18 minut (aż kasza wchłonie cały bulion).
Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula osiągnie złocisty kolor. Dodaj bataty i cukinię wraz z rozmarynem i podsmażaj przez chwilę.
Zdejmij z ognia.
W misie malaksera rozdrobnij na mąkę nasiona słonecznika, lnu i mąkę z ciecierzycy. Dodaj mieszankę podsmażonej cebuli oraz warzyw i całość zblenduj.
Na koniec dodaj ugotowaną kaszę gryczaną i ponownie zblenduj na gładką masę. Dopraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
Przełóż masę do keksówki i piecz przez około 60-70 minut w 170 st. C. Pasztet będzie gotowy, gdy wierzch będzie lekko spieczony i chrupiący.
3. Pasztet domowy
Składniki:
- mięso i warzywa z rosołu (1 cały kurczak około 2,5 kg i porcja włoszczyzny: marchew, seler, por i korzeń pietruszki)
- 2 duże cebule
- 20 dag wątróbki drobiowej (ze sprawdzonej, ekologicznej hodowli)
- 20 dag gotowanego boczku
- 2 łyżki bułki tartej bezglutenowej (i 1 łyżka do posypania formy)
- 2 jajka
- sól, pieprz
- ostra papryka
- słodka papryka
- ulubione zioła
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Na lekko rozgrzanym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, odsuwamy na boki. Na tłuszcz wkładamy podzieloną na części wątróbkę i podsmażamy przez około 3-4 minuty cały czas mieszając.
Przez maszynkę do mięsa przepuszczamy dwukrotnie: mięso z rosołu, warzywa, pokrojony w kawałki boczek i zasmażoną wątróbkę z cebulą.
Do masy dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy. Masę przekładamy do małej, podłużnej foremki i wstawiamy na godzinę lub nieco dłużej do nagrzanego do 200 stopni C. piekarnika.
Zobacz także:
6 najlepszych przepisów na śledzie – idealne na Święta!
Pierogi bezglutenowe – jak ulepić smaczne pierogi bez białej mąki?